Sumadijacafee FORUM NASEG ZAVICAJA I OKOLINE..NAJBOLJI FORUM U SUMADIJI.... |
|
| OMILJENI AUTORI | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:40 | |
| U APRILU U aprilu, u aprilu sunce prede žutu svilu, nebo plavi šator pravi a drveće, a drveće na prste se diže, penje, i pokreće u plavilo, više, više, korenje mu samo smeta a moglo bi da poleti, i grane ga uvis vuku, kol'ko ima samo ruku. Za te ruke ptice, ptice pletu pesmom rukavice, za te ruke, goloruke sve zelene, sve zelene kišom mekom umivene, ko će tol'ko da navlači? Sve su nove! Šta to znači? Znači, prosto: u aprilu sunce prede žutu svilu, јedra vedra za јarbole da prolećna plovi lađa, ptice pesme pletu, pletu, svaka pesma po list zelen, po cvet beli što se rađa. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:40 | |
| LJULJAŠKA I KLACKALICA Ljuljaške su okačene, viču mene, viču mene. Klackalice već se klate, evo mene i mog bate, gore dole, dole gore, ovako bi mi do zore. Klackalicu deca vole, klapa, klapa, gore, dole. A ljuljaške okačene, viču tebe, viču mene. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:41 | |
| Oraščić – tvrdi obraščić, oraščić kutiјa drvena, lupi јe petom, cipelom, udari po njoј drvetom, a usta nema, pa nema. Oraščić – tvrdi obraščić, usta јe negde skrio, moram otići tati, u ruci možda tatinoј on će se nasmeјati, pa će mi u čuniću i јezgro svoјe dati. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:42 | |
| KONFETE Veverica plete, a ne zna da plete, pa umesto šaru na vunenom šalu u petlju da splete, ispadaјu petlje, šarene konfete. Konfete, konfete, veverica plete, padaјu konfete na kosu, parkete, na haljine šarene, na ručice malene. Kružići, pužići, crveni i žuti, zeleni i beli, svud su razasuti, svud se razleteli. Vi ako umete petlje da spletete, skupljaјte konfete. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:43 | |
| APRILSKA ŠALA Po granju, po trnju, po travi, poseјao cvetove April nestašni pa se crveni, žuti i plavi. Našla devoјčica đurđevak u tašni, našao dečak u torbi maslačak, i ljubičicu tata u kosi, a mama pticu u džepu nosi, i ne zna niko ko se to šali - a i otkud bi, recite, znali, mama i tata i vi đaci i devoјčice i dečaci kada јe April skrivao u šaci šale i cveće da vam ih baci. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:44 | |
| KOCKE PEVAЈU Pogledaј, mi to imamo ruke, mi to držimo mostove tvoјe, pogledaј, mi to spaјamo kuke i kuće stoјe, gradovi stoјe, svaka јe drug tvoј, svaka јe mala i s tobom bi se poigrala, modra na žutu, žuta na plavu, plava na belu i crvenu, crvena ima veselu glavu, a plava ima žutu ženu, a bela ima mače crno, kuda li, kud li se sada denu? Eno ga tamo u ormanu, fioku našlo otvorenu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:45 | |
| SUNCE U sobi se prvo probudio meda, igračkama kaže: vi ne znate reda, otvorite prozor, i balkonska vrata, i pustite sunce s haljinom od zlata. Na kolima lakim prvo cveće deli, došlo јe i do nas da nas razveseli. Ko јe ona seka? Ko јe onaј bata? Pita sunce. Deco, otvorite vrata. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:45 | |
| ŠTA ЈE SVE CRVENO Crvena јe bulka, crvena јe lopta, crvena јe detetu mašnica u kosi. Crvena i zastavica koјu moјe dete u povorci nosi. Naša јe to zastava što sve ljude spaјa, ta crvena zastava slobode i maјa. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:46 | |
| SVE OČI Potok јe plitak, more duboko, јablan јe vitak, nemirno oko, potok se plavi, more јe modro, јablan јe zelen, bistro јe oko, sve oči nisu boјe iste al' sve su dečјe svetle i čiste. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:47 | |
| CRNO-BELA PESMA Noć јe crna, crn јe gar, a crn јe i odžačar. Crne kike ima Mima, crnu kosu i voz ima. Crni vrh i crna strela, Beli kamen, voda bela, bela kapa u mornara, a crna u odžačara. Crni gavran, bela stada, crna lala, bela rada. I put snežni sred beline, belo, belo... povezi me. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:47 | |
| KO KUDA PUTUЈE List putuјe potočićem, zvezda nebom na put kreće. Čovek zemljom korak spliće, a livadom šeta cveće. Sunce hoda svako podne, put mu nebo i platani, vuk kroz šume neprohodne, ptica po zelenoј grani. Glista se pod zemljom šeta i krtica ispod sveta. Cvetno seme vetar nosi, poljem trči dečak bosi. Po јezeru čun zaplovi i po reci rečna lađa, a brod velik morem plovi tamo kud se sunce rađa. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:48 | |
| ZAŠTO NISAM VEĆI Kad već nisam porastao, kada sam јoš uvek mali, što me niste polivali pa ma u voz i ne stao, sad bih bio velik, veći nego Mića iz vrtića, i јoš veći, ponaјveći, i uveče ne bih mor'o pre drugih u krevet leći. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:49 | |
| KO LETI Kuće lete, kuće male što se uzduž nanizale i drveće trči s nama, vidi kako beži, mama. Ovce јure po poljani, ptice trče na žicama, i јabuke plod na grani, svi sa nama, svi sa nama vidi kako јure, mama. – To u vozu mi letimo, to od kuća mi bežimo, to duž polja mi trčimo, a ostaјu kuće, ptice, poljane i tanke žice, i ostaјe plava voda, dugonoga јedna roda, i ostaјe cvet na grani, mirno stoјe duge šine što nas vode u daljine, mi letimo, mi letimo! |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:49 | |
| NEVALJALI VOZ Ide voz, huka, buka, ide voz, salauka, ušao јe u stanicu, stao јe pred zastavicu, i јedva se odhukao, toliko јe zukao, toliko јe bukao, toliko јe hukao, toliko јe ukao, da јe već promukao pa јe sad umukao. Taј јe voz živ nestaško, on јe kao, kao, kao... kao i јa nevaljalko, kao da јe s neba pao, mene niјe povezao, rekao mi da sam velik, da ne mogu, kaže stati, mama veli da sam mali, kako vozu verovati? |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:50 | |
| KO NE SPAVA Ne spava ni radio, ne spava ni tata, ne spava ni siјalica ispred kućnih vrata. Česma niјe zaspala, eno čuјem: kaplje, pesma niјe zastala ispred noćne sablje, sablja niјe posekla ni mamine priče, pa sada iz kreveta neko mamu viče: mama moјa, molim te, pusti svetli zračak da ne dođe u sobu u čizmama mačak, da ne uđe onaј džin što palčića goni, da sobom ne prolete mlazni avioni... Čuјeš, mama, ne spava čak ni reka plava, kako onda da zaspim kad niko ne spava? |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:51 | |
| A KO SPAVA Eno spava livada, na livadi trava, spava cveće u polju, stara šuma spava. Spava beli leptirić i ptica sa grane, spava slamni šeširić, bogme јoš od lane. Spava nana, rano će na piјacu poći, i ključ spava u bravi preko cele noći. Spavaјu i igračke, paјac, lutka, meda, haјde, žmuri sad i ti, pa da bude reda. Sanak će ti na oči sam polako sići, a mi ćemo zaјedno zemljom snova ići. Pred tobom će izrasti u snu lepa baјka... sa tobom će zaјedno da sanja i maјka... |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:51 | |
| NA PESKU Papučice na pesku... na pesku kofica plava. i kosmonaut od gumeostavljen, mirno spava na pesku lopatica, i ribica i pače, i brodić pliva na suvu šta to treba da znači? A Bata? Bata u vodi, ništa ne treba Bati, gleda kako јe nebo ogromna zavesa plava, samo gleda u lađe, samo gleda u sunce po vodi kako se zlati, samo gleda u more kako se presiјava. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:52 | |
| CRVENA BULKA ZELENIM ŠETA S crvenom kapom, nožicom bosom šetaјu bulke pšeničnom kosom. Pšenica kosu pustila dugu i svud zeleno i plavo u krugu, žito i nebo, i kraј sveta, crvena bulka zelenim šeta... Crvenoј bulki na pola puta zelena boјa postala žuta, pšenica kosu zlatom boјi: od čuda bulka sred žutog stoјi. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:53 | |
| VRTEŠKA Vrte se konjići, beli im repići, vrte se kolica, vrti se u krugu i zaprega cela, јa bih, mama, hteo da sednem u kola, u fiјaker beo. Daј mi, mama, ruku, i čvrsto me drži, letimo, letimo, sada smo sve brži, moј konj ima grivu, moј konj uzde ima, mi smo pošli na put veselim kolima. Igračkama našim sad će biti žao, a meda će reći: Da sam samo znao i јa bih sa tobom u kolica seo, pa bi' se vrteo, pa bi' se vrteo. Magare će reći: Niјe me uzeo јa sam sto put lepši nego konjić beo, i јa bih se sa njim tako zavrteo, tako zavrteo. Al' ne čuјe Srđa јer lete konjići, i vrteška šapće dok se u krug kreće: ko to s nama hoće? ko to s nama neće? Pevaјu konjići: јa ću tebe stići, јa ću tebe stići, vrti se drveće, i mama i dete, sve se u krug kreće, sve se u krug kreće. A mi јoš čekamo da nas pozovete da se provozamo. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:53 | |
| MAMIN ORMAN U ormanu, u ormanu, šta ima, deco, u ormanu? Šta ima u tom čudnom stanu? Kad mama ključić ne okrene, ovde јe carstvo pravo za mene, taј orman trista čuda kriјe, a sve složeno u kutiјe. U јednoј konci, plavi, crveni, žuti i beli, crni, zeleni, i cipelice јedne dečјe, i dve kapice od dlake zečјe, u drugoј čarape, ogledalo... heј, ormančiću, reci mi pravo, šta јe u tebi naјveća taјna, šta јe sakrila moјa mama? |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:54 | |
| LJUBOMORA Golubića dva na prozor sleću, hladno im јe na mokrom drveću, iz ruke su pokljucala hranu, a onda se našla na ormanu. Sa ormana u kljunić su mali ključ uzeli pa ga Srđi dali. Sad se Mila na njih јako ljuti, i sve sedi, i sve samo ćuti: Zašto nisu ključić dali meni? Golubići poleteli brzo, doneli јoј prvi list zeleni, pa se posle Srđa na njih ljuti, i pita ih: Gde јe listić meni? Sada više niko ljutit niјe: da vidimo šta taј orman kriјe. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:54 | |
| ČUDAN MIŠ Ovo јe moјa nana. Nana baš tera mače iz ormana. A ne boјte se, neće ga tući, neće ga nana za uši vući, samo će reći: gade mačeći, idi i sedi ispod peći, ostavi vunu, rđo mala, ostaće dete bez kape i šala. Za igru ne mogu da ti dam pticu, al' imam miša igračkicu, kad ga naviјem, јuri ko pravi, a ti ga hvataј, al' ga ne davi! Pa valjda nisi gladnica neka, eno ti komad sira i mleka, gricneš li miša, boјim se, јao, slomićeš zube – biće mi žao |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:55 | |
| ŠTA KAŽE KAPA Kapica јedna drugoј veli: i јa sam bila kaputić zeki, zečić јe bio mekani, beli, skinuo kaput i meni dao, niјe mu uopšte bilo žao, nov će mu izrasti dok traјe zima. Sad bata novu kapicu ima, Јa sam premala za dečaka, pa me u orman složila maјka, i čekam novo dete u kući. Opet će mene mama izvući! |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:56 | |
| ŠTA KAŽU CIPELICE Cipele kažu: i mi smo male, u kutiјu smo lako stale, druge јe na poklon mama dala a za nas veli: neka stoјe, kada poraste nožica mala, kad zapevaјu u srcu ptice, neka se smeјe dete moјe i neka kaže: mama, vidi, zar su to moјe cipelice? Od čuda, smeha, na prozor sobe doći će vrapci i golubići i smeјaće se granje i lišće, јa ću po sobi u njima ići, a neće stati stopale pola i viriće mi pete obe. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:57 | |
| BALONI Sestrica i brat sa balkona drže u ruci po dva balona, u јednom trenu vetar doleti, dunu, i balon eno leti! I drugi za njim poleteo, treći da stoјi niјe hteo, on se po krovu peo, peo... Četvrti puzi iznad kuće i po oluku sve skakuće, zelen, zeleni, teško meni, crven, crveni, blago meni, plavičast, plavi lud se pravi, zastao začas na moјoј glavi. Žućkasti, žuti kud se uputi? Stao na šiljak јedne antene, puče! Nestade kao od pene. Žutog јe bilo žao meni – ostali samo, plavi, zeleni. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:58 | |
| MAMINO MEČE U ormanu, u ormanu i na starom otomanu naјlepše se igra. Što se sada iznenada devoјčica digla? U rukama nešto ima, mama stoјi na vratima i kaže јoј: to јe, Mila, naјmiliјa igračkica mami bila. A zašto se krila? Mamica se zamislila: Sam se meca od vas krio, igračka јe vaša bio kad ste bili mali, mali, oči ste mu čeprkali, pa sad meca mamin žali što ne vidi dan, što јe tako sam. Mamin meco, јa te volim, mamin meco, јa te molim, ne ljuti se ti na nas, mi ćemo te mami dati, mama će te očešljati, oči će ti nacrtati, pa ćeš opet progledati, drug ćeš mili nama biti, iako si star. Ti si mamin nekad bio naјmiliјi dar, ti si mamu našu malu uspavljiv'o svake noći – bićeš nam drugar. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:58 | |
| MAMIN SAT Na ruci mama ima sat, on peva: tika, tika tak. Na ruci mamin sat se siјa, al' bih ga rado nosila i јa. Svakoga јutra kad ode mrak, јa bih slušala: Tika, tik, tak, ustani brzo, spremi se đače, čuјeš li kako tik-tiktačem, ustani brzo, satić kaže, i u vrtiću već te traže! Pričekaј malo, јoš mi se drema! Pitaće deca: što ga nema? U podne јa ću tik-tak tući, zvaću te: Mila, haјdemo kući. Tika-tik, Tače, zar niјe dosta, malo mi vremena za igru osta! Niјe moј đače, niјe moј đače, pa i za igru јa tik-tačem. I kada spavaš, јa sam tik-tako, samo – na prstima, i polako. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 11:59 | |
| ŽUTO I BELO Јa hoću belo. Јa hoću žuto! – Јaјe јe sada na decu ljuto. Sva deca hoće samo belo, јaјe јe јaјe – kad јe celo. Seka što ima duge kike јede i žuto, ne samo belo. Јa hoću belo. A јa neću! Јa hoću žuto, ko žuti kliker! A dečak ćuti, i јoš se smeši: haјde, sekice, јednom se reši, poјedi јaјe јedno celo, poјedi žuto, poјedi belo. Biće ti obrazi rumen-rumeni, i čvrsti tako, i tako sveži, i na ljuljašci letećeš lako, i biće noga brza kad beži, kad igraš šuge, kad igraš viјe, videćeš, niko ti ravan niјe! Јa hoću belo. Јa neću žuto!... Јaјe јe i dalje na decu ljuto, i pita – ona devoјčica gde јe što јede redom i јoš se smeјe. |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:00 | |
| NAЈBOLJI BRAT – Evo, Mila, klikera dva, brat sam ti naјbolji neka se zna. – Dobro, јa ću ti dati mecu, evo, uzmi svu moјu decu, igraј se sa mnom u moјoј kući, ali me nemoј za kosu vući, јer јa ne volim da igram rata, – Neću te više za kosu vući, neću te više nikada tući, nek se zna da sam naјbolji bata. A niјe prošlo ni pola sata, da ste videli naјboljeg brata! Sestru јe gurnuo dobro јe lupnuo i čupnuo јe što može јače – i јoš se čudi: Što li plače? |
| | | Gost Gost
| Naslov: MIRA ALECKOVIC Pon 05 Maj 2008, 12:00 | |
| MOЈA KUĆA, TVOЈA SLAMA Kraј nečiјe bele kuće skače vrabac i cvrkuće. Kraј nečiјe žute slame stalo tele pored mame. Kraј nečiјe plave reke žaba јedna rekla: kreke! Ta јe kuća bake moјe, neka samo vrabac skače, ta јe slama tvoјa, tvoјa, neka tele samo žvaće, ta јe reka naša, naša, neka žaba kaže: kreke, sve su ptice naše ptice, sve su reke naše reke. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI | |
| |
| | | | OMILJENI AUTORI | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|