Sumadijacafee FORUM NASEG ZAVICAJA I OKOLINE..NAJBOLJI FORUM U SUMADIJI.... |
|
| OMILJENI AUTORI | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| | | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Sub 03 Maj 2008, 23:57 | |
| Desanka Maksimovic je rodjena u selu Rabrovici kod valjeva 1898.godine.Gimnaziju je zavrsila u Valjevu, a Filozofski fakultet u Beogradu.Svijet je dozivljavala na poseban i topao nacin.Desankinu ljubav prema zivotu prati eticki stav i filozofija morala.Znacajne zbirke pjesama su:"Vrt detinjstva", "Zeleni vitez", "Gozba na livadi", "Nove pesme", "Pesnik i zavicaj" i "Zarobljenik snova".Vrhunac njenog pjesnickog stvaralastva je zbirka "Trazim pomilovanje". Pjesma "Krvava bajka",u kojoj je opevana tragedija djaka kragujevacke gimnazije,spada u jedno od najpotresnijih svjedocenja o okupatorskim zlocinima nad nasim narodom u Drugom svjetskom ratu. Proza i pjesme za djecu napisane su toplo i iskreno,neposredno i osjecajno. Omiljene zbirke pjesama najmladjih citalaca su:"Zlatni leptir", "Reka pomocnica", "Vetrova uspavanka", "Prolecni sastanak", "Cudo u polju", "Suncevi podanici", "Pisma iz sume", "Patuljkova tajna" i "Ako je verovati mojoj baki". Desanka Maksimovic je bila i vrstan prevodilac pjesnika koji su po izboru motiva, pjesnickog senzibiliteta i lirske melodicnosti bili bliski njoj.O prevodjenju je govorila na ovaj nacin:"Ja sam zaljubljena u jezik,u rec.U rec i nepovezanu,onu iz recnika.A covek nikad dublje ne ulazi u to blago nego prevodeci i nikad dublje ne udje u sustinu neke pjesme nego kad mora da je prevede". Godine 1983.vratila se u rodnu Brankovinu ali ovoga puta zauvijek.Sahranjena je kraj svoga supruga Sergeja Slastikova Kaluzanina. Ono sta je najbolje moze opisati je upravo slikovitost izraza i visok zamah maste. Bila je pjesnikinja koja se mogla smatrati drugom majkom po ucescu u odgoju djece.Njene pjesme su sastavni dio svacijeg djetinjstva. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Sub 03 Maj 2008, 23:58 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:01 | |
| Strepnja Ne, nemoj mi prići! Hoću izdaleka da volim i želim tvoja oka dva. Jer sreća je lepa samo dok se čeka, dok od sebe samo nagoveštaj da. Ne, nemoj mi prići! Ima više draži ova slatka strepnja, čekanje i stra'. Sve je mnogo lepše donde dok se traži, o čemu se samo tek po slutnji zna. Ne, nemoj mi prići! Nasta to i čemu? Izdaleka samo sve ko zvezda sja; izdaleka samo divimo se svemu. Ne, nek mi ne priđu oka tvoja dva!
Poslednji izmenio Storm_z dana Ned 04 Maj 2008, 00:06, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:06 | |
| U veku koji je u našem pesništvu i poetici imao neviđeno mnogo stilova i prevrata izdvajalo se, po prevashodstvu, ime Desanke Maksimović, čije je pesničko kazivanje nalazilo put do tako različitih njenih savremenika. NJene pesme su čitale, volele i pamtile generacije čitalaca. Od prve zbirke (Pesme, 1924) do zbirke njenog zrelog doba (Tražim pomilovanje, 1963) živela je svoju poeziju i pesmovala svoju svakodnevicu na jedinstveno prijemčiv i umetnički upečatljiv način. Desanka Maksimović (Rabrovica kod Valjeva, 16. maja 1898 - Beograd, 11. februara 1993), ponikla u valjevskoj pitomini, u prirodnoj sredini koju je zanavek ponela i tako prisno utkivala u svoju liriku, stvorila je u zavičajnoj Brankovini, gde je, po sopstvenoj želji, sahranjena, malo pesničko svetilište. U Valjevu joj je, što je kod nas divan izuzetak, za života podignut spomenik u centru grada. Smeštena u kraju porte brankovačke crkve, zadužbine Nenadovića, njena humka, podinuta po uzoru na skromna i prosta seoska grobišta, postala je mesto hodočašća mnogih pesnika, umetnika, kulturnih radnika i poklonika njenog pesništva. Pesme Desanke Maksimović su zastupljene u mnogim antologijama, pa i u njima se, pogotovu ljubavne, refleksivne i rodoljubive pesme, izdvajaju naročitošću lirskih sazvučja i duboke ljudske intime. Ako bi se u našem pesništvu, tako razuđenom i sudbinama neujednačenom, birali dostojanstvenici ovog poziva, Desanka Maksimović bi bila, ma sa kog kraja prilazili tome, jedno od čelnih imena. Učini... ...da jednom kad u noć se probudi sjaj mesečev ga sa neba pobudi da skrušen dođe do mene... Osveta moja biće meka jer srce moje ga čeka i danju i noću bez promene... |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:10 | |
| Selice Kroz noć i vlagu Divlje se guske sele jugu I bolno kriču. Osećam želju Da mutnu neku Napišem priču: Kako odnose one sobom Na krila svoja bela dva Iz duše moje drago nešto, A ne znam kuda i ne znam šta... |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:12 | |
| Odgovor
Pomisli sve što ti je uteha.
Poveruj kako sam ja kriva
Što u meni još pre rođenja,
Pre detinjstva i pre mladosti
Gori bolna i živa
Strast da svoje i tuđe radosti
Pretvaram u bol.
Ili, kada gorku ovu
Od mene dobiješ vest,
Pomisli da je isti ceo svet,
I bolnu o meni svest
Uzberi kao otrovan cvet i baci je na drum.
I pomisli samo
Kako mene nije ni bilo,
Kako sam ja samu sebe izumela
Samo da bi me ti veleo,
Samo da bih umela
Biti san tvoj o meni,
Tvoj san koji me je gorko boleo. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:13 | |
| Reči Nas dvoje na zemlji zavolesmo reči, od njih je bila naša ljubav zdana; njihova kobna moć znade da spreči san naše noći, radost našeg dana.
Vejao je oko nas njihov behar kao cvet sa mirisnih glogova; svaki naš čas bio je pehar napunjen lepotom slogova.
Bivali smo i neverni i verni, i zli i dobri, uvek reči radi, u srcu našem svaki zvuk je smerni bio bog mali koji zna sreću da sruši i zgradi.
Reči radi on znade nežno da me presreće, i srce moje i oči da hvali, reči radi ja bejah uzrok naše nesreće, te prođoše večeri teške kao mutni vali.
Samo kroz zvuke bejah u snu njegovom gost, zvuci njegovo srce predamnom prosuše; reč bese jedini trošni most između duše nam i duše.
Čudna kob beše se tako nad nama stekla: Bliži besmo jedno drugom od sveg sveta, A između nas uvek je pesma tekla Kao reka između dva poljska cveta.
Poslednji izmenio Storm_z dana Ned 04 Maj 2008, 00:14, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:14 | |
| Na kraju biće opet jedno isto!
Kad pomislim da će kao pene nestati
I hridi ove, gde se jutros moja tuga
Meša sa gorkim mirisom pelena,
Kuda ću minuti ja kao svila zračna
Samo, ispod plavih maslina i lovora zelena.
Kad pomislim da je sve ovo što me boli
I večno tako se čini, samo senka nestalna
I da će i more ovo, i zvezdu, i planinu snežnu
Odneti vreme kao i čoveka,
I suzu njegovu zemaljsku i radost nežnu:
Mirna bih i gorka na pesak ovaj legla
I večito na njemu ostala,
Ne tražeći ničemu na ovoj zemlji lek.
Na kraju biće opet jedno isto
Sve, ma čime se ispunio vek.
I što bih onda činila ma šta
Da mi radost dođe ili tuga prestane,
Kada sam proleća jednog u maju postala
Samo zato da me opet nestane. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:18 | |
| Takva sam ja
Odavno sam, sugradjani cestiti, izmirenja zastavu belu na srce svoje pobola. Sve mi je sad svejedno i ravno do mora; sita sam i mrznja i ljubavi i cutanja i romora. Za vasu borbu zivotnu ja nemam svojstva. A srce mi je, medjutim, vecno zedno svega onoga cega je sito; i umrlo bi ako bi u danu imalo cas spokojstva.
Ni za srecu ljudsku nisam ja stvorena, jer ne umem da zivim samo od zivljenja; jer ni za sta cega ima nemam divljenja; jer znam da ne mogu svoj zivotni dug samo snom izmiriti. Pa ipak, mada mi ovde nije udesno, zivota ja bih zadrzala krug, jer boli mene ipak cudesno sto ce me jednom nestati.
Ni srca nemam vaseg, sugradjani cestiti, jer beskrajno volim nekoga iza onih na vidiku atara. Za njegov bih osmeh jedini posla preko voda i vatara, preko urvina i bregova, odavde na dan i noc hoda; pa ipak njegova ne bih mogla biti, niti ce ljubav moja za njim ikad drugoga roda do pesama imati. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:18 | |
| Opomena
cuj, reci cu ti svoju tajnu: ne ostavljaj me nikad samu kad neko svira.
Mogu mi se uciniti duboke i meke oci neke sasvim obicne.
Moze mi se uciniti da tonem u zvuke, pa cu ruke svakom pruziti.
Moze mi se uciniti lepo i slatko voleti kratko, za jedan dan.
Ili mogu kom reci u tome casu cudesno sjajnu, predragu mi tajnu: koliko te volim. O, ne ostavljaj me nikad samu kad neko svira.
Ucinice mi se: negde u sumi ponovo sve moje suze teku kroz samonikle neke cesme. Ucinice mi se: crn leptir jedan po teskoj vodi krilom sara sto nekad neko reci mi ne sme.
Ucinice mi se: negde kroz tamu neko peva, i gorkim cvetom krvavog srca u ranu dira. O, ne ostavljaj me nikad samu, nikad samu, kad neko svira. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:19 | |
| Zla noc
O, ma ko da si, ostani nocas kraj moga skuta, nikuda ne polazi. Za onim cega nema dusa mi gori i luta, i boli, jer sve prolazi. I cini mi se, negde ljudi sad prolaznost imaju na umu, pa ce doci nocas na nas breg da spokojno svega se odreku. Vecno nihaju jasike na drumu dusu nemirnu. cute blago plaveti neba i teku.
Nocas me samo pogladi nezno i blago po kosama i kazi rec mi sto greje. Srce je moje pusto, dusu mi mori osama, i boli, jer prazno sve je. I cini mi se, negde u blizini rodjeno srce da nekome smeta, pa ce doci nocas na nas breg da nasmeje se svemu sto biva. Oblak u suton iznad sume sleta i vrh livada brodi. Putuju jutrom magle ponad njiva.
O, ma ko da si, zagrljaj nocas mi vreo podari. Srce je moje umorno, dusa je moja strana gomili ljudi i stvari, i cuti u meni sumorno. I cini mi se, nedaleko negde od tuga teskih ljudi boluju, pa ce doci nocas na nas breg da radosno svi poumiru. Grlice tihe brdom nasim stoluju i jecaju meko. Putevi beli u nebesa uviru. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:20 | |
| Prica o pesniku
Sudba moja jeste cudesna: ja sam lovac srca svoga rodjenog. Svoje srece i bolove lakome u slova sam okovala udesna i redom ih pokazujem svakome. Ja sam lovac srca svoga rodjenog, kao laki na raskrscu vrg zedji svakoj sama sam ga podnela. O, na opsti, na sareni trg ja sam srce svoje odnela.
Ja sam lovac srca svoga rodjenog, kroz reci sam sejuci ga razne uspavati htela svoje noci nesane, ispuniti htela svoje zore prazne. Ja sam htela da mi tuga presane govoreci glasno svoju tugu. Sebe svima prepricavajuci u dusu sam htela navratiti radosti nestalnu dugu.
I znam, i na onoj strani sveta, u dan taj ili noc ili zoru prvu kad sve ostalo bude mi svejedno, i tada bice sve u meni zedno: da zvezdi, da krunici cveta, da mrskom malenom crvu, kraj kojih smrt me bude pronela, otvorim srce, koliko ga budem sa obala zivota ponela. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:20 | |
| Vreme
Sve kraj nas: i oni zraci sto mekotu oblaka zlate, i misao moja sumorna, i lutanja tvog pogleda umorna, odnosi sobom moje sate.
A podmuklo vreme cini se da stoji, zarobljeno u svetlosti dugu ili u drhtanje magli: kao da talasa u krugu; a ono unepovrat nagli.
Kroz radosti sto obale zivota zlate, kroz sumorne reci ove, kroz cutanje, kroz smeh, i suze, i snove otice i odnosi mrtve sate, kao voda lisce suvo.
A perfidno je i pretvara se kao da nepomicno nad zemljom sanja mirisno u kruni cveta, razgovorno u spletu granja, isto koje i davno svenulih leta.
Medjutim otice u vodi sto talasa, odlece u tica letu, odleprsava u susnju granja, sahne s mirisom u cvetu.
I nikad ne mozemo uhvatiti skute nijednom nasem casu, ma koliko da nam ruke porastu: oni ce odleteti iznad nas na kakvom oblaku mekom, prominuti uz zvezdu, uz lastu.
Pa ce bolovi i radosti znate, misao kakva sumorna i pogled oka tvog umorna odneti moje poslednje sate.
A sve ce biti kako je i bilo, i podmuklo vreme cinice se da stoji.
Poslednji izmenio Storm_z dana Ned 04 Maj 2008, 00:25, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:21 | |
| Svejedno mi je
Ma sta da se tuzno zbiva u srcu mom: ja sunce volim.
Eno ga bukti u vidika nemirnom naboru; eno ga leprsa u bulki krilatom saboru; eno ga smeje se blistavo na reci ispod mosta.
I meni je dosta, da sve zaboravim: jer kratko boravim ovde, gde me je srce zabolelo i zivot cudno zavolelo.
Svejedno mi je, ma sta da se tuzno zbiva u srcu mom: ja zivot volim.
I u tezak dan meni je dosta za srce vreli makov cvet, za oko blistav tica let, za dusu s grane pesmica prosta, jer zakratko ovde boravimo i jednom cemo da se zaboravimo: i rumeni makov cvet, i srebrni tica let i pesmica sa grane i svi zbog kojih mi tuzno biva. O, svi mi sto slucajno zajedno gledamo neba lepotu.
I znam, u novom zivotu zaboravicemo ovaj zemlje kraj i necemo nikada ponovo u sunca gledati sjaj.
Svejedno mi je, ma sta da se tuzno zbiva u srcu mom: jer proci cu ja, a proci ce i mrtvo kamenje po kome sam gazila; proci cu ja, a proci ce i vecno plamenje sa koga mi svetlost slazila.
Proci cu ja, a proci ce i poljane ravne pokraj kojih sam hodila; proci cu ja, a proci ce i planine davne iznad kojih se visoko misao moja svodila.
Proci cu ja, a proci ce i sve sto sam mimogred ili duboko volela; proci ce sve, a proci cu i ja, mada me je bolela dusa nasih neizbezna sudbina.
Svejedno mi je, ma sta da se tuzno zbiva u srcu mom:
Znam, jednom na sve zaboravicu. Sve sto se ovde zbilo ponoviti se nece tamo gde bez kraja boravicu.
Znam, sa svojom krtom stabljikom duse moje bela cvast, i moja beskrajna zelja za zivotom, i moja bolna strast za lepotom uvenuce u tamu.
Znam, tad zaboravicu koliko sam na zemlji grabljivo volela sebe samu.
Poslednji izmenio Storm_z dana Ned 04 Maj 2008, 00:25, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:22 | |
| Opravdanje
Srce moje misli vecito neku tuznu misao. I ma sta sa mnom bilo: budem li kome postala zena verna, ili dragana cija, ili ma sta drugo; ili budem uvek smerna sanjalica ostala. Bude li dusa moja sveto sediste jedne ljubavi; ili srce moje bolno srediste svih neznosti, ti mene uvek voli:
Jer srce moje misli vecito neku tuznu misao sto mene jedino boli.
I ma cega da se latim, plemenitog ili zlog: mognem li zbog drugih da patim, ili budem neku srecu srca svog tudjim bolom kupila; budem li katkad prastala, ili se budem uvek svetila, znaj da sam grehove sve vec davno iskupila, znaj da sam vec davno zbog svega ispastala, i uvek mi oprosti:
Jer srce moje misli vecito neku tuznu misao sto mene jedino zalosti.
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:22 | |
| Ja i ja
O kad bih mogla samo jednom ja nekuda iza bregova pobeci od sebe.
Sasvim sama i vedra projurila bih kroz sume, razgrnula livadi nedra.
U zivot bih se zagnjurila, svakom bih ruku pruzala. Sa strascu bih se pozurila:
da vidim u zivotu kako je, dusa necija ako je za radost stvorena.
Jer od rodjenja sa mnom, ma kud se makla, idem ja vecno sumorna.
A meni se uvek dopadalo: kad su tice kroz noc letele, kad je lisce tiho opadalo;
kad su senke u sen sletale, kad me ljudi nisu voleli, kad su stvari dusi smetale.
Oduvek je jedna ja slutila kobi, suze i bolove, i radosti moje sve pomutila.
Oduvek me slatko zlostavljala: ni u sumi, ni u ljubavi, ni u radu ni caska me nije ostavljala.
Znam, umrecu i ostaricu; a nju uvek mladu, uvek zednu bolova na zemlji ostavicu.
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:24 | |
| Desanku Maksimovic mnogi smatraju pesnikom ljubavi, mladosti i vedrine. Pesnikom zemaljskih lepota i plodova. U njoj, cini se,pre treba videti velikog pesnika velikih strahova i velikih sumnji. Ona je mozda najautenticniji pesnik Srbije. Ali je ona jos autenticnija kad opeva neku zemlju koja i jeste i nije; koja i postoji i ne postoji. I za koju se ne zna da li je pesnikov zavicaj ili zemlja njegovog progonstva. Prve svoje pesme Desanka je objavila 1920. godine u casopisu "Misao" i od tada ona neprekidno stvara, tako da spada u nase najplodnije pesnike. Objavila je oko pedeset knjiga poezije, pesama i proze za decu i omladinu, pripovedacke, romansijerske i putopisne proze. "Kada su se stvarale ove pesme, izvirali su stihovi kao voda; kao da sam neku cesmu otvorila. I sama sam se cudila kako su tekli glatko neprestano....Dogodilo se ono najpozeljnije, oblik i sadrzaj su sliveni, jedno drugo isticu i dopunjuju." - kaze sama pesnikinja. "Po svojoj motivskoj raznovrsnosti i bogatoj lirskoj skali od najjednostavnijih tonova do dubokih i misaonih sazvucja, lirika Desanke Maksimovic se ukazuje kao srecna mogucnost da poput vecite pesnicke senke prati svoga citaoca od njegovih prvih koraka u zivot, pa nadalje...
Stevan Raickovic.
Na buri
Svu vecer na pustom bregu neko stoji. Pusti me, majko, da vidim da li je covek ili bor. Pusti me da vidim ko to svu vecer gleda u nas beli, skromni dvor. Pusti me, majko, nece me umoriti hod, breg je blizu naseg doma. O, ja osecam da mi je rod taj covek ili bor sto svu vecer blizu groma stoji i gleda u nas dvor.
Vidis li oblak crn, ogroman, zlokoban brod nad njim plovi i smrt nosi? O, majko, idi, ti ga bar zovi neka se skloni u nas dom taj covek ili bor sto svu vecer stoji i gleda u nas beli skromni dvor.
Na pustom bregu on je sam kao dete kad ruke skrsti nad bolom nekim prvi put. Pusti me da tanki moji prsti meta budu burama zlim. Pusti me, pusti, dobra majko, tako je potmuo i zao oblak sto vitla nad njim. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:27 | |
| U ROPSTVU
Nekad smo svi znali jasno, od najnepismenijeg seljaka pa do gospode i dece njine, sta je rodoljubivo i casno, i sta treba da cine potomci negdasnjih junaka. Ne mogu da poznam narod cije su pevali vrline pesnici od Branka do sada. Srpsko stado malo sve do poslednjeg runa razbilo se i osugalo. Postali smo zemlja robova i potkazivaca i stokatnih zelenasa. Pune su nam ulice sada postovanih zlikovaca, a zatvori nevinih robijasa. Na ledjima kao da grbu nosim od bola i stida, i ulicama kad idem, kao da mi blato baca pogled okolnih stranaca u lice, i svakog dana veo mi se po veo skida sa rugoba nasih rana. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:27 | |
| KRVAVA BAJKA
Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu, umrla je mucenickom smrcu ceta djaka u jednom danu.
Iste su godine svi bili rodjeni, isto su im tekli skolski dani, na iste svecanosti zajedno su vodjeni, od istih bolesti svi pelcovani i svi umrli u istom danu.
Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu umrla je junackom smrcu ceta djaka u istom danu. A pedeset i pet minuta pre smrtnog trena sedela je u djackoj klupi ceta malena i iste zadatke teske resavala:koliko moze putnik ako ide peske... i tako redom. Misli su im bile pune i po sveskama u skolskoj torbi besmislenih lezalo je bezbroj petica i dvojki. Pregrst istih snova i istih tajni rodoljubivih i ljubavnih stiskali su u dnu djepova. I cinilo se svakom da ce dugo da ce vrlo dugo trcati ispod svoda plava dok sve zadatke na svetu ne posvrsava.
Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom Balkanu umrla je junackom smrcu ceta djaka u istom danu. Decaka redovi celi uzeli se za ruke i sa skolskog zadnjeg casa na streljanje posli mirno kao da smrt nije nista. Drugova redovi celi istog casa se uzneli do vecnog boravista. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:28 | |
| Gracanice
Gracanice, kad bar ne bi bila od kamena, kad bi se mogla na nebesa vazneti, ko Bogorodice Mileseve i Sopocana, da druga ruka kraj tebe travu na plevi, da ti vrane ne hodaju po paperti.
Ili tvoja zvona da bar ne tuku ko srca predaka, Gracanice, da bar svetitelji s tvog ikonostasa nemaju nasih neimara ruku, ni andjeli Simonidino lice.
Da bar nisi toliko duboko ukopana u tu zemlju i nas same da se nismo privikli u tebe kleti, Gracanice, kad bar ne bi bila od kamena, kad bi se mogla u visine uzneti.
Gracanice, da si nam bar jabuka, da te mozemo staviti u nedra i zagrejati studenu od starosti, da nam bar poljima oko tebe nisu predaka divnih rasejane kosti.
Da te bar mozemo podici na Taru, u kalenicku portu te preneti, zaboraviti likove po tvom oltaru. Gracanice, kad bar ne bi bila od kamena, kad bi se mogla na nebesa vazneti. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:29 | |
| MIRNO MOJE SRCE SPAVA
Snegovi, snegovi po svemu Mirno moje srce spava Sad mrtva ruka zaborava blago je pala po njemu
Bilo je tuznog svega ispod svoda neba plava Mirno moje srce spava Ne budite sada njega
I radost i bol je prosao I laz i ljubav prava Mirno moje srce spava San je tihim korakom dosao
Ni za cim nemmam zedji ni gladi U grudima mi sad san otkucava Mirno moje srce spava UBIJENI JELEN MLADI
|
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:30 | |
| BALKANAC
Ne stidim se sto sam- kako vi velite- varvarin sa Balkana tla prljavstine i bure. Cucete sad i kod nas ima neke vama nepoznate kulture.
Vi prvo ispitujete i sumnjate daleki ste i od rodjenih sinova, za trpezu svoju ne posadite svakog tudjina. Vi mozete da pijete a da svakom ne pruzite case vina.
A kod nas su jos obicaji grubi mi pustamo svakog pod svoje sleme, kod nas se jos i s namernikom ljubi, kod nas se podvizi zbog gostoljublja cine, kod nas svaki covjek ima citavo pleme prijatelja i rodbine.
Vi,doista,imate nekoliko miliona Hristovih kipova na svakog covjeka po jednoga imaju ga drumovi i polja,apsane i skole, a kod nas,kad ljudi veruju u Boga u sebi ga nose i tiho mu se skoro u snu,mole.
Vi,istina,za svaki kut zivota imate sprava i masina, sve ste sracunali i sve znate izumi vasi su za divljenje, a mi jos imamo starinske alate, ali sve je kod nas jos zdravo i prirodno ko glina i umiranje,i radjanj,i zivljenje.
Vi imate citave zbirke pravila i nauka o slobodi o svemu se kod vas pise i pripoveda ali mi po nepisanim zakonima slobodno zivimo i nekog prirodnog drzimo se reda slicno ognju,vetru i vodi.
Kod vas je zbilja sve tacno propisano kako se jede,govori i oblaci, a mi kad govorimo,vicemo i masemo rukama i corbu glasno srcemo i u rukavicama smo obucu nosimo od svinjske koze, puno je kod nas seljackih navika i stvari i kraljevski preci nasi doista su bili govedari.
Narod nas,zbilja,u gnevu moze da kolje rusi i pali, ali mi nismo oni sto smisleno tlace mi ne smatramo da je svet celi nase polje mi ne bismo podneli ni urodjenik prasumski da zbog nas place.
Dusa je nasa prostrana iako smo brojem mali. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:30 | |
| PROLECNA PESMA
Osecam veceras dok posmatram laste i pupoljke rane kao srce moje polagano raste k'o vidik u lepe, nasmejane dane;
kako s mladim biljem postaje sve vece i lako k'o krilo, i kako mu celo jedno nebo srece i pakao bola ne bi dosta bilo;
kako cezne za svim sto bi zivot mog'o lepog da mu dade, i da mu nicega ne bi bilo mnogo; tako su velike ceznje mu i nade. Osecam, da dosad sve je bilo sala moga srca vrela; da jos nikom nisam ljubav svoju dala koliko bih mogla i koliko htela.
Da ima u meni cela nezna plima reci nereceni', da bih srce mogla poklanajti svima i da opet mnogo ostane ga meni. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:31 | |
| NEKO SE SECA DETINJSTVA
Kaska sivaca masina preko debeloga platna za kosulje vojnika. Poznajem dobro taj kas zadihan kao kasalj plucnih bolesnika.
Secam se detinjstva naseg kad je mati sva umorna i zuta vazdan sila: po osam haljina, osam kaputa, osam kratkih kosuljica, sve dok bi svetlost s brda kroz prozor lila.
Nad masinom vecno nagnuta bila su joj pleca i glava: krpila je po sesnaest nogavica, po sesnaest rukava; povazdan zeljni smo bili njenog osmeha i lica.
Zemlja bi se opasati mogla nizom dugih poruba sto ih je ispod igle izvukla njena ruka, okorela od rada gruba.
Ucutkala se masina, digla se umorna svalja da svetlost upali; brdo vojnickih kosulja oko skuta joj se valja.
Pa opet kaska igla potrci, potrci pa stane. Secam se detinjstva naseg, tog vremena i svetlog i tuznog, iz kog od igle majcine jos nosim ostre rane. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:31 | |
| POKOSENA LIVADA
Livada kraj reke sanja. Zrikavci tuzni zricu. Pomrlih trava duse jos lebde vrh otkosa sto se lagano suse. O, vi ne znate tuznu o smrti trava pricu. Zrikavci tuzno zricu.
Jutros dodjose neki divovi kao hrasce u domovinu trava; i mrtvo pada bezbroj ljupkih, sarenih glava; i bezbroj neznih tela zdenuse u plasce, divovi kao hrasce.
Svega devojka jedna zlatnog, okruglog oka i trepavica beli' leprsa na livadi i ranjenicima deli mirisne osmehe cedne, umesto crvenog soka, - devojka crvenog oka.
Sutra opet u zoru doci ce divovi oni, i strasne surove vile zdenuce u sena mnoge mirisne glave mile. Lezace u jednom grobu toliki milioni. Doci ce divovi oni.
Tuzno zrikavci zricu, cuje se do oblaka; vecera celoga zala zelen-konjici svoje lepe viteze zale. Placu nad grobovima mrtvih, dragih junaka, cuje se do oblaka. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:32 | |
| MESECINA
Luta nam mesec oko sobe, kraj strehe plovi nase, srebrom nam napunio case, i staklene boce obe.
Mesecinom sam se opila cesto, zbog srece, zbog jada. Pijmo, prijatelju, i sada, prozorska otvori krila. Videces, manje je slatka casa tvog starog vina nego kupa ova s visina. Pijmo je. Noc je kratka.
Pijmo, prijatelju i sad skupa ovo ponocno pice, sve moje znaces bice kad zadnja se isprazni kupa.
Bice ti sasvim prozirna moja dusa i oko; gledaces u srce duboko, do samog dna mu nemirna.
Reci ce poteci same obraz stati da se zari; a mesec, krcmar stari, iz sumske smejace se tame. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:32 | |
| OBECALA SI DA CES BITI VECNA
Obecala si jednom u detinjstvu da ces biti vecna, otkle god se vracali da cemo te zateci, kao senku ispod kucne strehe, kao kucni prag.
Nije bilo nijedne nase plovidbe da je nisi, kao ribarske zene, presedela na pucini gledajuci; nije bilo bure ni brodoloma da nismo posle njih pored neba ugledali i tvoje lice.
Gde god bismo se probudili, bila si u prozoru ti i sunce; bila si nam uvek na dohvatu ruke kao voda, uvek kao vazduh prisutna i neophodna.
Obecala si nam da ces biti vecna kao sve sto nas na svetu docekuje i ostaje posle nas. I kada si umirala, cinilo se da se osecas krivom sto nas napustas.
|
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:34 | |
| Molba mladosti
O, mladosti, mladosti, da brzo odlaziš, ljudi kažu. Ali ja te neću nikad pustiti. Oko srca svoga postaviću stražu jednog bola i jedne radosti; oko vrta svog zasadiću visoke borove, i bršljane, i paviti; vetrove i reke široke bujicom ću naviti svud oko našega brega; a vidik u krug ću zaviti cičom i smetom snega.
O, mladosti, nemoj od mene otići: niko neće moći u tvojoj suzi biti ovoliko ludo lud, ni ovako sumoran u tvojoj radosti. O, mladosti, mladosti, ni u čijem srcu neće tvoja žud u ovoliko sunce porasti; niko neće ovoliko čistih imati grehova ni strasti.
O, mladosti, mladosti, da sobom odnosiš, ljudi kažu, svoje bolove i svoje radosti. Ali ja te neću nikad pustiti. Oko srca svoga postaviću stražu jedne ljubavi što mene voleće; u vrtu svome zasadiću proleće; sve mirise slatke zarobiću što bregom nihaju leti; sva sunca, sve zvezde zadobiću na nebu da našem rumene; pa nećeš ni moći, ni hteti nikad otići od mene.
O, teške, sumorne radosti, o, slatki, ludi bolovi moje mladosti, nemojte otići od mene! Jer živeće tada dolovi, mirisi, ljudi i zvezde rumene; a ja skamenjena sedeću na svom visu i biće mi svejedno: da li su ili nisu u meni nekad goreli tvoji bolovi i tvoje radosti, o, mladosti. |
| | | Gost Gost
| Naslov: DESANKA MAKSIMOVIC Ned 04 Maj 2008, 00:34 | |
| Čežnja
Sanjam da ćeš doći: jer mirišu noći, a drveće lista, i novo se cveće svakog jutra rodi; jer osmesi ljupki igraju po vodi, i proletnjim nebom što od sreće blista;
jer pupe topole, i kao da hoće k nebu, pune tople, nabujale žudi; jer u duši bilja ljubav već se budi, i mirisnim snegom osulo se voće;
jer zbog tebe čežnje u vazduhu plove; svu prirodu Gospod za tvoj doček kiti. Cveće, vode, magle, jablanovi viti, sve okolo mene čeka te i zove.
Dođi! Snovi moji u gustome roju tebi lete. Dođi, bez tebe se pati! Dođi! Sve kraj mene osmeh će ti dati i u svemu čežnju opazićeš moju. |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI | |
| |
| | | | OMILJENI AUTORI | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|