Sumadijacafee FORUM NASEG ZAVICAJA I OKOLINE..NAJBOLJI FORUM U SUMADIJI.... |
|
| OMILJENI AUTORI | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: OMILJENI AUTORI Sre 16 Apr 2008, 12:36 | |
| Svi imamo favorite u pisanju proze i poezije.Hajde da ovo bude mestasce gde cemo stavljati njihove stihove ili texstove.Predlazem da napravimo kolekciju ali da imamo neki redosled na pr.neko ce prvi staviti nekog pisca a ostali ce staviti ono sto voli od tog autora onda sledeca i sve tako...Evo nek prvi bude Federiko Garsija Lorka Federiko Garsija Lorka rođen 1898. u Fuente Vakerosu, provincija Granada, u Španiji, a umro je 18. ili 19. avgusta 1936. Bio je jedan od najpoznatijih španskih pesnika. Studirao je književnost, slikarstvo i muziku a kasnije je počeo da se bavi i pozorištem. Jedno od najpoznatijih dela je Ciganski romansero iz 1928. To je knjiga lirskih pesama koja obiluje narodnom tradicijom. Stradao je od fašista za vreme Španskog građanskog rata. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Sre 16 Apr 2008, 12:43 | |
| A POSLE Iščezavaju lavirinti što ih vreme stvara. (Samo pustoš ostaje.) Iščezava srce, izvor želja. (Samo pustoš ostaje.) Iluzija zore i poljupci, sve iščezava. Samo pustoš ostaje. Pustoš valovita. |
| | | TREN Prijatelji
Broj poruka : 207 Location : iza oblaka Datum upisa : 07.04.2008
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Sre 16 Apr 2008, 14:49 | |
| DEVOJČICA I MESEC (mojoj sestri Izebeli)
Veče pevuši snivaljku narandžama. Sestrica peva: zemlja je narandža! Proplaka luna: Htela bih i ja da budem narandža! Zalud si samo rumenila lice! Od tebe ne bi moglo biti, draga moja, čak ni limunče! Jako mi je žao! | |
| | | danubius Prijatelji
Broj poruka : 133 Datum upisa : 21.02.2008
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 12:08 | |
| Povedoh je do reke misleći da je devojka, al bila je udata i imala je muža.
Bilo je to u noći Svetoga Jaga, i skoro kao po dogovoru. fenjeri su se gasili, cvrči su počeli da svetle. Iza poslednjih gradskih kuća dotakoh njene grudi snene i one se rascvetaše kao zumbul grane nežne. Slušao sam šuštanje njene uštirkane suknje, kao kada komad svile deset oštrih kama seče. Krošnje drveća bez sjaja postale su veće. Vidik pasa lajao je i daljini iznad reke.
I prodjosmo pokraj kupina, trnja i trske zelene. Ispod njene pundje na tlu napravih udubljenje. Ja odvezah svoju mašnu... Ona skide vel sa sebe... Ja opasač sa revolverom... Ona jeleke svilene... Niti smilje nit puževi nemaju tako lepu kožu ni kristali mesečevi takvim sjajem ne trepera... Noge njene bežahu mi kao ribe uplašene, dopola još uvek hladne a otpola sasvim vrele. Jezdio sam te noći cele najlepšom od svih putanja. Jezdio te noći cele, na ždrebici sedefastoj bez dizgina i opreme. Ja ne mogu ponoviti stvari koje ona reče, da budem obazriv nalaži mi i pamet i poštenje. Prljavu od poljubaca i od peska odvedoh je s reke. A na vetar ljiljani su potezali sablje bele.
Kao pravi Ciganin vladao sam se celo veče. na kraju sam joj poklonio košaru od svile meke.
Ali nisam se u nju zaljubio jer bila je udata a reče da je devojka kad je povedoh do reke.
NEVERNA ŽENA- Frederiko Garsija Lorka _________________ | |
| | | gorskooko Urednik
Broj poruka : 6087 Location : Uzice Datum upisa : 17.11.2007
List lica Gea: (20/20) Milovan: 20
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 13:17 | |
| RASPLAKANI GUŠTER Plače don Guster. Place Gušterica. Gušter i Gušterica sa grudnjekom belim. Negde u travi zagubili burmu. Aj, burmu od olova, aj, olovnu burmu! Nebo, ogromno i bez ljudi, nosi globus za ptice. Sunce, kapetan trbušasti, obuklo kaput od atlasa. Kako su matori ti gušteri, pa plaču! Aj, kako plaču, aj, aj, kako plaču! Lorka | |
| | | gorskooko Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 13:19 | |
| IZLAZAK MJESECA Kad mjesec izlazi, zvona nestaju, a javljaju se staze neprohodne. Kad mjesec izlazi, more prekriva zemlju, a srce se osjeća otok u beskraju. Nitko ne jede naranče pod punim mjesecom. A treba jesti voće zeleno i hladno. Kad mjesec izlazi sa sto jednakih lica, srebrni novčići u džepu jecaju. | |
| | | gorskooko Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 13:21 | |
| PJESNIK MOLI SVOJU LJUBAV DA MU PIŠE Ljubavi moje krvi, smrti živa, nijema, zalud očekujem riječ pisanu tvoju i mislim s cvijetom koji gubi boju, kad živim bez sebe, bolje da te nemam. Uzduh je besmrtan. Stijena, mira puna, ne poznaje sjenu nit se od nje krije. Srcu unutrašnjost od potrebe nije onaj med smrznuti što ga toči luna. No ja to potrpjeh. Razdrijeh vene za te, a tigar i golub u tvojem struku od bola ujeda i ljiljana pate. Stog riječma ispuni moju ludu muku, ili me pusti da živim u tišini, u noći moje duše vječnoj pomrčini. | |
| | | gorskooko Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 13:26 | |
| SAN
Jezdim ja tako na nekakvom jarcu. Jedan me starac srete pa će reći: ''Je li to tvoj put?'' ''Jeste!'', viknu moja senka, prerušena u prosjaka. ''Zlatan je!'', reče moje ruho. Jedna mi labudica namignu:''Pođite sa mnom!'' I jedna zmija zari svoje zube u moju prasinu putnu pelerinu. Zagledan u nebesa, rekoh: ''Pa ja nemam puta! Ruže početka i kraja su iste. U maglu ode i meso i stena.'' Moj neobični konj me nosi sada stazom niz neko ružičasto polje. ''Okani me se!'', kroz plač dovikujem svom setnom, zamišljenom srcu. I ostavih ga da leži na zemlji, puno tuge. Pala je noć borama izbrazdana i senkama. Preda mnom put osvetljen blistavim i modrim očima mog jarca. | |
| | | gorskooko Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 13:30 | |
| MALA PESMA O PRVOM POLJUPCU U jutro zeleno hteo bih da sam srce. Srce. U kasno popodne hteo bih da sam slavuj. Slavuj. (Dušo, odeni se u boju narandže. Dušo, odeni se u boju ljubavi.) U jutro zivo hteo bih da sam ja. Srce. A s' večeri hteo bih da sam tvoj glas. Slavuj. (Dušo, odeni se u boju narandže. Dušo, odeni se u boju ljubavi.) | |
| | | gorskooko Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 13:52 | |
| NOKTURNO Strahujem stalno od suva lisca i od livada kad pada rosa. Idem da spavam; ne prenes li me, srcem cu biti kraj tebe skoncan. Sta iz daljine to jeci? Ljubav. Vetar po oknu, ljubavi moja! Stavih ti nisku alema zore. Sto ostavljas me sred puta toga? Udaljis li se, tuzice tica, i vina nece dati loza. Sta iz daljine to jeci? Ljubav. Vetar po oknu, ljubavi moja! Da l ikad znade, sfingo od snega, koliko silno tih praskozorja voleo bih te, kad pljusti kisa i s grana ruse gnezda se trosna. Sta iz daljine o jeci? Ljubav. Vetar po oknu, ljubavi moja! | |
| | | gorskooko Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 13:54 | |
| LUCKASTA PESMA Mama, hteo bih da postanem srebro! Sine, bojim se, hladno bi ti bilo! Mama, hteo bih da postanem voda! Sine, bojim se, hladno bi ti bilo! Mama, utkaj me u uzglavlje svoje! To može! Evo, odmah, dete moje!
Poslednji izmenio gorskooko dana Čet 17 Apr 2008, 14:23, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | gorskooko Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 13:55 | |
| ROMANSA O LUNI Luna je, obla poput nara. ušla u kovačnicu. Dete je gleda, gleda. Dete je neprestano gleda. Luna u zraku ustreptalom širi ruke, otkrivajući raspusna i čista nedra od tvrdog lima. ''Beži, oh! luno, luno, luno! Ako Cigani dođu, napraviće od tvog srca đerdane i prstenje belo!'' ''Pusti me, dete, da zaigram! Kad Cigani dođu, naći će te na nakovnju, očiju zatvorenih!'' ''Beži, oh, luno, luno, luno! Već čujem bliski topot konja!'' ''Pusti me, dete, i ne gazi uštirkanu belinu moju!'' Sve bliže bubnja topot konja po zategnutom dobošu ravnice. U kovačnici ležalo je dete na nakovnju, očiju zatvorenih.. Iz maslinjaka stigoše Cigani noseći san i bronzu. Visoko uzdignute glave i očiju snom obrvanih. Aj, kako žalobno uzdiše sova na crnom stablu noći! Nebom odlazi luna, luna i dete odvodi za ruku. U kovačnici leleču Cigani i plaču gorko. A nad njom lahor veo svija, veo crnine lahor nad njom svija. | |
| | | gorskooko Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 14:17 | |
| STRELJANJE U ZORU “Lorkino ubistvo”, kaže mi pesnik Eduardo Kastro, najsvirepije je prokletstvo koje je moglo da se sruči na naš grad. Mi smo izgleda nekakva prokleta zemlja u kojoj sudbina pesnika mora biti tragična”. Lorkina smrt je bila nešto više od tragične kobi pesnika. Svojom simbolikom i svojom tragikom ona je označila početak drame španskog građanskog rata. Uplašen od ratnih pokliča, koji su već odjekivali Španijom, Lorka je 16. jula 1936. godine otišao iz Madrida u Granadu da se tamo, u kući svojih roditelja, skloni od fašističkih divljanja. Nije uspeo da zametne trag. Uhapsili su ga 16. avgusta 1936. Pesnik Luis Rozales je preko svojih falangističkih veza pokušao da Lorku izvuče iz zatvora, ali mu to nije pošlo za rukom. Tri dana kasnije u štab guvernera Valdesa stigao je čuveni španski kompozitor Manuel Falja da moli milost za Lorku.“Kasno je”, odgovorio mu je guverner - Lorka je mrtav. Pesnika su streljali, u zoru 19. avgusta, negde pored puta koji vodi iz izvora Fuente Grande ka selu Visnar, na planinskim obroncima na domaku Granade.'' OPROŠTAJ Umrem li, ostavite balkon otvoren. Dijete naranče jede. (Vidim sa svog balkona) Kosac žito kosi. (Čujem sa svog balkona.) Umrem li, ostavite balkon otvoren Volim Lorku. :star: | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 20:35 | |
| NOĆAS BIH MOGAO NAPISATI STIHOVE Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove. Napisati, na primer: "Noć je posuta zvezdama, Trepere modre zvezde u daljini. Noćni vetar kruži nebom i peva. Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove. Voleo sam je, a ponekad je ona i mene volela. U nočima kao ova bila je u mom naručju. Ljubih je, koliko puta, ispod beskrajnog neba. Volela me, a ponekad i ja sam je voleo. Kako da ne volim njene Velike nepomične oči. Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove. Misliti da je nemam, osečati da sam je izgubio. Slušati noć beskrajnu, još mnogo dužu bez nje. I stih pada na dušu kao rosa na pašnjak. Nije važno što je moja ljubav ne sačuva. Noć je posuta zvezdama i ona nije uza me. To je sve. U daljini neko peva. U daljini. Duša je moja nesrećna što ju je izgubila Kao da je želi približiti moj pogled je traži. Srce je moje traži, a ona nije uza me Ista noć u belo odeva ista stabla. Ni mi, od nekada, nismo više isti. Više je ne volim, sigurno, ali koliko sam voleo! Moj glas je tražio vetar da takne njeno uvo. Drugome. Pripašće drugome. Ko pre mojih poljubaca. Njen glas i jasno telo. Njene beskrajne oči. Više je ne volim, zaista, no možda je ipak volim? Ljubav je tako kratka, a zaborav tako dug! I jer sam je u noćima poput ove držao u naručju, duša je moja nesrećna što ju je izgubila. Iako je to poslednja bol koju mi zadaje i poslednji stihovi koje za nju pišem. |
| | | TREN Prijatelji
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 20:50 | |
| PAPIRNATA PTICA
O, papirnata ptico! Orlu dečiji s perom od sloga štamparskog, bez gnezda i bez druga! Ruke tajanstvom okriljene, ovilenjačene, sazdale su te u sobnom miru jesenje noći jedne kad umiru ptice, i dugi lelek kiša s ulice čini da zavolimo lampe svetlost meku, srce i knjigu neku beloputu.. Stvorena tek da tren poživiš koji u dvorcu od karata tu što stoji, beo i krinu lelujavom sličan, razmisljaš sama, slepa i bez krila, o tome da si možda mogla biti groteskni pajac što visi o niti, barka, lišena cilja svog i puta, što bez vesala i bez jedra luta, ili magare tuzno kog su deca mala Pegazom svojim s podsmehom nazvala. U tim mislima i humora ima. A ti, koju ćud slučaja načini od kore znanja, smeješ se sudbini i vičeš: ''Beli cvet neće umreti, neće umreti mali Luicito! Jutro je večni, večni izvor rose!'' No kako ne veruješ u ono što kažeš, ni deca zato neće razumeti, otkuda mrak što iza zvezda pada i otkud mrak što u tvom dvorcu vlada. Sa kulom od karata dokle pada stanište tvoje plavo, iznenada jastreba vidiš gde se obrušava. (O, tek rođena peno, koja kola nad uzburkanom vodom živog bola!) I nestaješ u tom plamenom kljunu uz kikot dečji što sobom odzvanja, dok tata ćuti, da se ne probudi bol vetrom ljuskan u crnilu granja. Klovnovska ptica iščezla je tako, na drugom mestu opet da se javi, noseći u svom kljunu tvoju dušu feniksa večnog s nimbusom na glavi. | |
| | | TREN Prijatelji
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 20:50 | |
| Neverna žena
Uporedni prevod pesme - Neverna supruga
I povedoh nju do reke, devojkom je smatrajuci, no, udata ona beše. Zbilo se na Svetog Jaga, u podesno nocno vreme, kad pogase fenjeri se i zrikavci kad zasvetle. Na izmaku krajnjih kuca dodirnuh joj grudi snene, što se odmah rascvetaše ko zumbula kite jedre. I šumeli nabori su uštirkane suknje njene kao komad svile što, od oštrica deset secen. S krunama bez srebra sjajnog naraslo je sve drvece, dok lajaše vidik pasa u daljini, preko reke. Kad predosmo glog i trske i kupina oštre vreže, od njezine punde osta na tlu blatnom udubljenje. I ja na to mašnu skidoh, ona haljinu sa sebe, ja - opasac s revolverom, ona - prslnik sav izvezen. Ni smilje ni školjke morske nisu takve puti nežne, ni kristali na mesecu takvim sjajem ne trepere. Bedra njena bežahu mi kao ribe uplašene, do pola hladnoce pune a od pola osvetljene. I po putu najboljemu jezdio sam noci cele, bez stremena i bez uzde, vrh omice te sedefne. Ne želim, jer covek jesam, da pomenem šta mi rece, pamet zadrava nalaže mi da se time ne razmecem. Prljavu od poljubaca i peska, nju ponesoh s reke; do se s vetrom macevahu ljiljanove sablje bele. Pokazah se kao pravi Ciganin što zna ko jeste. Ja poklonih kotaricu Njoj od trske ispletene, Al u nju se ne zaljubih, jer udata mada beše, kaza mi da devojka je kad povedoh nju do reke. | |
| | | Silvy Urednik
Broj poruka : 78 Godina : 48 Datum upisa : 15.11.2007
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 20:57 | |
| JEDNOJ CURI NA UVO Ne htedoh. Ne htedoh ti ništa reći. Jer videh kako iz tvojih očiju dva luda, mlada drveta mi mašu. Od lahora, od srebra i zlata. Ne htedoh. Ne htedoh ti ništa reći. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 21:02 | |
| ZAGONETNA MOĆ GITARE Na raskršću okruglom šest je devojaka zaigralo. Tri su od mesa a tri su od srebra. San još od juče uzalud ih traži, jer ih ne pušta iz svog zagrljaja Polifem jedan od zlata. Gitara! |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 21:07 | |
| ZELJA Samo tvoje toplo srce, i nista vise. Moj raj je polje bez slavuja i lire, s jednom skromnom rijekom i malenim vrutkom. Bez ostruge vjetra u hvojama, bez zvijezde sto bi htjela listom biti. Golema svjetlost koja bi bila krijesnica druge svjetlosti, u nekom polju skrhanih pogleda. Cisti pocinak i tamo cjelovi nasi, zvonki madezi jeke rastvorili bi se u daljini. I tvoje toplo srce, i nista vise. | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 21:12 | |
| GAZELA NEOCEKIVANE LJUBAVI
Niko nije shvatio miris tamne magnolije tvoga tela. Niko nije znao da zubima mucis kolibrica ljubavi.
Moji persijski konjici spavali su na trgu sa lunom tvoga cela dok sam cetiri noci grlio tvoj struk, neprijatelja snega.
Izmedju gipsa i jasmina pogled ti je bio bleda grana semena. Trazio sam u svom srcu da ti dam slova od sedefa u kojima bi bilo napisano :uvek.
...Uvek, uvek. Gaju moje agonije, tvoje telo bezi. Krv tvojih vena na mojoj usni, tvoja usta bez svetlosti za moju smrt. | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 21:13 | |
| GAZELA OCAJNE LJUBAVI
Noc ne dolazi da ti ne bi dosla meni ni ja tebi.
Ali ja cu ici i kad bi mi sunce skorpija grizlo slepocnice.
I ti ces doci sa jezikom opaljenim slanom kisom.
Dan ne dolazi da ti ne bi dosla meni ni ja tebi.
Ali ja cu ici dajuci zabama svoj nagrizeni karanfil.
I ti ces doci mutnim olucima mraka.
Ni dan ni noc ne dolaze da bih ja umirao za tobom ni ti za mnom.
Na luku susreta otrov raste.
Ali ostavi mi secanje na tebe, ostavi ga samog u mjim grudima. | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 21:14 | |
| GAZELA STRASNOG PRISUSTVA
Hocu da voda ostane bez korita. Hocu da vetar ostane bez doline.
Da noc ostane bez ociju i moje srce bez zlatnog cveta.
Da volovi razgovaraju sa sirokim liscem i da glista umre u hladu.
Da blistaju zubi lobanje i da zuta boja preplavi svilu.
Mogu da podnesem suton zelenog otrova i slomljene lukove gde pati vreme.
Ali ne pokazuj mi svoju cistu nagotu kao otvoreni crni kaktus u siblju.
Ostavi me sa ceznjom tamnih planeta ali ne pokazuj mi tvoj svezi struk . | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 21:14 | |
| GAZELA GORKOG KORENA
Postoji jedan gorki koren i jedan svet sa hiljadu terasa.
Ni najmanja ruka ne lomi vratove vode.
Kuda ces, kuda, kuda? postoji svet sa hiljadu prozora - bitka svih pcela - i jedan gorak koren.
Gorak.
Bole tabani nogu, boli lice, boli svezi trup tek porezane noci.
Ljubavi, neprijatelju moj, grizi moj gorki koren! | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 21:15 | |
| GAZELA SECANJA NA LJUBAV
Ne nosi mi secanje na tebe. Ostavi ga samog u mojim grudima.
Drhtanje bele tresnje u januarskom mucenju.
Svet ruznih snova deli me od mrtvih.
Dajem bol svezeg krina za srce od gipsa.
Svu noc u vrtu moje oci kao dva psa.
Svu noc jure za dunjom otrova.
Ponekad, vetar je tulipan straha.
Bolestan je tulipan, zimsko svitanje.
Zid ruznih snova deli me od mrtvih.
Oblak, u tisini, pokriva sivu dolinu tvoga tela. | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 21:17 | |
| GAZELA CUDESNE LJUBAVI Sa svojim peskom zlih polja trska si ljubavi, ogroman jasmin. Sa jugom i plamenom zlog neba sum si snega u mojim grudima. Nebo i polje vezuju mi ruke lancima. Nebo siba rane na mom telu | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 21:18 | |
| GAZELA MRACNE SMRTI
Hocu da zaspim snom jabuka, daleko od zagora groblja. Hocu da zaspim snom onog deteta sto na pucini htede da srce probode.
Necu da mi stalno govore da mrtvi gube krv, i da istrulela usta jos uvek traze vodu. Necu da znam kako nas trava muci, ni za lunu na ustima zmije budne jos pre svitanja.
Hocu da zaspim za trenutak, za minut, za jedan vek, ali da svi znaju da nisam mrtav, da staju od zlata u ustima nosim, da sam mali prijatelj zapadnog vetra, da sam ogromna senka svojih suza.
Pokrijte me velom u svitanje jer ces na mene sruciti pregrst mrava i gustom vodom posuti moju obucu da po njoj klize kraci skorpija.
Jer hocu da zaspim snom jabuka da se naucim placu kojim cu sa sebe zemlju sprati, jer hocu da zivim sa onim neznanim detetom sto na pucini htede da sebi srce probode. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 22:55 | |
| SEVILJSKA USPAVANKA Aj, kornjača mala bez mora ostala, ostala bez mora, bačena kraj sora. a Ciganka, mati, neće da se vrati. Nema majke, nema, siroče bez mora, bačeno kraj sora. Ovo dete malo ni kolevke nema; otac mu je tesar pa neka je sprema! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 22:56 | |
| NEMO DETE Dete je trazilo svoj glas. (Kralj cvrčaka ga je ugrabio.) U kapi vode dete je tražilo svoj glas. ''Ne treba za govor: Napraviću od njega prsten i ćutanje svoje poneću na malom prstu.'' U kapi vode dete je tražilo svoj glas. (A glas, zarobljen negde u daljini, odenuo je sivo ruho cvrčka.) |
| | | TREN Prijatelji
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 22:58 | |
| POLUMESEC
Mesec korača vodom. (Kako su spokojna nebesa!) Korača i žnje zamahom nečujnim površinu namreškanu, a mlada oliva s obale nadnela zeleno lice, misleći da je na dno reke palo ogledalce malo. | |
| | | TREN Prijatelji
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Čet 17 Apr 2008, 22:59 | |
| PESMA O GUNDELJU
Gundelj se češlja kod svog berbera sviloprstog. Sa niskih prozora susedi mi se smeju. Gundelj kolmuje loknice na glavi. Po dvorištima krešte papagaji, izabranici planeta. Gundelj bez stida svoj zapušak kiti cvetom jasmina. A zadivljeno veče nemo pada na češljeve i lokne kolmovane. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI | |
| |
| | | | OMILJENI AUTORI | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|