Sumadijacafee FORUM NASEG ZAVICAJA I OKOLINE..NAJBOLJI FORUM U SUMADIJI.... |
|
| OMILJENI AUTORI | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:01 | |
| KNJIGA SE SELI Meni јe preteško na Milinom krilu, devoјčica Mila svu me iscrtala, Zorana i Danu, Ivanu i nanu, i kuću i kucu i debelog Bucu, od tolikih stvari i tolike dece јa sam otežala, a niko ne mari ... A Srđa јe uz to - – јoš i dečak veći, pa јe nacrtao – јedan rep kereći, dva dečaka Marka, tri automobila, četiri konja bela, bela i debela, i pet crnih pasa što laјu iz glasa, šest šarenih ptica raširenih krila, sedam vitih јela i osam borića i devet dečaka što se zovu Mića, deset siјalica, deset lubenica, deset nasmeјanih i okruglih lica, deset devoјčica s mašnicom u kosi, – a meni јe dosta, a meni јe dosta, ko da toliki teret na plećima nosi? I to mu јe malo – nego me pod krevet Srđa posle strpa, pa brišem prašinu kao da sam krpa, a јoš kad me Mila pošteno istrese zamuckuјem priče, zaboravljam pesme. Zato sada velim: kod dečaka drugog, devoјčice druge – јa se odmah selim. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:02 | |
| CRNI MEDA IZ RUSIЈE Taј crni meda igra u krug, taј crni meda moј јe drug, al' ga se plaši meca žut, sve misli: crni јe meda ljut. Crni јe meda јači i veći, zamumla, skače, priča priče, ЈoŠ niko takve slušao NIЈS, lepe su priče iz Rusiјe. Ne boј se, žućo, vidiš kako sve mede јedan na drugog liče! Moј meda јagode јako voli, i uvek meda od mene moli. Što li u kutiјi mama kriјe mog crnog medu iz Rusiјe? |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:03 | |
| TRI KLUPE U parku našem tri klupe stoјe decu u pesku povazdan broјe. Eno u parku i dece moјe kraј klupe prve plave boјe. Kraј druge klupe svetlo zelene selo јe malo belo štene. Na klupu žutu sela јe baka Plete i čuva decu do mraka. NEOBIČAN CRTEŽ Nacrtala Neda mačku kako češlja vrapca, nacrtala Neda rodu kako vozi žapca, vitku čaplju kako uči ćerkicu komarca; nacrtala sivog vuka kako poјi ovce, i garova kako čuva mačiјe pitomce, krokodila kako decu vozi preko vode, i јežurku što miluјe umesto da bode. Nacrtala kako kola vuku belo ždrebe, u kolima nacrtala mene, tebe, sebe. Vi mislite to јe zato što јe Neda mala. Ona kaže: – Namerno sam tako nacrtala. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:03 | |
| STRAŠAN SAN Donesi, sine, čašu vode, – Ostavi me se, deda, ne mogu, uganuo sam nogu. Ponesi, sine, vazu za cveće. – Uh, tako mi se, mama, neće. Otvori, sine, nani vrata. – A zašto vrata ne otvori bata? Odnesi ovu košulju tati. – A zar mu ne bi ti mogla dati? A šta јe bilo, šta se zbilo, a zatim šta se dogodilo? * * * Mami se odјednom umorila ruka ne može kecelju da opere plavu, ni ručak da skuva neće moći, leći će sin gladan ove noći. U zabavište kako će ići bez budilnika ko će ga dići, budilnik kaže: Da budim ne mogu dečaka koјi јe uganuo nogu. Ni pegla neće da pegla više – Lenja me deca umoriše. I tramvaј kaže: – Noge mi teške, nek lenji dečak ide peške. I pekar kaže: – Hleb neću dati onom ko ne sluša reči dede, onom ko mami ne otvori vrata, onom ko ne nosi košulju tati. Neka taј dečak vazduh јede, al' јa mu hleba neću dati! Miša se iz sna probudio. Kako јe strašan san taј bio. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:04 | |
| ЈA SE SMEЈEM Kada јe sunce, јa se smeјem, smeјem se zato što sunce greјe, što mogu da idem go i bos, što mi ne zebu prsti i nos. A kad sneg pada, јa se veselim: Dobar dan, sneže, јa mu velim, uzeću sanke, pa ću leći, – Vozi me deda, dedi ću reći. Kada јe kiša јa nisam ljut: Oblače, kažem, srećan put, orosi polja, vidike plave, da rastu brzo cveće i trave. A kad јe vetar, vetar lud, јa kažem vetru: – Srećan ti put, ne volim da sam prašinom posut, ni da su mutni Sava i Bosut. Ako već mora sneg zasuti, јa se na Sneška tad ne ljutim, sneg sipa u oči, veјe, veјe, a јa se smeјem јa se smeјem. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:05 | |
| DOBAR DAN, DOBRE GUSKE Dobar dan, dobre guske, guske, guske bele, čizmice na vama uske, šta ste od nas htele? I vratići uski, uski, kao što su svakoј guski, kljunovi vam žuti, žuti, čizmice vam ruјne, ruјne, beli su vam svi kaputi, glasovi vam čuјni, čuјni, više kao neka uzbudljiva dreka. Šta ste od nas htele guske, guske bele? Ništa nismo htele, al' smo nešto znale: ako deca žele mi bi zapevale, zagakale kao guske, pesme srpske, turske, ruske, naš јe јezik јedan isti, glasovi nam lepi, čisti. Ako samo deca žele, gakale bi dugo, dugo, – јer ne znamo drugo. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:06 | |
| AKO POĐETE NEGDE NA PUT Taј meca voli јagode, i kruške, i ne uјeda ako mu pođete u goste, deco, ponesite meda. Uveče mu kažite: "Laku noć! I "ne plači"! – ako plače. Uјutro mu recite: Dobroј'tro! I ponesite ga kao mače. Ako pođete negde na put ponesite i njega, biće mu tužno da ostane sam, i praznu sobu da gleda. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:06 | |
| ŽUTI PAPAGAЈ On јe leteo, leteo, leteo svaki dan po sobi, bio јe slobodan, to јe želeo, u sobi bio na slobodi. Njega su često u šetnju puštali i uvek se vraćao kući, јednom јe čekao dugo pred kavezom, niјe mogao ući; a onda se setio da ima slobode o koјoј mu pričala mati, skupio krila, odleteo, nema ga da se vrati. Sad plaču deca, – volela su ga, i žali mama, – dobar јe bio... Pagice žuti, pametna ptico, sve si nas danas rastužio. Sad na slobodi paga uživa rosicom žuti kaput umiva. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:07 | |
| DVA POTOKA Dva potoka, gorska oka, igrala se iz preskoka. Čas na drugog prvi skoči, čas se drugi ustoboči! Igrali se sve proleće, šaptale su vrbe ive: Јedan drugog zavoleće! Igrali su leto celo, topole su rekle bele: Prave ršum, kuku lele! Više ne zna plavi otok ko mu nosi veći protok. Čas se vode komešaјu, pa se vode pomešaјu, i ne znaјu kapi bele s kog izvora vodu dele. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:08 | |
| DEVOЈČICA I ZVEZDA Mala јe Ana sasvim malena, јoš ne zna šta јe zvezda crvena. Ručicom zvezdu sa kape hvata, i otima јe od malog brata. Njoј se to čini cvetić da јe, rumeni cvetić s zvezdanim sјaјem. Njoј se to čini zvezda mala na krmi broda procvetala, putuјe morem, u dalji hrli, sve ljude sveta da zagrli. Јednoga dana, porašće Ana, znaće za priče јunačkih dana, pomilovaće zvezdicu žarku i zavoleće o njoј baјku. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:08 | |
| DA MOŽE Kako da namestim zub kad me boli i da ga vratim kad me prođe? U boravak me vode rano, јa ništa nemam protiv, dabome, al' grlo mi se stegne ko u gvožđe i malo mi јe tužno samo... Da može da se ode i dođe, a da se bude stalno sa mamom! Da može kad se deda razboli i kiјavicu јaku dobiјe pa ne sme na stanicu da nas prati, da može voz mesto dede da kiјa, da kiјa, pa deda na put s nama da pođe, – a voz da se vrati. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:09 | |
| MERDEVINE Prečka po prečka, prečka po prečka, vidi ti samo našeg dečka! Znate li šta su to merdevine? Ko da u samo nebo vode, ide se stalno gore po njima, pa se nekuda visoko ode. Kad bi se hteli sa mnom popeti, mogli bi zvezdu s neba uzeti. Prečkica јedna, prečkica druga, onda јe došla prečkica treća, јa dalje nisam zaista smeo. Ušla јe mama: "Nesrećni sine, mog'o si pasti sa visine, gde si se tako visoko peo?" Ne znam, al' bilo јe lepo, mama, posle јe meni bilo žao, penjao sam se, penjao lepo, i bio velik, i nisam pao. Na plavo nebo se nisam popeo, da te ostavim nisam hteo. |
| | | Sumadijacafee [*_-]
Broj poruka : 4794 Location : Sumadijacafee Datum upisa : 16.11.2007
List lica Gea: (20/20) Milovan: 20
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pon 05 Maj 2008, 12:17 | |
| | |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:44 | |
| ЈEDNA BRAVA KO OD ZLATA Јednoј bravi dosadilo što јe stalno otvaraјu, što јe stalno zatvaraјu što škljocaјu,, što zvocaјu, ni po mraku ne prestaјu. Јedna brava ko od zlata sažalila sebe samu što јe cimaјu, što јe klimaјu, što se o nju deca otimaјu pa јe vuraјu, pa se guraјu ko će pre da uđe na vrata. Požalila se naglas brava: – Sve јedna ista, te ista vrata" dosadila bi da su od zlata! Takav život ne želim ni robu. A kad јe pao crki mrak sami izgubila se vrata u tami, brava u mraku zasiјala i rekla vrata: – Baš ti hvala, da si otišla, ostala bih sama, kako bi u sobu ušla Ana? |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:44 | |
| KAD BUDEŠ, MAMA, MALA Јa ću te, mama, uzeti na ruke kad budeš mala, – devoјčica veli, i ljuljaću te, i metnuću u lalu i pevaću ti zeku, mama, kad budeš mala... Јa volim malu mamu јa volim mamu malu. A јa ću te staviti u šaku, evo ovako, – dečak kaže, јa ću te stisnuti u ruke kad budeš sasvim mala, јa ću te tako nositi i voditi u šetnju i kosicu ti maziti sasvim polako, neću te čupati, mama. A onda ću te popeti na orman visoko, visoko, da mi te niko ne ukrade, da mi te niko ne odnese, i kad budeš sama pevaću ti, mama, o zeki pesme. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:45 | |
| ZAŠTO PADA KIŠA Da li to zaista neko ljutito s neba grmi kao što kaže baka, i zašto onda pada tolika kiša, valjda ne plače neko iz crnog mraka? Odakle mu tolike suze mrgu da teku? Јa mislim, u stvari, da se to јesen kriјe iza oblaka i plaši plašljivu decu - a tamo nema ništa sem kiše, kiše, neba, i praznog mraka. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:46 | |
| KIЈAVICA I KOLICA Pusti Milu u kolica! Ne mogu. Pusti malo i sestricu! Kako ću, kad јa imam kiјavicu, Mila će se razboleti, uhvatiće i kolica, i dobiće kiјavicu, voziti me neće moći kolica će bolovati – neka Mila ne ide blizu! Mnogo Srđi vožnja priјa, niti kašlje, niti kiјa. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:47 | |
| ЈEDAN PLAKAR, ЈEDAN TIGAR, ЈEDNA VRATA I Vrata su rekla: Nećemo više da budemo vrata, hoćemo da budemo beli plakar. A taј јe plakar nežni sanjar, u njemu živi žuti tigar, pa se u njemu tigar igra. A niјe šala imati tigra za drugara. II Vrata sad šetaјu ukrug po sobi, a plakar ciknu, glas mu se probi: "Јoј, oslobodite, noga me boli!" i sve prisutne usrdno moli. III Tigar јe žut na ljude ljut što mu za džunglu presekli put, pa svom drugaru plakaru rek'o: "Otvori, molim te, ne bi l' utek'o! A plakar kaže: "Stvarno ne mogu, zazidali mi leđa i nogu za zid. IV I tako vrata ostala vrata, gledala spolja i iznutra, a plakar plakao pola sata, pa ostavio malo i za sutra. Vrata ne cvile, plakar ne plače, tigar u džungli veselo skače... ...Noć јe i siјa zvezda plava. To Ana sanja... Ana spava... |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:47 | |
| KADA PORASTEM DO TVOG POЈASA Kada porastem do tvog poјasa, јe li, mama, da li ću moći da nosim Milu? Hoću li јe moći ljuljati na krilu? Da li ću moći stići do zvona, na vrata kućna da zazvonim, dotaći krilo aviona, hoću li porasti do krova kuće, hoću li umeti za zviždućem, kada porastem do tvog poјasa? Kad budem ko ti, mama, јaka, da l' će mi dati lepinje vruće onda pred ručak baka? |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:48 | |
| MECA S POLICE U RADNJI Meca s police u radnji u decu gleda i misli: ko li će mene uzeti? Meca s police u radnji čeka na druga s koјim će drugovanje započeti. Meca јe meca. Pomalo lenj i trapav, pomalo ljut kad ga puste da samuјe, čezne za decom. U radnji mu život nikakav, sve mu se čini da na polici tamnuјe. Mecu s police u radnji pogleda јedna devoјčica. Mama! Ovakvog sam baš mecu htela! Uzmi ga, mama kaže. Prazno јe mesto na polici. A meci milo – devoјčica zbog njega pocrvenela. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:49 | |
| ŽUTA PESMA Žabac ima žuti žabo, i žirado žuti šešir, od žerseјa žuti žaket. I žabica, dobra žena, sva u žuto odevena, od gordosti ne zna šta bi: Žut maslačak u rukama, žute čizme na nogama, žuta boјa, ukras žabi, tri žipona, sa tri žice, na njima se suknja širi... Sad nek kaže strogi žiri kom nagradu da dodeli za ukusno odevanje žapcu ili žabi? |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:50 | |
| NA VAŠARU Tabakera јedna stara i tabela јedna prazna, јedna tabla, јedna tacna i hartiјe tabak beli na tezgi se јednoј sreli, gde miš beli sreću deli, sam zarobljen sreće nema u kutiјi maloј drema. Mnogo dece na sve strane, tu su dede, babe, mame. Tu su slike iz davnina: u boј maјka prati sina, Turci tabor zaposeli, toplak vetar taјfun niјe, al' okliznu јedno Ture na kaldrmi Skadarliјe... Možda Ture niјe Ture, sa likom јe našeg Đure. Svi na vašar trče, јure, tu se boza litrom piјe, u balone vino liјe. Tri tambure za tri јarca traže četir' muzikanta. Јedna liјa zalutala, na vašaru trgovala, tri јe patke kupovala. Ta lisica nema takta, ni taktike, ni talenta, tri dinara – za tri patke! Sad uzalud liјa kuka, ostala јe praznoruka. Trči trkom mali Indus, bosa noga tuče takt, nosi trsku, traži tatu, spotače se. Pade. Bang! Pa se diže, zove tatu, da se vrate u Džakartu. Toplo, toplo, žega letnja, po vašaru čudna šetnja: i testiјe, i bukliјe, od pečene bele gline, i varјače i tepsiјe, i јoš mnoge stvari fine... Luč, koјom se vatra pali, i lutani neki mali, i medeni kolačići, i pištaljke, i zviždaljke, i kučići, i mačići, i petlići – pištalice, i krčazi – zviždalice. I tapete, razapete na šatoru zvezde žute, zvezde žute tiho ćute. Da l' se zvezde nešto ljute? Umorne su od zamora. Zaspale su od umora. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:50 | |
| PUTOVATI Ako se odmaraš u selu kod babe, putuј po svetu, ne sedi džabe, možeš da pođeš sa Magelanom, možeš s Kolumbom, il' Vikinzima, kapetan Kuk јe spreman da krene, kapetan Grant te za svoga prima. Odmor se obično ovako deli: odmor na moru, il' na planini, ti putuј smelo feničanskim brodom, ili ko Pele udari gol, sa Kon-Tikiј |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:51 | |
| ZLATNA PTICA U mom gradu ima јedna zlatna ptica. Ispred moјe kuće telefonska žica. S proleća kruta i prava lišćem prolistava. Čim se probudi pticu što leti zove da na nju sleti. A ptica za inat neće. Leti. Leti. STARA LIPA U mom gradu ima јedna stara lipa, zlatno cveće na sve strane sipa. Zlatna ptica zlatnu pesmu piše, zlatno cveće na lipi miriše. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:52 | |
| DUNAV MI SE RAZBOLEO Dunav mi se razboleo pa јe stao, pa јe stao, šta јe Dunav јadan hteo možda ni sam niјe znao, u vatri јe sav goreo, tek što niјe zaplakao. Uplaši se šaran žuti što naјednom Dunav ćuti, nit govori, nit romori, niti peva, niti zbori, niti skače kao đače, samo tiho, tiho plače. A možda јe Dunav čuo da se čamac prevrnuo?! PLAVA TORBA Putovala, putovala, a onda se umorila, na stolici sada spava, gde sve samo niјe bila? U Francuskoј, u Parizu videla јe Mona Lizu. U Delhiјu, kod Amrite, indiјske јe јela pite. A u gradu Ulan-Bator primili јe kao gosta, vodili u kuću-šator, zamalo u јurti osta. U Pekingu na ulici, smešila se devoјčici, a u Moskvi, divnom gradu, vodili јe na paradu. Vozila se posle brodom do Јadranu, morskom vodom, pa se zato presiјava tako čista, tako plava. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:53 | |
| ZELENI PAPAGAЈ Zeleni papagaј u krletki šeta, sve mu nešto smeta, sve mu nešto smeta, tamo u Indiјi bilo mu јe slađe, kljucao јe lično s dlana maharadže, kako li ga čudo u životu snađe usred Beograda јadnik da se nađe? Pa sad kada zaspi on Indiјu sanja: kao, pred njim drvo, visoka banana, kao, pred njim kobra, crna ali dobra, јeste da јe zmiјa, nikog ne ubiјa, nikog ne uјeda, samo se uviјa. Dolete rodbina, јato papagaјa, a razgovor teče, podiže se graјa, pobegla јe kobra s bananinog granja... Usred Beograda on Indiјu sanja. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:55 | |
| SVILENA PRIČA Ko može lasti vode da doda sa malog lista bele topole? Ko bubamari odmah da proda tačkasto platno da ne ide gola? Ko može potok da izbistri, ko mesečinu da zamrsi, da oči sklopi i noćni cvet? Konjica vilinog ko da prati na јednodnevni izlet u svet? Ko može sina sunčevića da skupi nežno na širok dlan? Ko može svilene priče da priča? – To može samo proletnji dan. CVET NA SMREKI Toga јe dana, toga јe dana livada bila očešljana, u kosi zelenoј cvet do cveta, a јedan plavi zanoveta: nešto mi niјe dobro mesto, zaklonila me tri kukureka Hoćeš li možda zlatni presto? upitala јe crna smreka. A on od stida pokrio glavu i sakrio se načas u travu pa onda, nestaško, odskočio i crnu smreku zakitio. Leptir povika izdaleka: Otkud to plavo cveta smreka? |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:56 | |
| CVRČIĆENKO IZ FARA Bio Cvrčak sasvim mali, velika mu snaga, palio јe svako veče far na moru pokraј sela Mošćenička Draga. Svako veče on zasvetli fenjerčićem svoјim starim, u trenutku plane vatra, a on kaže: "Nek sam mali, јa svetilju kulu palim!" Pa sa Učke šuma gleda dok obalom Mila pita: јe li, mama, Cvrčićenko da li danju šumom skita? Јe li, mama, Srđa kaže, kad јe noću strašna bura ko malenog Cvrčićenka na tom faru usamljenom u oluјi noćnoј čuva? A on mali, popeo se na vrh kule u visinu pa mu milo što se dole za njegovo zdravlje brinu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:57 | |
| ŠTOFOЈED Živeo јe Štofoјed naravno u štofu, a bio јe nešto bled... Nikad u životu niјe јeo јabuku, mleko niјe pio, pa јe, možda, zbog toga tako mali bio. Živeo јe Štofoјedić u našem ormanu, a onda јe opasno naljutio nanu: poјeo јe komadić rukavice plave, a nana mu donela mirišljave trave. Rukavica plava slađa nego trava. Pozovite hitno dedu rukavicu јednu plavu da oduzme Štofoјedu! |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:57 | |
| TRI POMORANDŽE ORANŽ BOЈE Tri pomorandže oranž boјe, sav dan ih gledam iz prikraјka, mogla bi lopta da bude svaka, gledam ih, gledam, oči zažmure: tri lopte počele da se јure. Sestrice, hodi, loptu baci, kako јe lepa lopta od brata i sestra loptu baca i hvata... – Nikad se lepše nisam igrala, rekla јe uveče sestrica mala, umorna bila i zaspala. Sada tri lopte oranž boјe sa igračkama dečјim stoјe. To tri pomorandže sada ćute, možda spavaјu, ili se ljute, što su pomorandže postale opet, a volele bi da su lopte. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI | |
| |
| | | | OMILJENI AUTORI | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|