Sumadijacafee FORUM NASEG ZAVICAJA I OKOLINE..NAJBOLJI FORUM U SUMADIJI.... |
|
| OBELISK DUŠE | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Garavo jare Urednik
Broj poruka : 515 Location : lepa basna Datum upisa : 26.06.2008
List lica Gea: (20/20) Milovan: 20
| Naslov: OBELISK DUŠE Pet 27 Jun 2008, 07:26 | |
| Kad ptica prestane voljeti - Vesna Parun Kad ptica prestane voljeti drugu pticu,ona joj ne kaze: "Odleti sada hiljadu milja daleko da ne bi gledala ravnodusnost kako se gomila u mojim zjenicama!" Jer ptica nije troma kao covjek; daljina je za nju leprsanje slatke svjetlosti koja raspiruje ljubav. Ne kaze joj: "Sad se sakrij hiljadu stopa duboko ispod zemlje,da ne cujes kako pjevam u predvecerje njeznu uspavanku drugoj dragani koja lezi sa kljunom u mome krilu !" Jer ptica nije povrsna kao covjek; ona zna da se otkucaji srca pod zemljom propinju jos snaznije, i umjesto umirujucih zvukova uspavanke cijela bi suma morala slusati tutnjavu podzemlja koju je izbacio bol. Zato ptica kad prestane voljeti drugu pticu, ona ostane pokraj nje da tu umre u samoci. A covjek kad prestane voljeti drugog covjeka, od stida i pomutnje ne zna sto bi, i bjezeci sve dalje od njega, ugnijezdi u svom srcu njegovu tugu. | |
| | | Garavo jare Urednik
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pet 27 Jun 2008, 07:34 | |
| Dobrica Erić
Ja kći Božja Srbija izjavljujem dragovoljno kroz lance i žicu pred svedocima Silom, Mukom i Nepravdom da kriva sam i da priznajem krivicu!
Kriva sam što sam neko a ne niko i netko Kriva sam što u doba opšteg Srbobrsta idem u pravoslavnu crkvu doduše, poretko i što se krstim ovako s tri prsta!
Kriva sam što jesam a treba da nisam Kriva sam odavno što stojim uspravno i gledam u nebo, umesto u travu Kriva sam što se drznuh protiv krivde kriva sam što opet slavim svoju krsnu slavu!
Kriva sam što pišem i čitam ćirilicom
Kriva sam što pevam smejem se i psujem (a ponekad i lajem)
Kriva sam, i priznajem da ne znam što znam, i da znam što, ne znam
Kriva sam i da završim s najvećom krivicom (pre nego što se zacenim od smeha) Kriva sam, tvrdoglavka što sam Pravoslavka i Svetosavka i što ne verujem u sveti zločin i oproštaj greha! Kriva sam i grešna, dakle što postojim i kad već postojim i još drsko stojim što bar ne priznam da ne postojim!
Ako to priznam da sačuvam glavu izgubiću časni krst i krsnu slavu Ako ne priznam crno mi se piše ceo svet će na moju Zemlju da kidiše Rulje bivših ljudi lopova i golja čopori robota i drugih monstruma kidisanje na moje voćnjake i polja i na moje bele kuće pored druma oko kojih, kao najlepše odive cvetaju trešnje, jabuke i šljive (...)
Moja ružna slika ozarena lika koju umnožavate u večeri i jutra to je slika vaše svesti i podsvesti To nisam ja, spolja to ste vi - iznutra! Mnogo smo važne Zemljo moja mila Ja i Moje sestre Istina i Pravda čim se na nas digla ovolika sila čim su na nas zinule krivda i nepravda
Šta će ovde džihadlije krstaši ameri koji Mi čerece sinove i kćeri Mora da su čule belosvetske bande da imamo zlatna Srca pa ih vade da ih presade u sopstvene grudi ne bi li i oni tako bili ljudi (...)
Ja se ne plašim smrti crne duge već ropskog života i bolesti duge Smrt je česta pojava medj nama Srbima kao što su proleće leto jesen zima I nije strašnija pogotovo danju od suše poplave zemljotresa mraza kad je čovek sretne na svome imanju okadjene duše i svetla obraza
Zlonamernici siti i maniti sve mi zabraniste u rodjenoj kući al ne može mi niko zabraniti da pevam i da se smejem, umirući A to se vama više ne dogadja ni kad svadbujete ni kad, vam se radja!
Poštedite me koca i konopca i razapnite me na vrhu planina kao vaši praoci što su mog praoca Isusa Hrista Nazarećanina
Ja ću da gledam a vi zažmurite Inače će vam se oči rasprsnuti od sjaja mog lica Samo požurite Što me pre razapnete pre ću vaskrsnuti! | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pet 27 Jun 2008, 07:50 | |
| BALKANAC
Ne stidim se što sam- kako vi velite- varvarin sa Balkana tla prljavštine i bure. Čucete sad i kod nas ima neke vama nepoznate kulture.
Vi prvo ispitujete i sumnjate daleki ste i od rodjenih sinova, za trpezu svoju ne posadite svakog tudjina. Vi možete da pijete a da svakom ne pružite čase vina.
A kod nas su još običaji grubi mi pustamo svakog pod svoje sleme, kod nas se još i s namernikom ljubi, kod nas se podvizi zbog gostoljublja čine, kod nas svaki čovjek ima čitavo pleme prijatelja i rodbine.
Vi,doista,imate nekoliko miliona Hristovih kipova na svakog čovjeka po jednoga imaju ga drumovi i polja,apsane i škole, a kod nas,kad ljudi veruju u Boga u sebi ga nose i tiho mu se skoro u snu,mole.
Vi,istina,za svaki kut života imate sprava i mašina, sve ste sracčunali i sve znate izumi vaši su za divljenje, a mi josš imamo starinske alate, ali sve je kod nas još zdravo i prirodno ko glina i umiranje,i radjanj,i življenje.
Vi imate čitave zbirke pravila i nauka o slobodi o svemu se kod vas piše i pripoveda ali mi po nepisanim zakonima slobodno zivimo i nekog prirodnog drđimo se reda slično ognju,vetru i vodi.
Kod vas je zbilja sve tačno propisano kako se jede,govori i oblači, a mi kad govorimo,vičemo i mašemo rukama i čorbu glasno srčemo i u rukavicama smo obuću nosimo od svinjske kože, puno je kod nas seljačkih navika i stvari i kraljevski preci naši doista su bili govedari.
Narod nas,zbilja,u gnevu može da kolje ruši i pali, ali mi nismo oni što smiljeno tlače mi ne smatramo da je svet celi naše polje mi ne bismo podneli ni urodjenik prašumski da zbog nas place.
Duša je naša prostrana iako smo brojem mali.
Desanka Maksimovic
Proletnje pesme
Osećam večeras, dok posmatram laste i pupoljke rane, kako srce moje polagano raste k'o vidik u lepe, nasmejane dane;
kako s mladim biljem postaje sve veće i lako k'o krilo, i kako mu celo jedno nebo sreće i pakao bola ne bi dosta bilo;
kako čezne za svim sto bi zivot mog'o lepog da mu dade, i da mu ničega ne bi bilo mnogo: tako su mu velike čežnje mu i nade.
Osecam, da dosad sve je bilo šala moga srca vrela; da jošnikom nisam ljubav svoju dala koliko bih mogla i koliko htela;
Da ima u meni cela nežna plima reči nerečeni', da bih srce mogla poklanjati svima i da opet mnogo ostane ga meni.
Desanka Maksimović
Nejasna pesma
Hvala ti za ovaj čas bola prepun. Pored mene usamljen cvet bele krune i ulazi tiho u nebo mesec nepun. O, ne treba sklopiti oči suza pune kad mesec izlazi.
Sići treba na livade i put, gde tišina leči bistra preko bilja i spava mesečine široki skut, pa zalutati u noći, bez cilja, kao u snovima.
Jer večno je samo ono što je večno: meseca i srca uzrok polazni. i, ma koliko bilo protivrečno, voleti treba što su polazni lepote časovi,
što sa radošću bol dolazi, što sa zaboravom se ne moče boriti. Voleti treba što sve prolazi. O, nikada ništa nemoj zboriti kad mesec izlazi.
Desanka Maksimović
KLETVA I MOLITVA
Boze,sto nebesne pozare spustas u zetve i sejes strah u srca zlu podana, molim Ti se od dana do dana: uslisi moje milostive kletve za onog koji me voljase srca odana.
Ucini da toplinom moga glasa odjekne vetar kad oko prozora mu zbori. Povrati u njegovu dusu neznost blagu, da,kada seva dize se iz klasa, njegovo srce za mnom zazubori.
Ucini da oblaci, kada minu mu nad domom, moje blage poprimaju kretnje. Usadi u njegovu dusu sveti strah, da, kada okolne sume odjeknu gromom, zacuje u njemu mocni glas Tvoje pretnje.
Ucini da jednom, kad u noc se probudi, sjaj mesecev da ga sa neba pobudi da skrusen dodje do mene. Osveta moja bice meka, jer srce moje ga ceka i danju i nocu bez promene.
Desanka Maksimović | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pet 27 Jun 2008, 08:34 | |
| Carl Sandburg
Otišla
Svi su voleli Čik Lorimer u našem gradu. Nadaleko i naširoko Voleli su je svi. Jer svi mi volimo neobuzdano devojče Zaneto svojim snovima. Niko ne zna kud je Čik Lorimer otišla Niko ne zna zašto je spakovala svoj kofer nekoliko starudija I otišla, Otišla sa svojom isturenom bradicom I svojom mekom kosom koja je bezbrižno lepršala pod širokim šeširom, Plesačica, pevačica, nasmejana strasna ljubavnica.
Da li je dest ljudi ili stotinu njih jurilo za njom? Da li je njih pet ili pedeset ostalo slomljena srca? Svi su voleli Čik Lorimer. A niko ne zna kud je otišla.
Carl Sandburg
Postoji mesto gde ljubav počinje
Postoji mesto gde ljubav počinje i mesto gde ljubav prestaje.
Postoji dodir dve ruke koji se opire svim rečnicima.
Postoji pogled što bukti ko veliko vilejemsko ognjište il mala acetilenska lampa zelenog sjaja.
Postoje jednostavna i bezbrižna tepanja čudesna ko velika okuka Misisipija.
Ruke, oči, tepanja - pomoću njih se ljubav bori i gradi.
Postoje cipele koje ljubav nosi i njen je dolazak tajna. Postoji upozorenje koje ljubav šalje i cena njegova zna se mnogo docnije.
Postoje tumačenja ljubavi na svim jezicima i nije nađeno ni jedno mudrije od ovog:
Postoji mesto gde ljubav počinje i mesto gde ljubav prestaje - a ljubav ne traži ništa.
Carl Sandburg
| |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pet 27 Jun 2008, 08:37 | |
| NEMOJ LIKOVATI
Nemoj likovati, nemoj da se smiješ, ja sad volim drugu, do tebe mi nije.
Ta i ti znaš sama, priznaj makar sebi, niti tebe vidim, niti dođoh k tebi.
Samo prođoh mimo, pa sam usput htio zirnuti kroz prozor, otvoren je bio.
SNJEŽNO POLJE
Snježno polje, bijele mjesečine sjaj, mrtvački je pokrov prekrio moj kraj. Po šumama breze sada plaču, znam. Ko li je tu umro? Da nisam ja sam?
DO VIĐENJA, DRAGI, DO VIĐENJA
Do viđenja, dragi, do viđenja; ti mi, prijatelju, jednom bješe sve. Urečen rastanak bez našeg htijenja obećava i sastanak, zar ne?
Do viđenja, dragi, bez ruke, bez slova, nemoj da ti bol obrve povije -- umrijeti nije ništa na ovom svijetu nova, al ni živjeti baš nije novije.
HALJINA MODRA
Haljina modra i plave oči, Lagao sam dragoj jedne noći.
Draga me pitala:" Mećava vije? Spremit ću postelju, peć da se grije."
Odgovorih dragoj: "Netko sa visine cvjetovima bijelim prekriva daljine.
Postelju spremi, peć da se grije, bez tebe u srcu mećava vije."
PISMO MAJCI
Jesi l živa, staričice moja? Sin tvoj živi i pozdrav ti šalje. Nek uvečer nad kolibom tvojom Ona čudna svjetlost sja i dalje.
Pišu mi da viđaju te često zbog mene veoma zabrinutu i da ideš svaki čas na cestu u svom trošnom starinskom kaputu.
U sutonu plavom da te često uvijek isto priviđenje muči: kako su u krčmi finski nož u srce mi zaboli u tuči.
Nemaj straha! Umiri se, draga! Od utvare to ti srce zebe. Tako ipak propio se nisam da bih umro ne vidjevši tebe.
Kao nekad, i sada sam nježan, i srce mi živi samo snom, da što prije pobjegnem od jada i vratim se u naš niski dom.
Jesenjin | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pet 27 Jun 2008, 08:45 | |
| Ljubav i bol, Tamničareva pesma - Žak Prever
Kuda lepi tamničaru Sa tim ključem poprskanim krvlju Idem da oslobodim onu koju volim Ako još ima vremena A nju sam zatvorio I nežno i svirepo Na najskrovitijem mestu svojih želja Na najdubljem mestu svojih nemira U laži budućnosti U gluposti zaklinjanja Hoću da je oslobodim Jer hoću da je slobodna Po cenu i da me zaboravi Po cenu i da ode Pa čak i da se vrati I da me još voli Ili da zavoli drugog A ako joj se taj dopadne Pa ona ode I ja ostanem sam Sačuvaću samo Na svojim dlanovima Do poslednjeg daha Blagost njenih dojki izvajanih ljubavlju
Obletao je oko mene
Obletao je oko mene Za vreme mnogih meseca dana i časova I stavio je najzad svoju ruku na moje grudi Nazivajući me svojim malim malim srcem Istrgao mi je obećanje Kao što se istrže cvet iz zemlje I zadržao ga u svome sećanju Kao što se čuva cvet u zimskoj bašti A ja Zaboravila sam na svoje obećanje I cvet je brzo svenuo Oči su mu se iskolačile Pogledao me je popreko I uvredio teško A drugi je došao i nije mi ništa tražio Ali me je celu obuhvatio pogledom U času za njega bila sam naga Od glave do pete I kad me je svukao Dopustila sam mu da od mene čini šta hoće A nisam znala ni ko je on.
Staro vino
Narandža na stolu Tvoja haljina na podu A ti u mojoj postelji Blagi poklon trenutka Svežina noći Toplota moga života.
Prever | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Uto 22 Jul 2008, 10:26 | |
| U tu suru letnju večer, Gde se kuća naherila, Čezne za tobom i vetar, Crnooka, moja mila!
Kojom stepom lutaš kasno, Čekaš zvezdu u pohode, Ne dočekav, grliš strasno Pruća ive pored vode?
Voleo, pa ostavio, Znam - uzeo što je hteo, Ostavio, vesla skrio I, bez pesme, iščileo...
Jesi l dugo pesme spokoj Još čekala s rečnog kala, Kojoj reci preširokoj Olujnu si dušu dala?
Aleksandar Blok | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Sre 23 Jul 2008, 10:01 | |
| Rade Serbedzija i Miroslav Tadic
- Imam pjesmu za tebe
Imam pjesmu za tebe godinama ceka ta i strpljivo namigne sa dalekih obala. U njoj vrani konji svi sto su davno zbrisali jednom lica poznata ne pamtim ih vise ja. Imam pjesmu za tebe sama sebe pisala od Silbe do Santa-Monike mora se nadisala. U njoj miris proslih ljeta sjaj i beda trosnog svjeta u njoj boja ljepih dana pada preko nasih rana. Imam pjesmu za tebe da te malo razgali nece prognat tuge te al ce da ih ublazi. I na tren ce vrjeme stati i na casak cemo znati gdje se tajna skrivala gdje je sreca ostala. Imam pjesmu za tebe poslje cu je svirati nek se ona omakne kad sjecanje provali. Kao nekad ti i ja tamburasi za nama pod prozore dragih zena ulicama uspomena Imam pjesmu za tebe prava je i jedina vozi znane puteve bez granica carina rijetke minute toci radost srcu smjeh za oci u njoj jos smo djeca mi jos nas nisu slomili Kao nekad ti i ja tamburasi za nama pod prozore dragih zena ulicama uspomena. Imam pjesmu za tebe.. | |
| Naslov: Malo istočnjačke predivne poezije Pon 28 Jul 2008, 08:46 | |
| Vu-Hao 7.vek
Suze
Visoko, nad gorom, čun Mesečev plovi. Ja sam sama; pogasila sam svetiljke. Mrtvi izvori se uskomešali u meni i plačem. Plačem, jer ste daleko i nikada, nećete čuti da plačem
I to je, znači sve? A računasmo, nas dvoje, na hiljadu godina.
Jakamochi (umro 785.) (Napisano kada je umrla pesnikova supruga)
"Tri godine mislio je na nju, pet godina cheznuo je za njom – samo mu je jedne noci bila u naruchju."
Snovi, čujte, snovi! Ne sjedinjujte me s čovekom koga volim – Jer kad se probudim Tako sam usamljena."
(anonimna japanska pesnikinja iz X veka ) | |
| | | zvrchak Urednik
Broj poruka : 692 Datum upisa : 08.04.2008
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pon 28 Jul 2008, 10:24 | |
| Rabindranat Tagore - Čeznem da ti kažem najdublje reči
Čeznem da ti kažem najdublje reči koje ti imam reći ali se ne usuđujem, strahujući da bi mi se mogla nasmejati. Zato se smejem sam sebi i odajem tajnu svoju u šali. Olako uzimam svoj bol, strahujući da bi mogla ti to učiniti.
Čeznem da upotrebim najdragocjenije reči sto imam za te; ali se ne usuđujem, strahujući da mi se neće vratiti istom merom. Zato ti dajem ružna imena i hvalim se svojom surovošću. Zadajem ti bol, bojeći se da nećeš nikada saznati šta je bol.
Čeznem da sedim nemo pored tebe, ali bi mi inače srce iskočilo na usta. Zato brbljam i ćaskam olako, i zatrpavam svoje srce rečima. Grubo uzimam svoj bol, strahujući da bi mogla ti to učiniti.
Čeznem da te ostavim zauvek, ali se ne usuđujem, strahujući da bi mogla otkriti moj kukavičluk. Zato ponosno dižem glavu i dolazim veseo u tvoje društvo. Neprekidne strele iz tvojih očiju čine da je moj bol večito svež. | |
| | | zvrchak Urednik
Broj poruka : 692 Datum upisa : 08.04.2008
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pon 28 Jul 2008, 10:39 | |
| Posle ljubavi
Važno je možda i to da znamo: čovek je željen tek ako želi i ako sebe celoga damo - tek tada možemo i biti celi.
Saznaćemo - tek ako kažemo reči iskrene, istovetne. I samo onda kad i mi tražimo moći će neko i nas da sretne.
Miroslav Antic | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Uto 29 Jul 2008, 07:49 | |
| Emili Dikinson
Da dolaziš mi ti u jesen Odmahnula bih leto rukom Uz poluosmeh, poluprezir, Kao što se to čini s muhom.
Da znam, za godinu ćeš doći, Svaki bi mesec klupko bio, U svojoj smotanoj fioci, da čeka dok se zbude bio.
Ako te samo stoleća preče, Ja bih ih pomoću prstiju Brojala sve dok prsti Ne otpadnu u Tasmaniju.
Da znam, kad ovaj život prođe Da tvoj i moj će život biti, Zbacila bih ga kao koru, Da večnost mogu okusiti.
No sad, kad mi se dužina krila Vremena nejasno ukazuje, To podbada me, ko utvarna pčela Što žaoku ne iskazuje | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Uto 29 Jul 2008, 07:54 | |
| AKO SE NIKADA NISMO...
Ako se nikad nismo voljeli onda je uzalud ovo bijelo jutro na mom licu ova kisa u prvoj slici budjenja i pjesma koja ostaje u srcu zauvijek ako se nikad nismo voljeli onda je cudno to zbivanje zivota u magli i sjenama dana prevarenih ali ja vjerujem tebi i kad ne postojis i kad te nema u knjigama kad se u tvojim umornim ocima stisaju bitke i sve postane zaborav i kad ti vjerujem onda znam da ono sto smo zivjeli jedino ljubav moze znaciti
Sta ce ti ta jedina suza?
Sto ce ta jedina suza? Samo mi pogled smeta. U mom je ostala oku Od starijih, proslih ljeta.
Mnoge su sestrice sjajne Sve joj zginule redom; Zginule su noc i vjetar S veseljem mojim i bijedom.
Zginuse kao i magla I plave zvjezdice tako Uz koje sam radosno pjevo, Uz koje sam jadovno plako.
I ljubav, ah tako moju Vjetar je sobom uzo! Pa daj se i ti rasplini Stara, samotna suzo!
Heinich Rillke | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Sre 30 Jul 2008, 07:29 | |
| Žeđ
Ostadoh te željan jednog letnjeg dana O, srebrna vodo iz tudjega vrela. To je bilo davno. Svaka mi je staza danas obasjana Suncem i lepotom. Sreća me je srela. Iz stotinu vrela zedj moja sad pije. Al' mira ne nadjoh nigde, jer me nikad Vatra prve žedji ostavila nije.
Ivo Andrić | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Čet 31 Jul 2008, 09:49 | |
| Sve dok si strasna i bludna, ma luda gadna i cudna, sa telom starim i sedim, il' pupovima zavejanim belim: ja te grlim osmehom bledim i branim.
Ja te zalim ruke mi drhte, k'o suve grane, sa kojih neko jabuke pobra. Ja ih pruzam klecajuci ulicama malim tebi,prosla u svili il' krpi za san si dobra.
Samo kad me proslosti secas, i nesto novo i bolje obecas,rajske mi tajne nepoznate kazes: da hoces k'o sestra bratu da mi pomazes....
Na mom se licu sve ugasi, i djavo se javi u jednoj grimasi, sto se smeje i gadi.
Milos Crnjanski,Samotja | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pet 01 Avg 2008, 08:09 | |
| --------------------------------------------------------------------------------
ROPSTVO Žena sam… Moja ispovjest prastara i tužna drhtala je neizgovorena pred nepomičnom savješću planina. Ostanite bezazleni dok pjevam ovu himnu istinitu o robinji i ženi i orlu koji je uzletio u modrine. Ljubila sam najljepše mladiće u ovoj dolini i u svim dolinama kojima protiču nečujne rijeke bezbrižnosti. Da znate kako sam ih ljubila vi bi plakali. Da znate kako sam bdjela uz njih vi nikad ne bi spavali spokojno pokraj žene ili pokraj šume ni pokraj ognja skitnica. Ljubila sam ih kao istrazivač predio neznani u koji se zaputi, ni od koga praćen. Nema močvare koju ne pregazih ni stabla pred kojim ne klonuh ni brda put kojeg ne dizah oči tražeći spas. Ljubav je bila jača od mene. Moje tijelo je strepilo. Dodirujući sreću, cestu otkritu koja izmiče u nedogled. O, vi koji trošite suze za svaki rastanak, za svaki cvijet za svaki krug koji nestaje na vodi, vi, koje bedra svoja čuvate za najveću bol i ostajete ponižene pred sudbinom; Pomozite mi da izreknem ništavilo našeg sjaja prašinu ljepote koja nas zasipa. Breme ljubavi pod kojim smo se slomile noseći ga predano, kao da nosimo neotklonivi plod svoje crne utrobe. Kao da nosimo zapaljenu buktinju života. Ja nisam ništa mudrija od vas. Moj put isti je kao put vodonoše koji ne može izbjeći strminu izvora i počinkom ne umanjuje jaram svoj. Gledajte moja ramena. Ožiljci na njima isti su kao i vaši. I bore oko mojih usana gorke su od godina strpljenja i od pelina šutnje. Ne zatvarajte prozore,djevojke ! Ovo je i vaš glas, ovaj glas preplašene noći što je prezrela svoje ropstvo, i hoće da postane orao. Izađite na ulice, i vidjet ćete kako klečim na svakom pragu na kojem je klečala Žena. Nijedna od vas nije bila tako pokorna kao ja. I nijedna od vas nije tako prkosno i gnjevno uspravila svoje lice, i pogledala nad vrhove smreka gdje su orlovi i gdje je Ljubav. O, šta je meni da izgubim jedno krilo, jednu zjenu, šta mi je da pregorim nekoliko proljeća nekoliko izvora, i žetve najljepše koje se neće vratiti nikada ! Šta je meni da prebolim travu svog djetinjstva i grad svoje mladosti. Bila sam odana miru ljubavi. I plakala sam kada bi vjetar zatresao njene krošnje u nevrijeme. Ljubav je bila jača od mene, A muškarac je bio hram s pročeljem zlatnim od mojih sanja na stupovima moje smjernosti. Dok je spavao, na prstima sam silazila pred prag, i legla na kamen pokrivši se mokrim zvjezdama. A kad je ustajao, žalila sam njegove ruke jednako umorne kad stišću hljeb i kad noše oružje i stjegove. Govorila sam da moju mladost još nije dodirnula noć. I skrivah suze da bi mi vjerovao. I kad su prepoznali u mojim očima osmijeh kojim žena sebe dariva zauvijek onome s kim će podijeliti tajnu, oni su odvrnuli svoje lice od mene i gledali su nekuda u daljinu ljubomorni na slobodu visoko raskriljenih ptica, što su odabrale pustoću vidika i odrekle se ljupke doline koje se oni nisu mogli odreći. I grlili su me odsutno i mrzovoljno. I svlačili me kao krivca, ne kao ženu. I te noge su me gazile, te ruke su me bičevale, ta usta narugala su se cjelovima. Ali ja sam se smiješila i dalje postojano i bezazleno. Ja sam ih ljubila. Govorila sam da su dobri i mudri i skrivala suze, da bi mi vjerovali. Zatim su me milovali kao što kraljevi miluju robinju najdražu. A ja sam u njihovim rukama osjećala usplamtjeli žar bića. I u njihovu glasu zavijanje vukova u divljini. Tako mi mladosti moje, evo, imam svjedoke, prah ove ceste i ovaj zdenac kome zazvah vodu duboku. Kad ih pogledah, to bjehu vukovi. To bješe zaista divljina i noć, a ja tek plijen, pred pećinu domamljen u brlog pohotnika, pred noge osvajača. A oni su i dalje gledali spokojno u neku zlatnu mrlju neba, koja se dizala uvis, i za koju mislim da bijaše orao što je kružio nad dolinama. I kad su već sasvim vjerovali u moju blizinu i moju postojanost, ja sam pogledala onamo kud su gledali oni u daljine modre i raskopane, u visine put kojih se vinuše najsmjeliji. I poželjeh da sam ja ta zlatna ptica, raskriljeni orao nasred neba. Tada stadoh da se smijem. Otvarala sam vrata široka i smijala se, smijala mimo trave i plastova pšenice, do crne vjetrometne zemlje kojom su mi snagu opasali. I smijeh moj se budio u zoru i prosipao do prvih zvijezda. A onda sam zaspala umorna kao od hoda kroz planinu. Čudila sam se tom putniku podmuklom koji je zaustavio konja pod ovim brdom, na ovom pjesku. I traži noćište na pragu žene. I želi da mu pjevam uspavanku ja, koja ću prezreti nježnost da bih dosegla svoju istinu. Ja, koja svoju sutrašnju čežnju već čitam u lijetu ptice izgubljene. I odvrnula sam svoje lice da želju na njegovu licu ne vidim. I prestala se smijati. I krišom plačući odoh. Odoh posve sigurno. Odoh na put žalosni da budem pjevač lutanja. Ja više ne tražim. I ne vjerujem… Ne vjerujem u vrlinu gospodara. Pamtim kako ruke bičevi postaju, i kako je zagrljaj muškarca strašan kada se odmaraju osvajači i kad se u njihovu zahvalnu glasu opet čuje zavijanje vukova. Zato, mladići iz moje doline, ne vjerujte mi kad ležim pored vas u travi krotka i pokorna kao srna. Ni kad vas napajam i tetošim, ni kada ištem vašu vjernost u zamjenu za proljetni oblak u visini, za oluje mog promjenljivog srca. Jer, jao onom ko mi povjeruje i ko dovede svoje stado pred moj šator, da ga othranim! Ja ću ga napustiti u čas kad tama obavija polja. Uspravit ću svoje lice i stresti cvijeće kojim ste me okitili. I drhtat ću, jer je stablo u daljini velišanstveno, a vaša ljubav ništavna. I vaši ognjevi pred ognjem zore kržljavi i turobni. Idite svojim putem, zaljubljeni! Moja svirka nije za vaše uho! Ljubav je bila jača od mene. Ali pjesma postade orao i napušta svoju dolinu. Put modrih gora lete orlovi i ne okreću se. To je ispovjest žene i robinje. Himna ponižene ljubavi. To je pjesma o mojoj istini što je istina ostavljenih… | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Uto 12 Avg 2008, 09:15 | |
| Lenka
Otkako Lenka ostavi koshula tenka lenena nedovezena na razboj i na nalomi otide tutun da redi v monopol liceto i se izmeni ve|i padnaa nadolu i usti svijaa koravo.
Ne beshe Lenka rodena za tia pusti tutuni! Tutuni-zholti otrovi za gradi-kitki rozovi.
Prva godina pomina grutka vo srceto i legna, vtora godina namina bolest ja v gradi iskina. Treta godina zemjata na Lenka pokri snagata.
I nokje koga mesechko grob i so svila vieshe vetrichok tiho nad nea zhalna i taga reeshe: "Zoshto mi, zoshto ostana koshula nedotkaena? Koshula beshe darovna ..."
Kosta Racin | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Sre 20 Avg 2008, 19:24 | |
| Aleksandar Blok
U tu suru letnju večer, Gde se kuća naherila, Čezne za tobom i vetar, Crnooka, moja mila!
Kojom stepom lutaš kasno, Čekaš zvezdu u pohode, Ne dočekav, grliš strasno Pruća ive pored vode?
Voleo, pa ostavio, Znam - uzeo što je hteo, Ostavio, vesla skrio I, bez pesme, iščileo...
Jesi l dugo pesme spokoj Još čekala s rečnog kala, Kojoj reci preširokoj Olujnu si dušu dala?
Aleksandar Blok | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Sre 20 Avg 2008, 19:25 | |
| DA LI ĆE ME NEKAD TVOJE RUKE PREPOZNATI
Da li će me nekad tvoje ruke prepoznati kada u nama bude već mnogo jeseni i zima kad mi sjaj u oku izblijedi od kiša i kada me možda više neće biti da li ćeš ponekad zaplakati noću kad te sjeti davna zaboravljena pjesma na sve ulice i restorane na sva ona mjesta koja ćeš pamtiti po našoj nježnosti i ljubav u kristalnim prozorima plavim maglama da li ćeš ponekad zaplakati u prvi sumrak novog proljeća u toj jedinoj preostaloj zraci razbijenog sunca kad osjetiš još jednom dodir mog dlana kad me više možda neće biti a sve će biti kao prije i ona rijeka i prozori tvoje sobe okrenuti daljinama u koje smo htjeli da li ćeš me ipak zaboraviti u predahu dvije ljubavi a znaš da nam usne od istog poljupca boluju i da nas ista tuga progoni stoljećima
Željko Krznarić | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Čet 21 Avg 2008, 09:20 | |
| “Na postelji svojoj nocu trazih onoga koga ljubi dusa moja, trazih ga, ali ga ne nadjoh. Sada cu ustati, pa idem po gradu , po trgovima i po ulicama trazicu onoga koga ljubi dusa moja. Trazih ga , ali ga ne nadjoh. Nadjose me strazari, koji obilaze po gradu. Vidjeste li onoga koga ljubi dusa moja? Malo ih zaminuh, i nadjoh onoga koga ljubi dusa moja; i uhvatih ga, i necu ga pustiti dokle ga ne odvedem u kucu matere svoje i u loznicu roditeljke svoje. Zaklinjem vas, kceri Jerusalimske, srnama i kosutama poljskim, ne budite ljubavi moje, ne budite je, dok joj ne bude volja.”
Pesma nad pesmama | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pet 22 Avg 2008, 09:39 | |
| Marija
Sve sam znao što je bilo oko Marije Najtanji hlad u podne, Njen vrt i šum vratnica Znao sam u koji sat će doći I koja je i kada na Grani zapevala ptica. I kad je tužna po koraku sam poznao I kad je tužna i kad je najveselija I srca sve zaljubljena Da nekog voli Marija. Sve sam znao šta je bilo oko Marije I plakao sam jednom kad je ona plakala I dugo bih posle Kad bi ona otišla. Stajao sam na mestu na kome je ona stajala. Ko zna gde je sada moja Marija? Ima jedna livada zelena i potok, U potoku se možda ogleda. Ko zna gde je Marija? Raskršće seosko, noć šumi leska, Stoji bela od meseca i zvezda Marija kad bi znala noć moju bez zvezda Da li bi bar jednu suzu pustila Bar jednu suzu Marija?
Branko Radičević | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Sre 27 Avg 2008, 11:38 | |
| Fernando Pessoa - Lidiji
ODA
Dođi, sjedni do mene, Lidija, na obali rijeke. Mirno gledajmo kako teče i naučimo od nje. da život prolazi, a mi se ne držimo za ruke (Držimo se za ruke) Onda ćemo misliti, velika djeca, da ovaj život prolazi i ne staje,ništa ne ostavlja i ne vraća se, odlazi prema dalekom moru, odlazi Sudbini, dalje od bogova. Opustimo ruke jer nije vrijedno da se umaramo. Uživali, ne uživali, prolazimo kao rijeka. No treba znati prolaziti sasvim spokojno i bez velikih uzbuđenja. Bez ljubavi, bez mržnje i strasti koje podižu glas, bez zavisti koja previše uznemirava oči, bez briga, jer i s njima rijeka će jednako teći i uvijek će odlaziti prema moru. Volimo se spokojno, misleći da možemo, ako hoćemo, izmijeniti poljupce, zagrljaje, milošte, ali bolje je da sjedimo jedno pored drugoga i da gledamo kako rijeka teče. Naberimo cvjetova, uroni u njih i ostavi ih u svom krilu, nek njihov miris blaži ovaj trenutak- ovaj trenutak kada smireni ne vjerujemo ni u šta, nevini pogani propadanja. Bar ćeš ako postanem sjena, sjetiti mene poslije, a da te sjećanje na me neće opeći ni raniti, jer nikad se ne držasmo za ruke niti se poljubismo, niti bijasmo drugo osim djeca. I ako prije mene poneses obol mračnom brodaru, neću morati da patim kad te se budem sjećao. Bit ćeš mi blaga u spomenu kad te se sjetim na obali, tužna paganko s cvijećem u krilu. | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Čet 28 Avg 2008, 09:28 | |
| Valcer kiše
Žureć pred kišom, pod krošnje lipe u hitnji smo na časak stali.
Nad nama su se kroz cvjetno lišće oblaci bijeli okretali.
Zadihani, osmjehnusmo se. Lipa je mrijela.
Srce se čulo u svakom kutu naših tijela.
Možda sam mogao u tom trenutku ljubavi nešto zauvijek reći,
al valcer poče...
I ljetna kiša dodirnu u grlu drhtave riječi. Enes Kiščević | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pet 29 Avg 2008, 06:26 | |
| Na buri
Svu večer na pustom bregu neko stoji. Pusti me, majko, da vidim da li je čovek ili bor. Pusti me da vidim ko to svu večer gleda u nas beli, skromni dvor. Pusti me, majko, neće me umoriti hod, breg je blizu našeg doma. O, ja osećam da mi je rod taj čovek ili bor što svu večer blizu groma stoji i gleda u naš dvor.
Vidiš li oblak crn, ogroman, zlokoban brod nad njim plovi i smrt nosi? O, majko, idi, ti ga bar zovi neka se skloni u naš dom taj čovek ili bor što svu večer stoji i gleda u naš beli skromni dvor.
Na pustom bregu on je sam kao dete kad ruke skrsti nad bolom nekim prvi put. Pusti me da tanki moji prsti meta budu burama zlim. Pusti me, pusti, dobra majko, tako je potmuo i zao oblak što vitla nad njim.
Desanka Maksimović | |
| | | zutaruzasadunava Urednik
Broj poruka : 702 Datum upisa : 16.11.2007
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pet 05 Sep 2008, 17:00 | |
| Konstantin Simonov - Čekaj me
Čekaj me, i ja cu doći, samo me čekaj dugo. Čekaj me i kada žute kiše noći ispune tugom. Čekaj me i kada vrućine zapeku, i kada mećava briše, čekaj i kada druge nitko ne bude čekao više. Čekaj i kada čekanje dojadi svakome koji čeka.
Čekaj me, i ja ću sigurno doći. Ne slušaj kad ti kažu kako je vreme da se zaboraviš i da te nade lažu. Nek poveruju i sin i mati da više ne postojim, neka se tako umore čekati i svi drugovi moji, i gorko vino za moju dušu nek piju kod ognjišta. Čekaj i nemoj sesti s njima, i nemoj piti ništa.
Čekaj me, i ja cu sigurno doći, sve smrti me ubit neće. Nek kaže tko me čekao nije Taj je imao sreće! Tko čekati ne zna, taj neće shvatit, niti će znati drugi da si me spasila ti jedina čekanjem svojim dugim. Nas dvoje samo znat će mo kako preživjeh vatru kletu - naprosto, ti si čekati znala kao nitko na svetu... | |
| | | zutaruzasadunava Urednik
Broj poruka : 702 Datum upisa : 16.11.2007
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pet 05 Sep 2008, 17:32 | |
| Pero Zubac - Ne bira se ljubav
Ne bira se ljubav kao ni smrt.
Sve je u knjigama duboko pod morem zapisano.
Jezikom neznanim nama, nebesnim pismenima.
Niti se odupreti mozeš niti preskočiti dan.
Kao što ne možeš tuđi san usniti niti okom drugim videti.
Voleo bih da nisi ti ona koju u ovom času volim. | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Sre 10 Sep 2008, 12:17 | |
| U nama su samo oči žive
Nismo mi to Što naša tijela hoće, I što se sada U jednom grču lome, Mi ljubavi smo Samo dvije samoće U životu ovom providnome.
Ko oka dva Što zajedno gledaju, A jedno drugo Nikada ne vide. Ko oka dva Što sjaj prelijevaju, I plaču, I snivaju Stvari posve vidne.
Kiščević | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pon 15 Sep 2008, 08:41 | |
| DAH DUGE
Kistom svog srca na platno moje duse nanosis paletu i plavom bojom oslikavs beskrajni oblik dubina, sanjaris i u sebi me smirenjem svoga bica stapas, neustrasiva plava ptico u beskonacnost sna dolazis.
Ljudskom zelenom bojom umirujes nemir mojih voda, s njom, obnavljas i cistis uzdrhtale prozirne valove, kao rajske biljke donosis proplanku rascvjetali mir, uspinjes u slavlje moj zivot osvjezavajucom snagom nade.
Zacet u tvojoj bjelini, otkrivam milost svih osjecaja, iznosis me preobrazenim smislom horizontima dana, istokom moje duse budis sjaj sunca vrhom razuma, auerolom ponovnog radjanja kusas krilom prepelice.
Zemlja ti je dom, smedja i topla, cvrsta poput majke, imas savrsenstvo brazde i plodnost nepreglednih njiva, izvoristem zivota iz njih izlazis i nudis odricanjem tuge, pa me zoves i prihvacas u njedra predivnih uzvisina.
Tu me znansvenoscu crvene vatre osvajas i primas u sebe, strascu vjetrova prislanjas uz besmrtnost iskrene srece, kao suncevu zraku izdvajas medju svoja rumena bedra, da tvojim toplim rumenilom uzivam i plovim zauvijek.
Ti si dah duge, pocetak svjetlosti i glasnik mog obnavljanja, ti si vitki most izmedju zemlje moga srca i neba moje duse, tvoje se jake boje okvirom mog bica njezno i toplo razljevaju, i ja se vjecno prepustam njihovom velicanstvenom skladu.
Misao o tebi
Imam misao o tebi i nosim je na dlanu. U svakoj njenoj kapi tvoja kosa sjaji. Imam poljubce mjesecine za tebe, Svaka njena zraka moj je dodir u tebi. Tvoje meko tijelo imam u sebi i nad nebom tvoje bistre oci imam, a za ceste setnje sto ih ispod duge nosim u vjecnom trajanju poljubaca te imam.
Znam da se jasan miris tobom prostire i postelju nasu u mlade noci pretvara. Poredane uzdahe na usnama imam, i zajedno s njima cekam obrise tvojih, jer me ljubavnim danima dozivas, trcis i grlis suncem svog pogleda. Volim te jer moj osmjeh u sebi cuvas i ponosno u sebi snivam, gdje te imam.
Trebam te, jer moje strahove rastjerujes i carstvom mog nemirnog bica ustrajavas. Zudim za tobom i zudnjom prekrivam obraze, vrhom tvoji grudi dolazim i u njih uranjam, prstima te stizem u sjeni predivnog poprsja i pucinom tvoje puti razvlacim svoja milovanja. Imam te i pod gorjem i u utocistu valova, svugdje te imam i u svemu nalazim.
Predivna moja ljubavi imam te jos i vise, jer me tvoja ljubav obuzla, pa me ima, imam to blazenstvo u kojem tebi pripadam. Ljubavi moja jedina, ljubim te jos jace i poljupcima u sebi zauvijek te zelim imati, imati i cuvati i u njeznim uzdasima nositi, s tobom po nebeskom plavetnilu ljubav voditi i u tom zvjezdanom beskraju u tebi uzivati
Uzimam ove rijeci sa tanjura, iz sobe, sa setnji, pogleda u Dravu,obicnog svakodnevnog razmisljanja, razgovora u sobi, prelazaka ceste, voznje u tramvajem, izmisljenih polazaka k tebi, odgovora samom sebi, uzimam ih i nudim u predvecerje, zauvijek, po kisi, na suncu,u jesen i hladnoj samoci.
Donosim ti i ovaj put na elektronskom papiru sebe, da me mozes takvog dodirivati i milovati pogledom, ili ugsiti i sjesti u auto i jednostavno otici, mozda i zaspati u svijetlu mojih slova, prebrisati ih i potraziti na karti zvjezdanih snova i prelistati u sjecanjima svih nasih susreta.
Volio bih da sam ih donio sa sobom u laticama ruze, ostavio ih u tvojoj ruci i usnama potekao, ispod krosnji hrasta zagrlio, glasom unio, volio bih sve to i jos vise, nebeske oci da to vide i da mirisom jesenje kise umiju nasa lica, volio bih, ali istjecem ustrajalim vremenom i krivnom cekanja.
Ne mogu se od bezbrojni naleta boli povuci u rijeci i ne smijem u beskrajnoj tisini pomisliti kako si daleko, jer ne zelim osjecajima prepustiti da mi nedostajes, moram opstati snagom slatkih uzdaha i godina sto dolaze, ostati tu gdje jesam i navikama podrediti mir, izvuci srce i prestati kucati, dok me ponovo ne dotaknes.
Moram i hocu, priznajem ovako sam izlozen promjenama, pomalo izgubljena razuma i podredjen svjetovnim nazorima, neprihvacen i sutljiv i samo s jednim razlogom disem, istina, onako kako osjecam ne mogu, vec s naporom i ako se sirim svim horizontima beskrajne maste, u meni ravnica jos uvijek smiruje nemirne brazde.
Idem, jer ti ces sa svakom rijeci sada malo sjesti , pokrenuti uspomene, pogledati na sat i polako razmisljati, zasutjeti i pokazati osmijeh, zapaliti cigaretu, izvuci se iz tjeskobnog polozaja usamljenosti, izabrati vrijeme i krenuti mislima prema prohladnoj noci, da u njoj zajedno samnom osjetis, smirenje mjesecine.
Zal Kopp | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Sre 01 Okt 2008, 08:58 | |
| HORHE LUIS BORHES
ODSUTNOST
Između mene i ljubavi moje treba da se podigne trista noći, kao trista zidova moći i tada će more postati magija jedna između nas. I ničega neće biti, sem uspomena. O, večeri, što za patnju zaslužne ste! Noći nadanja da gledam te, polja puta moga, nebeski svod, što ga vidim i gubim. Konačna, kao mramor, odsutnost tvoja, rastužiće i večeri druge. | |
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE Pet 03 Okt 2008, 07:04 | |
| AKO ME NIKADA NE POZOVEŠ (R. Tagore)
Kad mojih stopala više ne bude u prašini puta ovoga, i skela bude redovno plovila bez mene, kad budem kupio i prodao poslednji put, i mojim odlascima na pijacu u zoru i povratcima kući u suton bude došao kraj, šta ako me se ne budeš sećala, ako me nikada ne budeš pozvala podižući pogled ka zvezdama.
Kada prah bude prekrio strune mog instrumenta, i gušteri se po mom dovratku budu verali, kada vrt moj asketsko ruho odene spreman za pustinju, a korov zakrili vodu u mom bunaru, šta ako me se ne budeš sećala, ako me nikada ne budeš pozvala podižući pogled ka zvezdama.
Muzika neće ćutati u flauti života, a sati će teći neprekidno brujeći. Skele će biti pune, kao danas što su, ljudi koji žele na drugu stranu da pređu. Goveda će pasti, govedari će se igrati na livadama. A šta ako me se ne budeš setila, ako me nikad ne budeš pozvala podižući pogled ka zvezdama.
Ali ko kaže da mene neće biti toga jutra? Ja ću se igrati u svim igrama onih što žive. Imaću nova imena I druge ruke da ljubavlju me vežu, jer ja u svim vremenima postojim i večito ću se na suncu kretati. Šta onda ako me se ne setiš, ako me nikad ne pozoveš podižući pogled ka zvezdama?
Izostavi moje ime iz poklona ako ti je ono breme, ali sačuvaj moju pesmu. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: OBELISK DUŠE | |
| |
| | | | OBELISK DUŠE | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|