Sumadijacafee FORUM NASEG ZAVICAJA I OKOLINE..NAJBOLJI FORUM U SUMADIJI.... |
|
| Mobing | |
| | Autor | Poruka |
---|
Admin [*_-]
Broj poruka : 399 Location : GM Datum upisa : 14.11.2007
List lica Gea: (20/20) Milovan: 20
| Naslov: Mobing Pet 19 Dec 2008, 15:54 | |
| Teror na poslu Od ceca • Jul 17th, 2008 • Kategorija: Lifestyle Snežana Tatarević u potresnoj ispovesti za Pressmagazin otkriva kako je postala žrtva mobinga, kako je najbliži kolega iz Lutrije Srbije pokušao seksualno da je iskoristi, a zatim nastavio psihičko i fizičko maltretiranje zbog čega je na kraju ona izgubila posao.Termin mobing se u našoj praksi koristi od pre nekoliko godina, a u najkraćem znači psihičko i fizičko maltretiranje na radnom mestu. Psiholog Vera Kondić kaže da se udruženju “Stop mobbing” dnevno javlja i do 20 osoba različitog pola, godina i obrazovanja. Teško je napraviti jedinstven profil žrtve, ali je mehanizam prepoznatljiv.
Psihičko maltretiranje, poniženja, uvrede, nipodaštavanje ili seksualno zlostavljanje na radnom mestu obuhvaćeni su terminom koji se poslednjih godina sve češće koristi i u Srbiji - mobing. Zakon kojim bi šikaniranje na poslu bilo sankcionisano ne postoji, dok je žrtava sve više. Posledice napada na ličnost, dostojanstvo pa čak i zdravlje zaposlenih su višestruke. Definitivni odlazak sa radnog mesta, samo je jedna i to najbezbolnija od svih mogućih posledica mobinga. Rulja, bagra
Dr Stojanović: Prepotentni bolesnici!
Demonstracija moći nad slabima ili potčinjenima, koja leži u osnovi mobinga, izraz je nemoći pojedinca. Psiholog savetovališta “Kontrapunkt” Danijela Stojanović kaže da je iskazivanje prepotencije dokaz impotencije u nekoj oblasti života, što naravno osobi sa tom vrstom problema ne daje za pravo da se iživljava nad drugima.
- Termin mobing se u našoj praksi koristi od pre nekoliko godina, i mogli bismo reći da je relativno mlad pojam. Međutim, suština odnosa poznata je odranije, dok posledice maltretiranja imaju višeslojne i dalekosežne posledice. Kada bi se pravio profil mobera, pojedinca, jasno je da njegovo ponašanje sadrži komponente nezdravog ili čak patogenog ispoljavanja sopstvene ličnosti prilikom komunikacije. Samo frustrirane osobe, kojima nedostaje samopouzdanje u nekoj sferi života, mogu svoj ego da uzdižu na osnovu tuđe patnje. Žrtva nije nužno slaba, neobrazovana ili na bilo koji način inferiorna u odnosu na mobera, često je upravo obrnuto. Sve je više mladih osoba koje se javljaju za pomoć. U početku mi je bilo teško da prepoznam uzroke njihovih stanja. Simptomi sa kojim bi mi se obraćali obično su strahovi, napetost, nesanica ili lupanje srca. Kada se lekarskim pregledom utvrdili da su fizički zdravi, pacijenti najčešće pomisle da sa njima nešto nije u redu. Teško mi je bilo da prepoznam uzroke njihovog nezadovoljstva. Ako ispred sebe vidite mladu, obrazovanu, ambicioznu osobu teško je pretpostaviti uzrok njene depresije. Međutim, razgovorom dolazimo do pravog uzroka, a to je maltretiranje na poslu.
Poslednjih godina, naročito u Srbiji, posao je uzdignut na pijadestal životnih prioriteta. Teško se dolazi do posla i ostaje na njemu, što stvara tenziju kod zaposlenih. Sa druge strane, otvara se mogućnost osobama koje često karakterišemo kao “sposobne” da, prikrivajući svoje mane, grade autoritet pogrešnim metodama. Jedno od često korišćenih sredstava je ucena i zastrašivanje kojim se žrtva drži u neizvesnosti. Konstantni pritisak dovodi do produženog stresa, bez mogućnosti da ga se oslobode na pravi način - objašnjava Stojanović.
Ona kaže da posledice psihološkog zlostavljanja često zadiru dublje u socijalnu strukturu društva. Nervozu osećaju i trpe pre svega porodica i najbliži prijatelji.
- Najvažnije, ali često i najteže je stvoriti ravnotežu u odnosu između poslovnog i privatnog ili intimnog života. Ukoliko se mobing prepozna, potrebno je stvoriti vrstu mentalnog štita i ne dozvoliti sebi da budete uvučeni u sistem nezdravih odnosa. Svaka reakcija na provokaciju, koja vodi produbljivanju konflikta, znak je pristajanja na nametnuta pravila igre, koju vodi onaj ko vas u taj odnos uvlači. Kada prihvatimo da osoba svesno, što znači sa određenim ciljem teroriše druge, možemo lakše da se branimo - objašnjava Irena Stojanović. |
Reč mobing (engl. mobbing) bukvalno znači “rulja, bagra, nasrnuti u masi, linčovati”. Prvi put je upotrebljena prilikom opisivanja ponašanja životinja u odnosu na jedinku koju žele da isključe iz krda ili da je ubiju. Savremeni poslovni trendovi, naročito u zemljama u tranziciji, doprineli su da se od 90-tih godina prošlog veka ovaj termin koristi za opisivanje međuljudskih odnosa na radnom mestu. Nemački psiholog Hajnc Lajman prvi definiše mobing kao “psihički teror koji na radnom mestu nad zaposlenim vrši pojedinac ili grupa. Maltretiranje se sprovodi sa velikom učestalošću u dužem vremenskom periodu. Takvo ponašanje kod žrtve dovodi do mentalnih, psihosomatskih i socijalnih poremećaja.” Psihičko zlostavljanje teško je dokazati zbog suptilnosti metoda kojima se sprovodi. Najčešći načini su kritikovanje, vređanje, ignorisanje ili neosnovano ogovaranje. Najveći problem je što mober, osoba koja sprovodi teror, najčešće to radi sa svesnom namerom. Neravnopravna, sistematski vođena borba, najčešće se završava porazom žrtve, koja je prinuđena da napusti radno mesto. Tranzicija tokom koje je u Srbiji došlo do velikih društvenih i socijalnih previranja, stvorila je pogodan teren za sve vrste zloupotreba i to najčešće u međuljudskim odnosima. Nedovoljan broj radnih mesta i masa nezaposlenih doveli su do surove borbe za posao u kojoj se ne biraju sredstva. Masovna otpuštanja i centralizovana moć pojedinaca stvorili su mogućnost manipulisanja pri čemu je ljudsko dostojanstvo obezvređeno. U atmosferi stalne i nemilosrdne borbe za moć i novac, mobing je postao osnovni način za uklanjanje “nepoželjnih”. Situaciju u Srbiji dodatno komplikuje šarolikost partijski prihvatljivih kadrova. Partijski klanovi često isključuju ili sabotiraju svoje političke neistomišljenike, što je jedan od osnovnih oblika mobinga. Nažalost, nije redak slučaj ni polne diskriminacije i seksualnog zlostavljanja. Sve veći broj zaposlenih koji nisu imali kome da se obrate za pomoć u slučaju torture na poslu doveo je do osnivanja Udruženja građana “STOP MOBBING”. Sekretar udruženja, psiholog Vera Kondić, kaže da je mobing u Srbiji prisutan godinama unazad, ali i da je broj ljudi koji im se obraća za pomoć svakog dana sve veći. - Mobing u Srbiji je vrlo česta pojava kojoj je izložen veliki broj zaposlenih. Želim da naglasim da ne postanu svi žrtve maltretiranja. Nama se javljaju samo osobe koje same ne mogu da se izbore sa problemom. Cilj nam je da ljudima objasnimo šta je mobing i koji su njegovi mehanizmi. Šikaniranje se može posmatrati kao vertikalno i horizontalno. U prvom slučaju mober je osoba koja je superiornija u odnosu na žrtvu. Tada govorimo o odnosu jedan na jedan. Demonstracija moći ogleda se najčešće u vređanju i profesionalnom degradiranju zaposlenog. Nadređeni omalovažava radnika u prisustvu kolega i na taj način još više narušava njegovo samopouzdanje. Drugi slučaj je horizontalni mobing, kada kolege ignorišu osobu, isključuju je iz kolegijalnih razgovora i poslovnih planova. Često izmišljaju tračeve i ogovaraju žrtvu - objašnjava Kondićeva. | |
| | | Admin [*_-]
| Naslov: Re: Mobing Pet 19 Dec 2008, 15:57 | |
| Posledice su velike Ona dodaje da se udruženju dnevno javlja i do 20 osoba, različitog pola, godina i obrazovanja. Teško je napraviti jedinstven profil žrtve, ali je mehanizam prepoznatljiv. - Koristimo termin žrtva, ali među osobama nad kojima se mobing sprovodi ima dosta izuzetno jakih ličnosti. Obično se bira osoba koja po nečemu odudara od sredine, ili svojom pozicijom nekog ugrožava. Često su to mladi ljudi na početku karijere koji svojim obrazovanjem i preduzimljivošću mogu da ugroze pretpostavljene. Dosta je i zaposlenih pred penzijom koji ne mogu da se uklope u nove odnose na radnom mestu. Posebnu, ali jako prisutnu vrstu maltretiranja predstavlja seksualno uznemiravanje. Uglavnom su meta žene koje ne žele da se kompromituju i ne govore o tome - kaže Kondić. Mobing sistematski uništava ljude koji su njegove žrtve, što se pre svega odražava na mentalno, a zatim i na fizičko zdravlje. - Psihička tortura počinje obično nakon jednog incidenta, da bi se potom svakodnevno ponavljala. Posledice mogu biti kobne. Osoba koja ima ovu vrstu problema često je neshvaćena na poslu. Nema podršku, jer se kolege plaše za svoja radna mesta, a stanje u kome se žrtva nalazi pripisuju njenoj osetljivosti. Slično se dešava i u porodici, koja u početku pokušava da joj pomogne, ali kako vreme prolazi oni polako odustaju. Tada se, pored napetosti i anksioznosti, javlja i osećanje napuštenosti koje često vodi u depresiju. Počinju i zdravstveni problemi, pre svega variranje krvnog pritiska i srčane smetnje. Često ljudi misle da nešto sa njima nije u redu. Gube samopouzdanje i povlače se u sebe. Posledice su velike jer u problem nije uvučen samo zaposlen, već i njegovo najbliže okruženje. Mi se pre svega trudimo da ljudima objasnimo mehanizme mobinga i da ih uverimo da nisu usamljeni. Osnovali smo stručni tim u koji su uključeni pravnici, psiholozi i lekari, tako da pokušavamo da pokrijemo sve oblasti problema sa kojima se naši članovi suočavaju. Najvažnije je da se prepozna i shvati situacija, i da se moberu ne dozvoli da vas uvuče u mrežu patogenih odnosa. Ponekad je dovoljan samo razgovor da bi se problem prevazišao, a nekada moramo da se borimo pravnim sredstvima. U svakom slučaju pristupamo individualno, a ono što svima savetujemo to je da pronađu grupu istomišljenika, da se socijalizuju i da pronađu snage da se izbore za svoja prava - dodaje Vera Kondić.
Stop mobing!Pravni dokument na osnovu koga se reguliše odnos zaposlenog i poslodavca je Zakon o radu republike Srbije. U ovom zakonu, između ostalog piše: “Zaposleni ima pravo na odgovarajuću zaradu, bezbednost i zaštitu života i zdravlja na radu, zdravstvenu zaštitu, zaštitu ličnog integriteta i druga prava…” “Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija lica koja traže zaposlenje, kao i zaposlenih, s obzirom na pol, rođenje, jezik, rasu, boju kože, starost, trudnoću, zdravstveno stanje, odnosno invalidnost, nacionalnu pripadnost, veroispovest, bračni status, porodične obaveze, seksualno opredeljenje, političko ili drugo uverenje, socijalno poreklo, imovinsko stanje, članstvo u političkim organizacijama, sindikatima ili neko drugo lično svojstvo.” Predstavnici udruženja “STOP MOBBING” pozivaju sve zaposlene koji se osećaju ugroženim na svom radnom mestu da im se obrate telefonom na brojeve 064/212-7880 ili 064/130-1736. | |
| | | Admin [*_-]
| Naslov: Re: Mobing Pet 19 Dec 2008, 15:58 | |
| Strahovlada na stranoj televiziji Domaći poslodavci podležu našem zakonodavstvu, što žrtvama pruža mogućnost da se pred sudom izbore za svoja prava. Situacija se menja kada je poslodavac stranac. Dobro pripremljeni rogobatnim ugovorima i ekipom advokata, često su zakonski potpuno zaštićeni. Odnos sa zaposlenima kreiraju sami, a radnici nemaju nikakvu mogućnost da se bilo kome požale. Drastičan primer zakonski zaštićenog mobinga, kako smo čuli, godinama se dešava u kancelariji dopisništva jedne strane televizije u Beogradu. Kako nam je ispričala Ž. J. (ime poznato redakciji), poslodavac, strani državljanin, zaposlene tretira kao robove. Teror se dešava iza zatvorenih vrata, tako da svedoka nema. Bivša zaposlena Ž. J. i danas, tri godine posle odlaska sa radnog mesta, nije u stanju da se suoči sa sećanjima na rad za tog čoveka. Njegovo svakodnevno vikanje, urlanje, vređanje i maltretiranje ostavili su posledice na njeno fizičko i mentalno zdravlje. Zaposleni u okolnim kancelarijama i danas prepričavaju dan kada je toliko vikao na nju da su došli u iskušenje da pozovu policiju. Incident se završio prebacivanjem Ž. J. u Urgentni centar zbog problema sa srcem. Pored dijagnoza da je njeno psihičko i fizičko stanje posledica maltretiranja na poslu, situacija se samo pogoršavala. Na kraju je bila prinuđena da napusti posao, što nije bila laka odluka jer je samohrana majka koja je sa dve odrasle ćerke došla iz Bosne i Hercegovine. - Mislila sam da mogu da pričam o tome, ali shvatila sam da još nisam spremna. Kada sam pogledala dokumentaciju, shvatila sam da ne posedujem ni jedan jedini dokument kojim bih potkrepila svoju priču. Moj život je do te mere bio upropašćen i ugrožen, a ja o tome nisam imala dokaza. Do danas nisam prošla pored kancelarije, jer mi je mrska pomisao da odem u taj deo grada. Pre neki dan na novom poslu desila mi se situacija koja me podsetila na scene koje sam već preživela i počela sam da se tresem i napustila sam kancelariju. Zahvaljujući mojim sadašnjim kolegama, ponovo funkcionišem normalno, ali su posledice ostale - kaže Ž. J. Njenu priču potvrdio nam je i drugi zaposleni, koji je bio u prilici da iskusi rad kod Hitlera, kako pomenutog dopisnika kolege interno zovu. - Samo iz priča kolega znam kroz šta su moji prethodnici prošli, ali ono što sam ja doživeo potpuno potvrđuje njihovu priču. Na svu sreću, radio sam tamo kratko, ali je i to bilo dovoljno da shvatim o čemu je reč. U jednom trenutku čak sam počeo da koristim i lekove za smirenje, jer sam dolazio u iskušenje da ga udarim i polomim mu vilicu. Urlanje, vika i vređanje bili su sastavni deo posla. Pravo ne grešku nije postojalo, a ako bi ste se usudili da nešto objasnite ili ga prekinete dok urla, sledila je ucena otkazom. I tako skoro svakog dana. Ne želim ni da se sećam da sam tamo radio. | |
| | | gorskooko Urednik
Broj poruka : 6087 Location : Uzice Datum upisa : 17.11.2007
| Naslov: Re: Mobing Ned 21 Dec 2008, 10:24 | |
| Oduvek me nervirala resavstina u mom poslu. Prepisi, pa makar i nemalo smisla. Mnogo ce vode proteci mojom Djetinjom dok se ovde mobingu ne sedne na rep.
Par ljudi iz moje firme je pred penzijom i ljudi bi da je docekaju bas radno. Ali drugima to ne odgovara. Kakvi su to samo perfidni oblici i od koga sve dolaze. A ljudi zaista odlicno rade. Ne mogu im nista pa makar me ne bilo tu!!!! | |
| | | zutaruzasadunava Urednik
Broj poruka : 702 Datum upisa : 16.11.2007
| Naslov: Re: Mobing Sub 11 Jul 2009, 08:49 | |
| Jako velika istina kada je posao u pitanju.Trenutno su ingirencije privatnicima[direktorima]i vlasnicima firmi ogromne,ruzne,neprimerene....shto se da sagledati na svakom koraku. Krizno vreme,mobing na dushu,i coveka,neprimerenost u svemu,kriza morala,gubitak identiteta,depresija na radnom mestu....blagi uzas,jeza! | |
| | | gorskooko Urednik
| Naslov: Re: Mobing Čet 08 Okt 2009, 22:05 | |
| Jeza, uzas, da kako... bas tako Sve je ubrzanije, sve su perfidniji oblici i umesto protivljenja, sve manje je "neinficiranih" ljudi/kolega, a i to sto ih ima, sve vise se iskljucuju, ne cine sto mogu, sklanjaju se i tako tonu, jer ne moze da im ne smeta. Posao sve cesce postaje mora... Moje saucesce svima koji su suoceni sa poslom koji ima bilo kakve veze sa politikom | |
| | | gorskooko Urednik
| Naslov: Re: Mobing Čet 08 Okt 2009, 22:07 | |
| P.S. Bar da je politika, samo Bog zna sta se sve danas naziva politikom, da! | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Mobing | |
| |
| | | | Mobing | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|