Sumadijacafee FORUM NASEG ZAVICAJA I OKOLINE..NAJBOLJI FORUM U SUMADIJI.... |
|
| OMILJENI AUTORI | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 00:13 | |
| SCENA ŽANDARMERIJSKOG POTPUKOVNIKA Časnička soba POTPUKOVNIK Ja sam žandarmerijski potpukovnik. NAREDNIK Da. POTPUKOVNIK I nema nikoga da bi me opovrgao. NAREDNIK Ne. POTPUKOVNIK Imam tri zvijezde i dvadeset križeva. NAREDNIK Da. POTPUKOVNIK Mene je pozdravio nadbiskup kardinal, što ima dvadeset i i četiri ljubičaste rese. NAREDNIK Da. POTPUKOVNIK Ja sam potpukovnik. Ja sam potpukovnik. Ja sam potpukovnik žandarmerijski. (Romeo i Julija, nebeska plavet, bjelina i zlato, grle se n duhanskom perivoju kutije cigara. Vojnik miluje puščanu cijev punu podmorske sjene. Jedan glas izvana) Luna, luna, luna, luna, maslina je ulja puna. Grad Cazorla kulu kaže, Benameji je sakriva. Luna, luna, luna, luna. Kukurika puna luna. Načelniče, kćerke vaše nešto mnogo mami luna. POTPUKOVNIK Šta se zbiva? NAREDNIK Neki ciganin! (Od pogleda Cigančića, što nalikuje pogledu stare mazge, magle se i šire očice žandarmerijskog potpukovnika) POTPUKOVNIK Ja sam žandarmerijski potpukovnik. CIGANIN Da. POTPUKOVNIK Ti, tko si to? CIGANIN Ciganin. POTPUKOVNIK A što je to ciganin? CIGANIN Bilo što. POTPUKOVNIK Kako se zoveš? CIGANIN Tako. POTPUKOVNIK Što kažeš? CIGANIN Ciganin. NAREDNIK Sretoh ga i predvedoh. POTPUKOVNIK Gdje si bio? CIGANIN Na mostu rijeka. POTPUKOVNIK Ali, kojih rijeka? CIGANIN Svih rijeka POTPUKOVNIK I što si tamo radio? CIGANIN Gradio kuku od cimeta. POTPUKOVNIK Naredniče! NAREDNIK Na zapovijed, gospodine žandarmerijski potpukovniče. CIGANIN Izumio sam krila za letenje i letim. Sumpor mi i ruža na usnama. POTPUKOVNIK Jao! CIGANIN Iako mi krila ne trebaju, jer i bez njih letim. U krvi mi oblaci i prstenje. POTPUKOVNIK Jaoo! CIGANIN U siječnju cvijet narančin. POTPUKOVNIK (Svijajući se.) Jaooo! CIGANIN I naranče u snijegu. POTPUKOVNIK Jaooo, pum, pim, pam. (Pada mrtav.) (Duša od duhana i od bijele kave žandarmerijskog potpukovnika izlazi kroz prozor.) NAREDNIK U pomoć! (U kasarnskom dvorištu četiri žandara batinaju Cigančića.) * PJESMA BATINANOG CIGANINA Dvadeset i četir pljuske. Dvadeset i pet pljusaka, zatim če me majka, noću, položit u srebren papir. O čuvaru, patrolašu, daj mi dva-tri srka vode. Vode s ribom i s lađama. Vode, vode, vode, vode. Jao šefe od žandara, što si gore u odaji! Nema za me svilnih peča da obrišem znojno lice! 5. svibnja 1925. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 00:14 | |
| Zemlja U crnoj vodi, usnula stabla, bele rade, i bulke. Niz mrtvi drum tri vola idu. U vazduhu slavuj, srce drveta. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 00:15 | |
| Selo Na golu brdu kalvarija. Bistra voda i masline stoljetne. U uskim ulicama ljudi ukabanjeni, a na kulama vrtnja vjetrnica. Vječita vrtnja. Oh, izgubljeno selo, u Andaluziji plača! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 00:16 | |
| Samoca Samoca zamisljena Vrh kama i ruza, smrti i nesanica Gde slobodna i zasuznjena, Sva u belini svog slica Peva svetlost puna ledenih iglica. Samoca koja siklja Kroz tisinu bez kraja i oblika, Gde neodlucna biljka Sa pticom vrh vidika Ne probada mracnu put tvog lika. Ostavljam u tebi davnu i suludu kisu svojih zila, struk koji se prebi; a krsec ropstva nemila krhka ruza bicu povrh zelenila. Ruzo moje nagote, vrh krecnog platna i gluvog ognja, kad nagi ti se ote, slep od sjaja luninoga, prepleti blago vale spokoja svoga. Na zavijutku reke udvojeni labud svoju belinu peva. glas bez svezine neke kroz grlo mu se sleva, i kruzi trskom i bludi duz puteva. S ruzom od brasna obnazeni decak puni recne zale, a suma nestasna njegove pesme male pretvara u stablo i u kristale. Bokori nevena kruze ludi bludeci za beskrajima. i mapu vremena koja samoce sazima ranjavaju svojim naglim trzajima. Harfa i suza grumen sto titrajima zlatnog bakra minu, toliko blag instrument i gibak kroz tisinu, traze, o samoco! Hladnu ti kraljevinu. Al' ti, kojoj s evinu zalud zelena lepra zvuka sto gusne, nemas dostupnu visinu, nit' imas poznate usne da nas te grc njima dosegne, i usne. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 00:17 | |
| PJESMA (Prve pjesme - 1922.) Kroza grane od lovora vidjeh dva goluba sinja. Jedan od njih bješe sunce, onaj drugi bješe luna. O susjedi, ja im rekoh, gdje je moje pogrebište? U mom repu, reče sunce. U mom grlu, reče luna. I ja štono put putovah zemljom ovit oko pasa, dva mramorna orla vidjeh i jedno djevojku nagu. Jedan oro bješe drugi, a djevojka ta nijedna. O orlići, ja im rekoh, gdje je moje pogrebište? U mom repu, reče sune. U mom grlu, reče luna. Kroza grane od trešnjika vidjeh dva goluba naga, jedan golub bješe drugi, a nijedan bjehu oba. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 00:17 | |
| GRAD BEZ SNA Ne spava niko na nebu. Niko, niko. Ne spava niko. Stvorovi mjeseca njuse i kruze oko koliba. Doci ce iguani zivi da grizu ljude sto ne sanjaju i onaj sto bezi srca razbijena srest ce na uglovima neverovatnog krokodila mirnoga pod neznim protestom zvezda. Ne spava niko na svetu. Niko, niko. Ne spava niko. Ima jedan mrtvi na udaljenom groblju sto tri godine tuguje zbog suhog pejsaza u kolenu; i dete koje su pokopali jutros toliko da je plakalo da je trebalo pozvati pse da ga zamuknu. Nije zivot san. Bdijte! Bdijte! Bdijte! Mi padamo po stubama da bi jeli vlaznu zemlju ili se penjemo rubom snega s korom mrtvih dalija. Ali nema sna ni zaborava: meso zivo. Poljupci vezu usta u siprazje novih vena i onaj sto trpi, trpet ce bez prestanka i ko se smrti boji nosit ce je na plecima. Jednoga dana zivet ce konji po krcmama a pobesneli ce mravi napasti zuta nebesa skrivena u ocima krava. Drugoga dana videt cemo uskrsnuce osusenih leptira i setajuci krajem spuzava sivih i sutljivih camaca videt cemo kako blista nas prsten i kako teku ruze naseg jezika. Bdijte! Bdijte! Bdijte! One koji jos cuvaju tragove pandze i pljuska, onog decaka sto place jer nezna invenciju mosta i onog mrtvaca sto ima jos samo glavu i cipele, do zida treba odneti gde iguani i zmije cekaju, gde ceka medvjedje zubalo, gde ceka mumificirana ruka deteta i devina koza sto se opire silovitom jezurom plavila. Ne spava niko na nebu. Niko, niko. Ne spava niko. Ali ako neko zatvori oci, bicujte ga, sinovi moji, bicujte! Neka bude prizor otvorenih ociju i gorkih rana upaljenih. Ne spava niko na nebu. Niko, niko. Vec sam rekao. Ne spava niko. Ali ako netko ima nocu odvise mahovine na slepoocnicama otvorite kapke da vidi pod mesecom lazne karte, otrov i mrtvacku glavu kazalista. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 00:18 | |
| Kupina Kupino sivoga stabla, daj mi jedan svoj grozd. Krv i trnje. Približi se. Ako me voliš, i ja ću tebe voleti. Ostavi svoj zelen i senovit plod na mome jeziku, kupino. Kako bih te dugo grlila u senci svoga trnja. - Kupino kuda ćeš ? – - Da tražim ljubav koju mi ti ne pružaš. Terazije Noć uvek mirna. Dan odlazi i vraća se. Noć mrtva i visoka. Dan ima jedno krilo. Noć je nad ogledalima, Dan pod vetrom. I nisam mogla odoljeti iako je već bila, ali ovo je drugačiji prevod Kama Kama U srce prodire Ko u zemlju ralo Ne! Ne zabadaj mi je. Ne. Kama, Ko zrak sunčev, Pali strahotne dubine. Ne! Ne zabadaj mi je. Ne. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 00:19 | |
| Harlekin Rumena dojka sunca. Zelena dojka meseca. Torzo, pola od korala, pola od srebra i senke. Puž Doneli su mi jednog puža. Peva mu unutra more mapa. Srce mi se puni vodom sa ribicama od senki i srebra. Doneli su mi jednog puža. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 00:20 | |
| Na drugi način Spališta stavljaju polju u predvečerju rogove besnog jelena. Dolina se cela ispružila. Na njenim leđima igra povetarac Vazduh se u dimu kristališe - Oko tužne, žute mačke – Ja se očima šetam preko grana. Grane se šetaju preko reke. Dolaze moje bitne stvari : refreni su refrena. U šiblju i kasnom sutonu – čudnovato da se zovem Federiko ! |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 00:21 | |
| Košnica Živimo u ćelijama od kristala u košnici vetra. Ljubimo se kroz kristal. Čudesna tamnica čija su vrata luna. Malagenja Smrt ulazi u krcmu i izlazi iz krcme. Prolaze crni konji i mracan narod dubokim stazama gitare. Oseca se miris soli i zenske krvi u groznicavim nardama prostranog mora. Smrt ulazi i izlazi i izlazi i ulazi smrt u krcmi. |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 00:22 | |
| Pesma o danu koji odlazi Kako mi je tesko da te pustim da odes, dane! Odlazis pun mene a kad se vracas ne poznajes me. Kako mi je tesko ostaviti na tvojim grudima moguca ostvarenja nemogucih minuta. U predvecerje Persej ti kuje okove. Ti bezis na breg ranjavajuci noge. Ne mogu te privuci vise ni moje telo, ni moj plac, ni reke kraj kojih snivas svoj zlatni popodnevni san. Sa istoka na zapad nosim tvoju okruglu svetlost. Tvoju veliku svetlost sto drzi moju dusu u neprekidnoj napetosti. Sa istoka na zapad... Kako mi je tesko da te nosim sa tvojim pticama i tvojim rukama od vetra! |
| | | Silvy Urednik
Broj poruka : 78 Godina : 48 Datum upisa : 15.11.2007
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 17:51 | |
| - Storm_z ::
- Svi imamo favorite u pisanju proze i poezije.Hajde da ovo bude mestasce gde cemo stavljati njihove stihove ili texstove.Predlazem da napravimo kolekciju ali da imamo neki redosled na pr.neko ce prvi staviti nekog pisca a ostali ce staviti ono sto voli od tog autora onda sledeca i sve tako...Evo nek ...
drugi bude ....... Pablo NerudaPablo Neruda (12. jul 1904. - 23. septembar 1973), čileanski književnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Rođen je 12. jula 1904. godine u gradu Peral u Čileu kao Rikardo Neftali Rejes (Ricardo Neftali Reyes). Počeo je da piše veoma rano. U 19-toj godini (1923). objavljuje svoju prvu knjigu poezije „Crepusculario“, a već u 20-toj i drugu pod nazivom „Dvadeset poema o ljubavi i jedna pesma bez nade“. Studirao je francuski jezik i pedagogiju. Španski građanski rat i smrt svoga prijatelja Federika Garsije Lorke na njega ostavlja neizbrisiv trag. Priključuje se revolucionarnom pokretu i tada piše pesme sa revolucionarno-socijalnom tematikom. 1927. - 1935. radi pri Čileanskom konzulatu. Od 1939. do 1940. godine je konzul u Parizu, a nakon toga u Meksiku do 1943. godine. Vraća se u rodni Čile 1945. godine i postaje senator. Zbog neslaganja sa tadašnjim predsednikom Čilea biva progonjen. Uspeva da pobegne u Evropu, gde je boravio u raznim zemljama. U Čile se vraća 1952. godine gde živi do svoje smrti 23. septembra 1973. Objavio je još desetak knjiga poezije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1971. | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 17:56 | |
| NE BUDI DALEKO OD MENE
Ne budi daleko od mene ni jedan dan, jer, ne znam kako bih rekao, dan je dug i cekat cu te na nekoj stanici kad negde daleko usnu valovi. Nemoj otici ni samo jedan cas, jer tada, u tom casu, spoje se kapi nesanice i mozda ce sav dim sto trazi svoju kucu doci da ubije i moje izgubljeno srce.
Jao, neka se ne razbije tvoj lik na pesku, jao, neka ne lete tvoje vedje u odsutnosti: ljubljena ne idi od mene ni za trenutak, jer u tom otici ces tako daleko da cu obici zemlju ispitujuci hoces li se vratiti ili me ostaviti da umrem.
P. Neruda | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 17:57 | |
| AKO ME ZABORAVIŠ Pablo Neruda
Hoću da znam jednu stvar.
Znaš kako je to ako gledam kristalni mesec, crvenu granu spore jeseni u mom prozoru, ako dotaknem uz vatru neopipljiv pepeo ili izborano telo klade, sve me odvodi tebi kao da je sve sto postoji, mirisi, svetlost, metali poput barčica što plove ka ostrvima tvojim koja me čekaju.
E, pa dobro, ako malo-pomalo prestaneš da me voliš i ja ću prestati tebe da volim malo-pomalo.
Ako me odjednom zaboraviš ne traži me jer bih te ja već zaboravio.
Ako smatraš dugim i ludim vetar zastava što prolazi kroz moj život i odlučiš da me ostaviš na obali srca u kome imam korena zapamti da ću toga dana, toga časa dići ruke iščupati svoje korene u potrazi za drugim tlom.
Ali ako svaki dan, svaki sat, pristaneš da mi budeš sudbina s neumoljivom slašću, ako se svakoga dana popne jedan cvet do tvojih usana tražeći me o ljubavi moja, o moja u meni se sva ta vatra ponavlja, u meni ništa nije ugašeno ni zaboravljeno, moja ljubav se hrani tvojom ljubavlju, ljubljena, i sve dok živiš biće u tvojim rukama ne napuštajući moje. | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 17:58 | |
| Dopadaš mi se kada ćutiš jer kao da si odsutna, iz daljine me čuješ i glas te moj ne dodiruje. Kao da su ti oči nekud odletele i poljubac jedan sklopio usne. I pošto su sve stvari pune moje duše, izranjaš iz njih njome ispunjena. Leptiru sna, na moju dušu ličiš i ličiš na reč melanholija. Dopadaš mi se kada ćutiš i kad si kao odsutna. I kao da se žališ , leptirice zaljubljena. Iz daljine me čuješ i glas me tvoj ne dodiruje. Dozvoli mi da ćutim zajedno s ćutanjem tvojim. Pusti me da ti govorim tako©Ęe ćutanjem tvojim, svetlim kao svetiljka, jednostavnim kao prsten. Slična si noći, zaćutala i zvezdana. Ćutanje ti je od zvezda, tako daleko i čisto. Dopadaš mi se kada ćutiš jer kao da si odsutna. Daleka i bolna kao da si preminula. Samo reč, tada, jedan osmeh je dosta. I radostan sam, radostan što istina to nije. Pablo Neruda Silvy |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 17:59 | |
| ZNAT ĆEŠ
(Pablo Neruda)
Znat ćeš da te nevolim i da te volim, jer živjet je moguće na dva načina, riječ je samo krilo tišine, a vatra čuva polovinu studeni.
Volim te da bih te počeo voljeti, da bih ponovo počeo beskraj, da te ne bih prestao voljeti nikada: zato te još uvijek ne volim.
Volim te i ne volim, kao da imam u svojim rukama ključeve sreće i nesigurnu sudbinu nesretnika.
Moja ljubav ima dva života da bi te voljela. Zato te volim kada te ne volim i zato te volim kada te volim. | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 18:02 | |
| nocu
Nocu, ljubljena, vezi svoje srce za moje I neka zajedno u snu razbiju tmine Kao dvostruki bubanj, boreci se u sumi Protiv gustoga zida okupanog lisca.
Prolazu nocni, crna zeravo sna Sto hvatas niti zemaljskoga grozdja Tacnoscu nekog neredovita voza Sto sene i kamenje hladno za sobom vuce neprestano.
Zato me ljubavi, vezi za cisti pokret, Za postojanost sto kuca u tvojim grudima Krilima nekog labuda ispod vode,
Da bi na zvezdana pitanja ovog neba Nas san odgovorio jednim jedinim kljucem I samo jednim vratima koje zatvori tama. | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 18:04 | |
| Zabranjeno je Pablo Neruda
Zabranjeno je da se place bez ucenja, da se ikad probudi bez znanja sta raditi dog dana, da se plasi sopstvenih secanja. Nije Zabranjeno je da se smeje problemima, da se bori za ono sto zelite, da se ne preda zbog straha da se snovi nece ispuniti. Zabranjeno je ostaviti svoje prijatelje, ne pokusati da se razume sve sto ste zajedno doziveli, da ih zovete samo kada vam trebaju. Zabranjeno ne biti ono sto jeste medju svima, da se pretvarate ispred ljudi do kojih vam nije stalo, izigravati klovna da bi vas se setili, i zaboraviti sve do kojih vam je stalo. Zabranjeno je raditi sve za sebe i biti u strahu od zivota i posledica i ne ziveti svaki dan kao da je zadnji uzdah. Zabranjeno je da vam nedostaje neko bez osmeha, da zaboravite njihove oci, njihov osmeh, samo zato sto njihovi putevi nisu u okviru vasih i da zato mislite da njihovi zivoti nisu vredni koliko i vasi, i da znate da svako ima njihov put i uspeh. Zabranjeno je da pravite sopstvenu pricu, da nemate vremena za one koji vas trebaju, da razumete sta zivot daje i sta uzima. Zabranjeno je da se ne trazi sreca, da se ne zivi zivot sa pozitivnim pristupom i da se nemisli da cemo biti bolji, i zabranjeno je ne misliti da bi ovaj svet bez tebe bio bolji... | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 18:06 | |
| TIJELO ZENE
Tijelo zene, bijeli brezuljci, bijela bedra, slicna si svijetu kada se dajes. Ruje te moje tijelo divljeg ratara i sin iskace iz dubine zemlje.
Bijah sam kao tunel. Ptice su od mene bjezale I u meni zapoce noc svoju mocnu invaziju. Kovao sam te kao oruzje da bih te nadzivio ko strijelu za svoj luk i kamen za svoju pracku.
Ali stize cas osvete i ja te ljubim. Tijelo od koze, od mahovine, od mlijeka snazna i lakoma. Ah pehari grudi! Ah oci odsutnosti! Ah ruze pubisa! Ah glas tvoj spor i tuzan!
Tijelo zene moje, u tvojoj cu ostati ljupkosti Zedji moja, tjeskobo bez granica, pute neodlucni! Tamna korita rijeka gdje vjecita zedj ostaje, gdje ostaje umor i bol beskrajna. | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 18:09 | |
| Oda srećnom danu Ovog puta me pustite da budem srećan, Ništa se nije desilo nikom, Sve što se dešava to je da sam srećan Sa sve četiri strane srca, Kad hodam, spavam ili pišem. Šta da radim, srećan sam. Bezbrojniji sam od paše na livadama, Osećam kožu kao cerovu koru I dole nadu, gore ptice, More kao kopču na svome pojasu, Od hleba i kamena stvorenu zemlju, Vazduh raspevan kao gitara. Ti, pokraj mene u pesku, pesak si, Pevaš i pesma si, Svet je danas moja duša, Pesma i pesak, Svet su danas moja usta, Pusti me da u tvojim usnama I u pesku budem srećan, Srećan što dišem i što ti dišeš, Srećan što dodirujem tvoje koleno I tad mi se čini da sam dotak’o Azurnu kožu neba i njenu svežinu. Danas me pustite samog da budem srećan, Sa svima ili bez ikog, Srećan sa pašom i peskom, Srećan sa vazduhom i zemljom, Srećan sa tobom, Sa tvojim usnama srećan. Pablo Neruda | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 18:13 | |
| za sve zaljubljenike u ovu fantastičnu poeziju, evo Nerudinog najcitiranijeg soneta XVII
Ne volim te kao da si ruža od soli, topaz ili strijela karanfila koji prenose oganj: volim te kao što se vole neke mračne stvari, potajno, izmedju sjene i duše.
Volim te kao biljku koja me cvjeta i nosi u sebi, skriveno, svjetlo onih cvjetova, i hvala tvojoj ljubavi u tijelu mi taman živi gusti miris koji se uzdigao iz zemlje.
Volimte ne znajući kako, ni kada, ni odakle, volim te izravno bez problema i gordosti: tako te volim jer ne znam voleti drugačije,
nego na taj način na koji nisam i nisi, blizu, da ti je ruka na mojim grudima moja, blizu da ti se oči sklapaju s mojim snom. | |
| | | Silvy Urednik
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 18:20 | |
| Ljubavna priča
Mogao bih pisati stihove još tužnije ove noći... Napisati, na primer: Noć je osuta zvezdama i u daljini cvokoću zvezde.
Noćni vetar bludi po polju i peva... Mogao bih pisati stihove još tužnije ove noći.
Voleo sam je, a ponekad i ona je volela mene. U noćima kao što je ova, bila je u mom zagrljaju.
Toliko je puta poljubih pod beskrajnom kapom nebeskom. Volela me je, a ponekad, voleo sam i ja nju.
Ko ne bi voleo te oči krupne i sigurne? Mogao bih pisati stihove još tužnije ove noći, i misliti kako je nemam i kako je izgubih...
Slušam beskrajnu noć, bez nje još beskrajniju, a stih pada na dušu kao na livadu rosa...
Šta mari što moja ljubav ne mogaše da je sačuva? Noć je osuta zvezdama, a ona samnom nije.
To je sve. U daljini nečija pesma. U daljini... Moja duša se ne miri s tim što sam je izgubio.
Kao da je žele privući, moje je oči traže, srce je moje traži, a ona samnom nije...
Ista je noć u kojoj se isto drveće belasa... Mi nekadašnji, već nismo ono što besmo...
Već je ne volim sigurno, al` kako je voleh... Moj glas je tražio vetar da bi joj do uha stigao...
Već je ne volim... sigurno, ali je i volim... možda. U noćima kao što je ova, bila je u mom zagrljaju.
Moja se duša ne miri s tim da sam je izgubio, mada je ovo poslednji bol koji mi nanosi, i ovo poslednje reči koje joj upućujem... Storm_z | |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 18:32 | |
| Pablo Neruda I bje u ono doba . . . dođe poezija da me potraži. Ne znam, ne znam odakle je banula, iz zime ili iz rijeke. Ne znam ni kako ni kada. Ne, ne bjehu to glasovi, ne bjehu riječi, ni tišina, ali zvala me iz jedne ulice, iz krošnje noći, iznenada, među ostalima, među žestokim ognjevima, ili dok se vraćah sam, tamo je stajala bez lica i dodirivala me. Nisam znao što da kažem, usta mi nisu znala ništa odrediti, Image oči mi bijahu slijepe, a nešto je udaralo u mojoj duši, groznica ili izgubljena krila, i ostadoh sam odgonetajući, tu opeklinu, i napisah prvi nejasan redak, nejasan, bez tijela, čistu glupost, čistu mudrost onoga koji ništa ne zna, i odjednom vidjeh očišćeno i otvoreno nebo, planete, Image treptave plantaže, sjenu probušenu, izbodenu strijelama, vatru i cvijeće, noć koja uspavljuje, svemir. I ja najsitnije biće, pijan od goleme ozvjezdane praznine, na sliku i priliku tajne, osjetih se kao čisti dio bezdana, otkotrljah se sa zvijezdama, srce mi se otisnu s vjetrom.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 19 Apr 2008, 00:36, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 23:02 | |
| ODA TUZI Tugo, skarabeju sa sedam nogu kao u bogalja, jaje u paukovoj mreži, pobješnjeli pacovu, kujin kosturu: zabranjen je ulaz tamo, ne ulazi unutra. Odlazi. Vrati se nazad na jug sa svojim kišobranom, vrati se nazad na sjever sa svojim zubalom. Jedan pjesnik živi ovdje. Niti jedna tuga ne smije preći ovaj prag. Kroz ove prozore dolazi dah svijeta, svježe crvene ruže, zastave izvezene narodnim pobjedama. Ne. Zabranjen ulaz. Maši svojim krilima šišmiša, ja ću polomiti pera koja poispadaju iz tvog mantila, ja ću pobrisati mrvice i komadiće sa tvoga leša u četiri ugla vjetra, ja ću ti zavrnuti vrat ja ću ti zaheftati očne kapke ja ću ti sašiti skrovište, tugu, i pokopat tvoje oštre kosti ispod ljetnjeg cvata jabukovog drveta.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 19 Apr 2008, 00:44, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 23:04 | |
| ODA SOLI Ovu so u ovoj solanici jednom sam vidio u rudniku soli. Znam nećeš mi vjerovati ali ona pjeva, so pjeva, koža rudnika soli pjeva sa ustima obloženim zemljom. Tresao sam se u toj samoći kada sam čuo glas soli u pustinji. Blizu Antofagasta nitronska dolina odgovara: jedan mukli glas, jedna tužna pjesma U pećinama so jauće, planini zakopane svjetlosti, obasjana katedrala, kristal mora, zaboravljen od valova. I onda na svakome stolu na svijetu, soli, mi vidimo tvoj pikantni prah da sjaji vitalnom svjetlošću po našoj hrani. Konzervans antičkih dobara sa broda, pronalazač na velikim morima, prvi mornar nepoznatog, smjenjivan pjenom. Prašina mora, u tebi jezik dobiva poljubac okeanske noći: obećani okus svakog morskog jela kojeg tvoj okean posjeduje; najmanji, minijaturni talas maše iz solanice dajući nam doznanja da je nešto više od kućnog svjedoka; u njemu, kušamo finoću.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 19 Apr 2008, 00:45, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 23:17 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 23:20 | |
| |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 23:23 | |
| Lagano umire onaj koji ne putuje, onaj koji ne čita, onaj koji ne sluša muziku, onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u sebi. Lagano umire onaj koji uništava vlastitu ljubav, onaj koji ne prihvaća pomoć. Lagano umire onaj koji je pretvoren u roba navika postavljajući si svaki dan ista ograničenja, onaj koji ne mijenja rutinu, onaj koji se ne usuđuje odjenuti u novu boju, i ne priča s onima koje ne poznaje. Lagano umire onaj koji bježi od strasti i njenog vrela emocija onih koje daju sjaj očima ili napuštenim srcima. Lagano umire onaj koji ne mjenja život kad nije zadovoljan svojim poslom ili svojom ljubavi, onaj koji se ne želi odreći svoje sigurnosti radi nesigurnosti, i koji ne ide za svojim snovima; onaj koji si neće dozvoliti niti jednom u svojem životu da pobjegne od smislenih savjeta.... ŽIVI DANAS! RISKIRAJ DANAS! UČINI DANAS! NE DOZVOLI LAGANO UMIRANJE... NE ZABORAVI BITI SRETAN! Pablo Neruda
Poslednji izmenio Storm_z dana Pet 18 Apr 2008, 23:35, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 23:27 | |
| LJUBAVI Ljubavi, od zrna do zrna, od planete do planete, mreza vjetra sa svojim sjenovitim mjestima, rat sa svojim cokulama krvavim, ili dan i noc klasa. Kuda prodjosmo, otoci, mostovi ili zastave, violine prolazne jeseni izbodene, radost je ponavljala usne kaleza, bol nas je zaustavljala svojom lekcijom placa. U svim republikama razvijao je vetar svoju neporocnu zastavu, svoju ledenu kosu i zatim se vratio cvijet svome cvijetanju. Ali jesen u nama nikada nije ovapnela. U nasoj domovini stalnoj nicala je i rasla ljubav sa svim zakonima rose. Pablo Neruda |
| | | Gost Gost
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI Pet 18 Apr 2008, 23:28 | |
| DIVNO JE LJUBAVI ZNATI Divno je, ljubavi, znati da si ovdje u noci, nevidljiva u svom snu i ozbiljno osamljena dok rasplicem svoje brige kao mreze zapletene. Odsutno, tvoje srce plovi snovima, ali tijelo ti dise tako napusteno, trazeci me uzalud, dopunjujuci moj san kao biljka sto se udvostrucuje u seni. Uspravna, bit ces druga sto ce zivjeti sutra, ali od onih granica izgubljenih noci, od ovog biti i ne biti u kojem se nalazimo nesto ostaje i vodi nas svjetlu zivota kao da je pecat sjene obiljezio vatrom svoja tajnovita stvorenja. Pablo Neruda |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: OMILJENI AUTORI | |
| |
| | | | OMILJENI AUTORI | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|