Sumadijacafee FORUM NASEG ZAVICAJA I OKOLINE..NAJBOLJI FORUM U SUMADIJI.... |
|
| OMILJENI AUTORI | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:35 | |
| Jedna smrt
Zavole zumbul lepi juče, kad zora svanu i sunce poljubi cveće, šume i poljanu i na njoj rosnu travu, ljubičicu plavu zavole zumbul lepi.
U istom žbunu behu; i kada veče pade, on joj na sveža usta poljubac prvi dade, na čedna, rosna usta. Ćutaše šuma gusta. U istom žbunu behu.
Danas stoje u vazi, spustili glave nisko. Končić im nežna tela u topli zagrljaj stisko. I zumbul s plave kose pije joj kapi rose poslednje, jutros u vazi.
O, kad bismo i mi, dragi, i s one strane sveta zajedno bili poput dva nežna, uzbrana cveta, kad jednog skorog jutra i nama dođe sutra, mistično sutra smrti! |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:35 | |
| Pitanje
U jedno toplo veče, pred kraj leta, dao si mi prvi osmeh. To je videla reka svojim sjajnim okom, koje je po njoj plovilo, i kraj koje smo šetali.
Da li sam ti tada bila zaista draga?
A ja sam ti dala stotinu drugih osmeha.
Možda ti je i to malo bilo?
U jedno toplo podne, pred kraj leta, kad su umirali žuti, ostareli suncokreti i mirisali teško, ti si se opio njihovim mirisom i poljubio mi kosu.
Da li sam ti zaista tada bila draga?
A ja sam ti po stotinu jutara slala po stotinu poljubaca.
Možda ti je i to malo bilo?
I jednom u početku jeseni poklonio si mi svoje srce samo za jedan dan, za lepi, setni septembarski dan.
A ja sam ti dala svoje srce zauvek. Htela sam ti ih dati još stotinu; ali sam imala svega jedno, malo, nesrećno srce.
Da li ti je ono dosta, dragi? |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:36 | |
| Devojačka molba
Dopusti, majko, kroz prozor moj da se osmehnem na njega.
On peva: kako ga srećom poli osmeh moj; on peva: da iz dna duše voli jedinu mene.
Sa onolike daljine plave kako su mogle da se jave njegovoj pesmi zvezde jasne?
Dopusti, majko, sa praga mog da ga pozdravim rupcem belim.
On peva: da pogled oka mog dan mu donosi; on peva: pozdravi ruke moje njemu su ponosi.
Kako je mogao mesec bled noć da pretvori u prostran dan, da zaleprša svoj rubac beo, nežnošću tkan, u pozdrav njemu?
Dopusti, majko, da zoru dočekam u vrtu s njim. On peva: da zajedno ćemo do zvezda se peti; da, ako mene ne dadne mu Bog, mora umreti.
Kako su mogle tolike ptice da toplu svoju ostave goru, i u mom vrtu čekaju zoru da bi njegovu pesmu čule?
Dopusti, majko! |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:37 | |
| Strah
Plašim se kad pomislim da će doći poslednja nedelja našega drugovanja. Znam, biće proleće i sunca žar, i s bolom ostavićemo na dar jedno drugom slatka dugovanja.
Znam, cvetaće rumeno dani poslednje nedelje našega drugovanja. Mirno ćemo se pozdraviti; a nikada nećemo ozdraviti od čudesnoga tugovanja:
što dana tih da ugledamo tica srebrna krila i šumu u suncu celu; što tada baš da nam oči sretnu onu krunicu cvetnu radosnu i belu, belu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:37 | |
| Jedno uverenje
Moram ti lepe večeri neke zenice tople zgledati do dna, pa ti na kapke providne, meke, lagano kao milovanje sna spustiti usne.
Moram ti jednom u dana jatu od mrskog dana učiniti drag, pa ti na srce, blago kao bratu kad bih da bola otklonim trag, spustiti ruku.
Moram, kad jednom opazim da me s radošću sretaš poslednji put, uz tihu pesmu na tvoje rame, taj tako čudno primamljiv kut, spustiti glavu.
Tako ćeš lepih jutara nekih pružajuć drugoj zenica dna reći: "O, gde su oni meki, slični milošti lakoga sna poljupci njeni?"
Tako ćeš često u noći jatu, kada ti život ne bude drag, reći: "O, gde je ona kao bratu da mi sa srca zbriše bola trag dodirom ruke?"
Tako ćeš, posle lutanja razna osamljen kad se vidiš prvi put, reći: "O, gde je ona mazna ramena moga na osamljen kut da spusti glavu?" |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:39 | |
| Po rastanku
I Reci mi sad, kada već prošlo sve je: časi bolni i dani dragi, lepi; kad novi bol se starom bolu smeje; od reči tvojih kad duša ne strepi, - reci, da l' te je moja tuga bolela nekad, kad sam te mnogo, mnogo volela?
Reci mi sad, kad me ne voliš više: kad ti se prošloj ruga nova sreća; i kad se dana koji nekad biše duša ti samo kad me vidiš seća, - reci, da l' te je moja radost bolela jednom, kad nisam više tebe volela?
II
Nekad sam bila dobra i mlada i poverljiva i puna nada, nekada pre; ti si mi tada reći mogo beskrajno mnogo, o kako mnogo sa reč i dve.
Spokojni bili su dani moji, a ti si srcu mi prvi koji beše drag, pa iza svega što si mi reko, katkad surovo, katkada meko, ostao je trag.
Sad srce moje bije tiše: već manje volim, a znam više nego pre; već sad mi ne bi reći mogo onako dosta, onako mnogo sa reč i dve.
I kad bi danas prišao meni i hteo reči davno rečeni' buditi draž, u srcu mome šaptao bi neko: da sve što si mi ikada reko, bila je laž.
III
O, kad bi znao ti kako je meni što neću više smeti ni u proleće, kad trava zeleni, ni kada cveta leti, doći ti sutonom, dok tuga raste.
O, kad bi znao ti kako je duši kad zadnje drveće mre i zadnje lišće žalosno pevuši, što neće moći kao pre reći ti svoje jesenje plašnje.
O, kad bi znao ti šta srce skriva kad oko zalud traži. O, kad bi znao ti kako jednolik biva, bez boje i bez draži, svaki dan kada te videla nisa
IV
Zavolela sam ga. Večerom svakim odlazila sam u livade i u svaku cvetnu krunu spuštala nežnim šapatom njegovo ime, i potom ga ujutru, namirisano i rosno, redom poljupcima vadila.
Volela sam ga. Večerom svakim ostavljala sam u njegovoj duši jata nežnih, tek rođenih šapata; i zatim ih svako jutro, pune njegove duše, sa njegovih usana primala.
On je otišao. Večerom svakim lutam po poljima i zovem ga, vešam svoje reči, otežale od suza, na krila vetrova i zovem ga; mešam svoje postarele šapate u šušanj lišća i zovem ga. Ali uzalud: ujutru čujem samo umoran odjek svojih reči. On je daleko otišao.
V
Zavole bela mirisna ruža crni bodljikavi trn. Ti ne veruješ meni, je li, dragi, da je ruža zavolela trn?
I kada mu ona u jednu bisernu zoru reče kako ga voli, on se grohotom i prezrivo nasmeja. Ti ne veruješ meni, je li, dragi, da se je trn prezrivo nasmejao?
A kada jednoga dana neko htede uzbrati belu mirisnu ružu, trn mu izbode ruke. Ti ne veruješ meni, je li, dragi, da mu je trn izbo ruke? |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:39 | |
| Ozdravljenje Dugo sam bolovala od ljubavi i činilo mi se važno vrlo da li ima negde ili ne nečega čega nema.
A od jutros sve razumem čudesno, i mislim da je umesno udesila priroda ili slučaj naneo te nisam uvek draga bivala čoveku koji bi mi čežnje zaneo za nečim čega nema.
U zamišljene sreće maženju istrošilo bi mi se srca pola, utopila bi mi se duša u traženju nečega čega nema.
Sad jedino kao nad srećom strepim: da li će ovaj dan svanuti oblačnim ili lepim, jer znam, ništa mi ne može doneti nečega čega nema. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:40 | |
| Šumska zvezda
Ispleo pauk u granja zelenom gnezdu nežnu zvezdu.
Pesma je zatalasa, miris zaleluja, svetlost je niha: može svakoga časa nestati nežna i tiha šumska zvezda.
Može je na trn i kamen oboriti rose grumen; može je zgoreti u noć svica biserna rumen; može joj srce razneti leptira koga krilo.
Ali svejedno, prolazi sve kao da nije ni bilo: nestaje zvezda koje sam plela nad životom, nestaće zvezda što lepotom večnom vrh šuma sijaju.
Svejedno kad: da li dogodine ili sad, ili posle hiljadu hiljada vekova; svejedno zbog čega: da li od zmije, rđavih lekova, ili tajnog uzroka kog,
znam samo, nestaćemo i šumski pauk, i ja, i Bog. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:41 | |
| Zmija
Ispod suhoga otkosa izmilela zmija. Oko nje pusta livada, jedan cvet; nad njom dva-tri oblaka, tica let. Sunce sija.
Dalekom putanjom pesma, ko zna čija. Usamljen šum se zapleo u travu. Ona sluša; u zrak budno digla glavu. Sunce sija.
Tu su joj ubili majku oštricom kose; i nju će, kad jednom izmili iz ševara. Istrunuće odeća njena puna šara, preliva rose.
I u večnosti posle nikad više sunčati se neće ista zmija, nit istih tica minuće let; nikada više isti cvet neće nići. Sunce sija. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:41 | |
| Lov
Ja neću nikad više šetati onom gorom što na obližnjem vidi se bregu; bar ne zorom, bar ne po snegu.
Jutros smo se rano sreli, dok je spavao moj grad i njegovo selo, tamo gde sja onaj hrast mlad, jedan zec i ja.
Čudesno čisto bilo je svud: po snegu ni ptičiji trag; svežinom mirisao šume krov i vazduh blag, pogodan za lov.
U šumi čas tu, čas tamo oštro je kevtao pas, a poljane bleštale za bokom. Jedan me čas zgroženim okom
gonjeni pogledao zec i ponovo ga nesta; negde u šumi pucanj se rasu, pa sve presta. Osetih da su,
po bolu što me prožma, po tišini što se bi trenutno provukla kroz beli vrt, ljudi i psi doneli mu smrt.
Ja neću nikad više šetati onom gorom što na obližnjem vidi se bregu: bar ne zorom, bar ne po snegu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:42 | |
| Pozdrav reci
Nestašna reko, u dnu moga sela, da li još pamtiš stare naše igre? Ko sad zmajeve šarenoga čela kraj tebe pušta, i nemirne čigre goni, te vezu?
Da l' još po tebi od hartije lađe sa nevidljivim putnicima plove? Ko imenima što u knjizi nađe dalekih reka naivno te zove, novim i novim?
Obale tvoje da l' su puste ili kakva majušna i bosa princeza kraj tebe šeta ko po sjajnoj vili - u rukama joj od lista lepeza - i čeka princa?
Da li i sada od vrbova pruća raskošni dvorci kraj tebe se grade, i ograđuju dvorišta bez kuća, da li mesto drva po njima se sade suncokret i krlja?
Često na tebe mislim sad kraj vode po kojoj pravi brodovi i lađe sa putnicima ponosito brode; u kojoj samo poneka se nađe kapljica tvoja.
Kraj koje uvek, dokle suton pada, procveta bezbroj ukrasa, sitnica na ženskoj ruci. Mnoga sjajna zgrada u čijoj vodi oholost svog lica stookog ogleda.
Al' tek sad mi se, reko, život čini nastavak naše u detinjstvu igre, za nečim, možda, čega nema trka, il' kao što svet bi oku naše čigre učinio se: samo jedna zbrka šarena i čudna. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:42 | |
| Seoski potok
Mili seoski potok u zelene žabljake spleten. Sparušen vrbov otok; i celom miriše dolinom u vodu potopljen ćeten.
U suhe obalske zukve šumor se utkiva tužni. Žir se odroni s bukve i šareni šljunak vira zakloni talas kružni. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:43 | |
| Oblaci
Upeli se ogromni oblaci neki da zauvek odvuku nežnu luku neba preda mnom.
Uzalud već veče svako kroz prozor gledam: Vlašića Sedam ne spleću više svoj venac rosan nad usamljenom topolom; niti zvezda ona sa rumenim žarom rascvetava se nad starom ogolelom šumom.
Rastale se zauvek, bez nade, i pogubile bez traga one tri zvezde, sestre mlade, a bledolika, draga mati njina, ko zna u koje more, kao suza je kanula.
Iscepao negde svoj tanki veo Mlečni Put; a mesec žut iskopneo, i nikad više zagledati se neće u jasno beo susedova doma zid. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:43 | |
| Pođimo u šume
Pođimo u šume, noćas sam rada da gledam kako jesen bela cveta i pada na ravni put. Pođimo u šume, iz sviju vrela gleda po jedan mesec žut.
Pođimo u stare iskusne šume; noćas se hrašća umorne grane spokojno slomile. Pođimo u šume, na sve strane tužno mirišu proleća uvelih gomile.
Pođimo kroz bolni osmeh česta; noćas su bukve vitke i bele, i senke bresta tiho se plave. Pođimo u šume, uz put će jele držati nebo vrh naše glave.
Pođimo u šume, noćas će trakom sviju se reka srebro osuti. Pođimo u šume, pod zvezdom svakom sanjaju mirno listovi žuti stazom i mostom, brdom i dolom. Pođimo u šume, noćas bih htela da me se uvek setiš s bolom. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:44 | |
| Krug
Usamljena livada, kao jezero gorsko, zeleni se jutros u šumarku i niše bele zvezde aprila. Gori nečija krv u cvetovima na jarku. Ko zna, nekada je možda bila livada ova gorska dno morsko.
Stena se možda dizala na mestu grma, gde od jutros tica gnezdo gradi suvim listom, mrtve tice rebrom. Stazom je možda nekad tekao potok mladi i prelivao se mutnim srebrom belih oblaka i zorinih srma.
Možda je sklizio njome prvi glečer kao začarani beli splav, promilila zmija kroz palmi hlad. Možda je prašumom davnom po njoj hodio lav; ili zapevao na njoj čovek mlad u prvu života večer. |
| | | Gost Gost
| Zeleni sumrak
Oko mene nekad je morao zeleni sumrak biti i mirisati smreka. I kao da je jastreb ili orao spuštao se u moju blizinu kad zvezde u vodu kanu. I možda je golubica meka jedno jutro mrtva osvanula na mom zelenom dlanu.
Zvezde su gledale u moj dom i mesečinu pio s vodenog cveća jelen. A jednom, kad minu oluj ili grom, breza se u mojoj blizini zagrli granje i prosu. I čini mi se da potok zelen proleća jednoga ostavi na mome krilu rosu.
I kao da je još onda, svoj večni pevajući smer, zastao začuđen kraj mene čovek ili zmaj, šumski bog ili zver, a oči kao proleće zelene i gorke kao pelen žeđ kobna beše obojila. I kao da i to se zbilo u suton zelen, kad šume slaze na pojila |
| | | Gost Gost
| Lirska oaza
Gde li je moja duša? U zoru mi se čini: niše u pramenju mekom na dalekoj kosi; ili na život u polju nekom uzdrhtala čeka; (da bi bila u rosi, već nije tako čista.)
Uveče kao da zgrčena ćuti na tamnoj sumnje veđi; ili po šumama beskrajnim šapate čudne bere; (da bi bila na zvezdi, već davno je na međi gde nema mnogo vere.)
Gde li je moja duša? Katkada mi se čini: zarobljena u davna jutra i večeri smeje se: ili uz vremena reku htela bi do mutnog Sutra; (da bi sva u prošlom veku bila, voli nekoliko dana što tek će doći.)
I uvek mi se čini: između nje i ljudi nema mostova ni staza; pa boli me i radosti što mi je duša: daleka lirska oaza. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:45 | |
| Radosti
Kao svetiljka kraj obale rečne, što se drhtavo produži u vodi, u duši našoj svaki mučan dan bolno i drhtavo se nastavi. A radosti iščezavaju brzo kao kružni talasi na vodi, kao beli oblaci na nebu, kao proleća radosti iščezavaju brzo.
Slično ponornicama u dubine zemljine tople i tamne što rone, bežeći od pogleda bola kap traži duboke kutove srca. A radosti su naše krilate, kao mirisi proletnji, kao nove ljubavi radosti su naše krilate.
Žudno, kao školjka zrno peska što prigrli i obvije biserom, duša naša hvata se za bol i najdražim ga blagom ogrće. A radosti se opaze tek kad prođu, kao iluzije tica šarena, kao mladost, kao život radosti se opaze tek kad prođu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:45 | |
| Nemir
Čudno je mutno večeras. Priviđenja me more: kroz maglu tice brode, i dah svenule gore, i umorene letom u tišinu vode mrtve padaju.
Nije ni zbog života, niti je zbog smrti, a sve mi smeta. I bilo bi mi dobro kad bih strti mogla sa sveta srce svoje rođeno.
Ni gorčina žuđenja ni radosti bolova u meni večeras nisu. Ipak, da mi je ne videti belog buđenja zvezde na dalekom visu. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:46 | |
| Suton
Oko brega zelenog po nebu ide čovek crn i najlepše prve zvezde dotiče ramenom. I na vrhu dalekom pogureni trn gori sunca plamenom.
O, ko bi reći smeo da su blizu ikada dva tako daleka sveta. Eno, čini mi se, mehurasti oblak beo dotiče se nebom ploveći dva plava na zemlji cveta. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:46 | |
| U zimski dan
Celoga je dana sneg lagano pado kao s voćki cvet.
O, kako večeras, o, kako bih rado odletela nekud daleko u svet, nekuda daleko kroz cvetove snežne kao leptir lak, i nekome htela reći reči nežne, tople, lepe, nove, kakve ne zna svak.
I sutona celog sneg je tiho pado, umoran i gust. Večeras bih nekog ugledala rado; ali njega nema. Put je davno pust. Samo s bledog neba beloj zemlji sleće pahulje kroz zrak. O, kako je bolno kad ti doći neće neko koga čekaš, a spušta se mrak. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:47 | |
| Sutradan
Sećam se sad: žedno piše oči njegove pogled neke žene večera dugoga; neko je gledao mene, a ja sam gledala drugoga i smejala se veselo.
I tako je gorko bilo i lažno moje smejanje večera celoga; i tako tužno vejanje bilo je snega beloga negde po tihim poljima.
I tako je odvijorio beli dan, oči kad njegove prvi put moje biše kao vetrima nošen steg. I sada ja ne volim nikoga više; ja volim samo sneg, beli sneg U vrtu svom. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:47 | |
| Nismo mi krivi
Toplo je polja milovao tih, tih zamah jugovih krila, kada sam s tobom draži od svih, svih dana provela bila. Hteli smo svega šetati čas; a dan smo jedan šetali dug sve do u suton siv — ali jug, taj topli jug tome je kriv.
Kao poljubac šaptala kap, kap svaka pri padu s grana, raskošno snežni smejao se slap, slap snežni i voda s brana. Jedanput samo na um nam pao on koga volim, i da je greh naš izlet, prema njemu — ali smeh taj voda smeh kriv je svemu.
Visibabe je ćutao cvet, cvet skriven gdegde kraj džbuna; al' dragi tvojoj ipak smo pet, pet nežnih pronašli kruna. I na rastanku, kad besmo tužni, meni si ovu dao na dar kiticu cveća rana — ali čar, tome je čar kriva proletnjeg dana. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:48 | |
| Zvezda
Široka livada u cvetu spokojnim osmehom sja, bezbrojno zvezda nežno je gleda. Lagano putanjom idemo, jedno za drugim: moj deda, sestra mi mala i ja.
Tad iznenadno poglede naše svetao zvezde skupi let. Uzdahnu starac: "Kao zvezde pad munjevito mine ovako čovekov život — srećan i klet. Kao da juče bejah mlad!"
Ja mišljah: tvoje da l' drage oči u isti neba gledaju kut. A skoro kroz plač pitaše mala: "Deda, da li će koji put na našu livadu zvezda pasti?" |
| | | Gost Gost
| U vlaku
Nepomično stoji zahuktan vlak; a teku poljane kao duge, i poljski čardaci, njive i lug ludo se okreću u krug. Pretvaraju se cvetovi kraj pruge u prstenove, u stegove mlade; a oko jedne bele rade, iz trave zelenog gnezda, pričini mi se kao daleka i zlatna zvezda.
I boli me, što zbog brzine kojom kraj mene sve minu učiniše mi se oči nečije kao zvezde daleke, i što se ruke neke, kao ruke dečije, za očima mojim pružiše. |
| | | Gost Gost
| Uteha
Još danas smo zajedno, pa ko zna kad više, otići ćeš daleko.
Počeće nemilo i prazno da se muti svitanje. Boleće me ljudi hitanje kroz romorenje magle, i noćni razgovor ptica kojima ne znam imena. Znam, plakaću sa rođene tuge kad umre u jesen kakva bledolika žena.
Još danas smo zajedno, pa ko zna kad više, otići ćeš daleko. A ja ti nikad ne reko' šta meni biše tvoje tople priče, ni tvoje utehe blage: kako ćemo od drage do drage zvezde provoditi večnost u radosnom lutanju; a plakati kad budemo hteli, kako ćemo u tihom ćutanju zagledati se u daleku, tužnu zemlju gde smo se prvi put sreli. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:49 | |
| Sećanje
Čuješ li, sestro? Neko peva bregom našim noć već celu. Sećaš se, sestro, mladića što mi onu belu pokloni ružu? Ovako tužno peva on.
Čuješ li, sestro, pesmu ovu? Kako je topla, dobra i meka. Pamtiš li, sestro, tamo na bregu kad on me čeka po večer celu? Istu je pesmu pevao on.
Da li veruješ katkada ti u duša let posle smrti? Misliš li da išta s duše može mi strti pesmu i cvet što on mi dade?
Večeras opet ja se plašim: zaboraviću nekad pesmu što bregom našim pevaše on po večer celu; zaboraviću ružu belu što mi na zemlji darova on. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:50 | |
| U kolu
Igra se srpsko kolo i krha telo, krha. Čini se da radost buja, ide do svoga vrha, i svako oko sja; ali slutim ja: da mnogi radosni nisu.
U mnogom oku tome ljubomore su griže; i prkos, i mržnja mnoge možda u igru diže, i strah od skore smrti možda bi mnogi strti hteli u strasnoj igri.
Igra se, strasno igra; ali ja ipak slutim: međ svim tim očima mnogim: plavim, crnim i žutim, od kojih svako sja, svega moguće dva srećnog su srca svojina. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:50 | |
| Iznenađenje
Srela sam na putu mladića; nikada očaran krug neću mu života znati.
Srela sam na putu mladića; ne znam ko mu je brat, ne znam ko mu je drug, ne znam ko mu je mati; ne znam gde se je rodio, ni gde je dosad hodio, ni gde će zauvek stati.
Srela sam na putu mladića; neću ga više sresti, kao da je kroz suton mlak oblaka prošao vlak; kao ticu da sam srela visoko vrh polja vrela, neću ga više sresti. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:51 | |
| Tajna
Četiri čudna imena, prvi od tebe dar, u ponoć šapućem meko, jer, ako čuje ih neko, četiri umreće cveta na drugom kraju sveta.
Jedan će slomiti tica oštrim kljunom za ukras svom gnezdu.
Drugi će ličiti na zvezdu; uzbraće ga mati za bolesnu kćer.
Treći će imati smer da u zrak poleti; a srubiće ga kose.
Četvrti voleće duge i rose; a umreće od sunca sporo i bolno. Četiri čudna imena u ponoć šapućem meko, jer, ako čuje ih neko, četiri umreće cveta na drugom kraju sveta |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI | |
| |
| | | | OMILJENI AUTORI | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|