Dopada mi se, baš. Može o ovome sa različitih strana, ako hoćemo da razmišljamo, ili da se rastočimo ono baš. Pa ja ću po lokaciji, po tome što si u filozofiju smestila ovu temu.
Ljubav jeste vezana za osobu, u smislu da je ona oseća. Medjutim, polazna tvrdnja da svako radi ono što mu pričinjava zadovoljstvo (makar i zato da otkloni pritisak moranja, rasterećenja od pristiska da se obaveza ispuni...) možda bi mogla nekako (jedva) da prodje. Ali ovo: ''volim sebe kad sam sa tobom'' nekako nije (filolozofski) logično, izuzev u slučaju da taj koji to tvrdi misli da je on sam - ljubav. Čak ni u tom slučaju ne može da opstane takav zaključak, jer uzima ''identitet'' (valjda nema ega bez identiteta) koji ego ne može da podnese bez sopstvenog pucanja u paramparčad.
Druga je priča o uslovnosti ili bezuslovnosti ljubavi, i da li je to ljubav (u oba slučaja).
Lično mislim da je to vezano za tip osobe. Mislim da svi previše prestravljeni, zakopčani ne mogu lako voleti. Prosto time kakvi su blokiraju i sebe i drugog, pa nema pretakanja, prepuštanja. Ovo zato što čisto osećanje, kad te preplavi, ne možeš usloviti, sve i da to svom snagom hoćeš. To, samo u slučaju da imaš moć da pustiš da te preplavi. Tad prosto nestaju misli, nema te u tom smislu (kao u orgazmu). A kako da imaš tu moć tako prepun straha, kad si zakopčan do krajnosti, izujedan, izbogaljen...
Valjda nema identiteta, ega u pravoj ljubavi. Po polaznoj tvrdnji nema prepuštanja, ti ostaješ ti, nema sjedinjenja, utapanja, prepuštanja...
Šta stvarno mislim - pa to da su vanredno retki ljudi sposobni za bezuslovnu ljubav. Da nije tako, život bi bio raj. I retke su prave ljubavi. Ovako sakati, mi uslovljavamo ljubav prema svima, čak i prema svojim malim andjelima, hteli to priznati ili ne. I još nešto, mislim da su čak retki i ljudi koji stvarno, istinski vole sebe. Ne umemo biti srećni. Eto.