Sumadijacafee FORUM NASEG ZAVICAJA I OKOLINE..NAJBOLJI FORUM U SUMADIJI.... |
|
| Zavicaj-Pesnicke zore zavicajem zubore | |
|
+2Crna_ovca_chata Sumadijacafee 6 posters | |
Autor | Poruka |
---|
Gost Gost
| Naslov: Zavicaj-Pesnicke zore zavicajem zubore Sub 19 Apr 2008, 12:05 | |
| Ivanjičani za pamćenje Kirilo Savić, jedan od najpoznatijih Ivanjičana, nikada nije ispunio svoj san. Ovaj graditelj pruga po Kavkazu, učesnik Oktobarske revolucije, profesor BU, sanjao je da jednog dana pruga od Požege stigne do Ivanjice, a onda dalje prema Sjenici i Priboju, ali to je ostalo samo san. Vladislav Savić, Kirilov brat, novinar, diplomata, inženjer, lični prijatelj Nikole Tesle, tokom Prvog svetskog rata, kao poverljivi čovek srpske vlade, radio je na srpskim interesima u Americi. Dosta je Ivanjičana ostavilo širokog traga u srpskoj istoriji, kulturi, nauci. Akademik Nedeljko Košanin, čuveni biolog, rođen u zaseoku Čečina 1874. godine, 1899. sa Jovanom Skerlićem i Milanom Grolom bio je najbolji đak Velike škole u Beogradu. Dušan Purić, potpukovnik, komandant četvrtog puka "Stevan Nemanja", poginuo je 1914. godine na Mačkovom kamenu. Njegovi vojnici nisu dali da ga sahrane, nosili su mrtvog komandanta sa sobom, sve dok vojvoda Putnik nije naredio - aman, Užičani, sahranjujte ga... Ivanjičani poreklom su i Sokići, preci Ljubice i Ružice Sokić. Njihova baba Soka živela je u selu Vilovima kod Nove Varoši, prezivala se Matijević, bila je, kažu, "kurjak žena", ubila Turčina, a onda uspela da preko Uvca pobegne u Srbiju... Ivanjičani su i Stambolići, Petar i Ivan... Storm ce pokusati da vam kroz pesme svog velikog prijatelja Milana R. Milosevica,priblizi cari ovog kraja.Dalje cu pisati samo Milan,jer on mi nikada nece zameriti,ako nekada ovo i procita.Milan je stric moje dece a moj oslonac kad god.Zivi i radi u Beogradu,proputovao je ceo svet,najmanje vremena proveo u svom zavicaju.Otisao je jos kao skolarac.Ostao je zeljan roditeljskog doma i majcinog zagrljaja.Njegova knjiga poezije "TRAG U ZVEZADAMA" je posvecena "SENIMA MAJKE DOBRINKE".Ja je pamtim kao malu,vrednu zenicu.Divan je bio osecaj videti nju izmedju tri sina koji su bili ponos i dika celog roda.A sa koliko ljubavi su se oni tek okretali majci...Oci su govorile, ne samo njihovi gestovi.Milan i Mico su otisli trbuhom za kruhom a najmladji brat Mirko,ostao je u selu.Braca su uvek bila,pa i dan danas slozna,uvek spremni da pomognu jedan drugom.Na svu srecu i snaje divne,sklad kakav se samo pozeleti moze.U knjizi,koju imam trenutno ispred sebe u posveti pise-Marijani,Milosu,Verici, s ljubavlju od Milana 27.09.2007.g. u Beogradu
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 19 Apr 2008, 13:15, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Sub 19 Apr 2008, 13:11 | |
| Zavicajni amanetnik Valjda je,vavjek,sudbina pesnickih avantura da se,sveto i ukleto,vracamo zavicaju,njegovim simbolima,carnim tablicama bitisanja na kojima su nam preci,moleci nas da ih odgonetamo,ispisivali svoje zvezdiste i pepeliste. Ispisivali rukopisom nezaboravka amanetnike da bismo-o blagi i preblagi Boze!-neprekidno razgrtali neotpretana vatrista postojanja i otvarali carobne vratnice minulih vremena. Vracanjem zavicaju-i kada,recimo,pevamo samo ljubovanke-vracamo se sebi,pravom sebi.To umno slovi i pesnik Milan R. Milosevic.Osvetljavamo,pojanjem svoj trag,ne medju,vec u zvezdama,zvezdama sebe,uvereni da trajemo i kada-nestajemo. Trajemo u onom trenu koji nas osvetli najcarovitije u zavicaju.Samo tamo nalazimo svoju boju za svoje nebo,kako rece krajputaski pesnik Branko B. Radicevic. U svojoj poeziji Milan R. Milosevic ume,neznom dusom i blagotvornim umljem,da zaustavi taj bozanstveni zavicajni tren:svevremenski i sveljudski.Cini to,ne samo ispovednicki i zanesenjacki,vec dusevno toplo,pa on,oslobodjen intimnosti,postaje citaocu poistovecenicki. Valjda je tako,za svakog pesnika,u zvezdama zapisani. Zapisano kao amanetnik predaka. U to zvezdopisje,u taj amanetnik,ne samo sebe,vec sve nas,tanano,upisuje pesnik Milan R. Milosevic. Neka to cini na mnogaja ljeta! U gradu Cacku,pri reci Moravi, u novembarskoj noci leta Gospodnjeg 2006.pisah ovo slovo neznilovo. Radovan M. Marinkovic Milan R. Milosevic Rodjen 13.septembra 1959.godine u Sareniku kod Ivanjice. Pesme pise od osnovne skole. Koautor je monografije"Hronika rodnog sela Sarenik"(2005) u izdanju Kulturno-prosvetne zajednice Srbije. Radio u Alziru,Grckoj i Bugarskoj. Zivi i radi u Beogradu.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 23:03, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Sub 19 Apr 2008, 13:19 | |
| VIDMoju Vidu Sveti Vid na Vidivdan darova. Vidovitost od Boga pusti joj u Rzav. I uputi je njegovim tokom... U svet beli dusom opusteli. (Vida je pesnikova saputnica Stavljam ovu pesmu prvu za sve ljubavi )
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 22:54, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Sub 19 Apr 2008, 13:49 | |
| TRENZastanem, zaboravim, za tren... Ti odes negde daleko. Mislima celo orosis, oteram san... Smejem ti se, nekoj strepnji ti se smejes. Kazes da zivis... Vetar kida ptica let. Nocas misli nemom u ljubav se kunemo. Uzice 1981
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 22:55, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R. Milosevic Sub 19 Apr 2008, 19:34 | |
| SVITANJE U TRAVINocas je Slavica zaklinjala svitanja u travi da odloze dolazak dana. Beruci ljubicice u cekanju svome, neosetno utisa zrikavce, zanesene pesmom od proslog leta. Na raskrscu zavicaja, dozivase vetar i prve kapi kise, tople kao suze, na jastuku. Slutnjama nekim jos davnim upali jutro. Sarenik 1981
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 22:55, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R. Milosevic Sub 19 Apr 2008, 20:28 | |
| SANVetar sapce Zacutim Suvisna je rec Zastanem Opet sam sam Nasmejem se San mi uvek laz Reci moje vetar nikad ne vrati Senke sam pratio, neznam zasto Tamo Na periferiji noci Cekala si ti Senka je moja postala san Uzice 1981
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R. Milosevic Sub 19 Apr 2008, 20:33 | |
| DETINJSTVOVreme je pomesalo predele i ljude u vidokrug,vezalo misao. Idem drumovima prasnjavim, a u hladu stare tresnje, skriveno mi detinjstvo s mirisom nepokosenih livada. Sretne me uvek zenicom oka na raskrscu sto uspomena vecna osta. Uzice 1981
Poslednji put izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 22:56, izmenio ukupno 2 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R. Milosevic Sub 19 Apr 2008, 20:39 | |
| MAJ U SARENIKUNije li ova kisa U prohulajoj noci Na ovom kamenu Ispred kuce moje Gde vetrovi besne Odnela sa svitanjem prvim Uz planinske kose Poslednji uzdah Prolistala sela Sto blistase U vidokrugu mome Na pragu rodne kuce Sarenik 1981.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 22:56, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Sub 19 Apr 2008, 21:12 | |
| OPROSTI MIMilice,ljubavi, tako si lepa, poput cveta. Ti,devojko, s mirisom leta, zamisljena na ramenu mom. Oprosti sto sam lik tvoj vencao sa mnom. Oprosti mi... (Milici R.)
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 22:57, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 14:32 | |
| TRAZIM TE U SNU TE UVEK IMA A KAD ZALUTAS TAMO DUGO TE DOZIVAM
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 22:57, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 14:34 | |
| PONEKADVideo sam te u zvezdama jedne noci. Nekada bi s vetrom prosla pokraj mene. Ponekad bi zorom raspevali moje zore.
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 14:36 | |
| NOC ZAVICAJNAJednom sam ukrao noc. Vratiti je nisam hteo. Tako sam i ja postao noc. Moram vam reci-ova mi je omiljena
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 22:58, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 14:41 | |
| ZVEZDO MOJAJednom imah jednu ljubav, jedan san. I ptice u srcu veceri jedne. Kada reke behu moje na dlanovima punim noci. Mesecina bese, mesecinom dozivah te. Zvezdu moju, sto je negde tamo u Vlasice pala veceri jedne.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 22:58, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 14:53 | |
| IZVAN SNAPrecutanom recju, usnih san, u kome odoh daleko stopama velikim kao planine. Izronih u maglovito jutro, ispran od vetra i kise, stazom sto vrati grmljavinu i mene... A na proplanku, ja i koplje s pogledom u nebo.
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:06 | |
| LETO U DZEPOVIMA STARIMSvako zvezdano vece suton uroni u selo, pa je sve rasuto u mlecnom sjaju noci i kad sve zazubori, dok travke mirisu, sve je za vidokrug vece tad Gradina ponoc najavi, pa iz Panjice sapata eto. Cekajuci nova svitanja pod Gradinom mojom, sve je mirisalo na livade blistavo rosne i detinjstvo moje ostalo u dzepovima rasparanim.
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:17 | |
| CEKANJESumrak u krosnji hrasta svadja ptice. Zalutah tada opijen mirisom ljubicica. Raskrlih dlanove noc da dodje. Livade dozvase jelene da ih kradom pasu. U granama i vetar zacuti. Cekajuci tebe zaiskrise zvezde.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 22:59, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:21 | |
| VILE U LUCICIU izvoru ogleda se ponoc u stoletne grane bukvi zadje mesec... Tisinom noci odjeknu frula glas, na livadi rosnoj vrisnu kolo. Vile zaigrase... U ocima im vatra, na usnam pesma, u kosi ljiljani. Telo im trava i kamilica. Mesec gasnu dok najlepsa kleci, a pesma joj opi noc.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 22:59, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:26 | |
| POSVETABranku Miljkovicu Ne videh te nikad a po pesmi te znam. Noc si ubrao a ne doceka jutro.
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R. Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:28 | |
| PESMOM SAM ZAPITKIVAO ZIVOT U PTICAMA MOJE MISLI KAMENJE MOJE JA MU DRUG
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 23:00, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R. Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:31 | |
| JUTRO U UZICUZore su rodile mokre krovove i tvoju kosu. Ulice pune vode tisine i tebe. Vracamo se tiho ispod kestenova, ove kisne zore. Zagrljeni zbog kise i ljubavi.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 23:00, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R. Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:33 | |
| MRVICE LJUBAVIMrvice ljubavi tvoje dadoh pticama. One to ispricase celom kraju.
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:34 | |
| JUTROS PTICE REKOSE ZBOGOM I ODOSE ZA VETROM
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R. Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:36 | |
| MESECEV SJAJVetar sam dozivao da mi dodje. Ptice slao u maglovita jutra. I cekao dugo svitanja davna.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 23:01, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R. Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:44 | |
| PONOC U TVOJOJ KOSIU tvojoj kosi ponoc san najlepsi usni. Zalutali mesecev sjaj. Celu noc na licu ti osta.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 23:01, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:45 | |
| MOJA ZVEZDAUvek kada sam pozeleo biti sam Doluta mi poneka ptica i vetar Da trazimo moju zvezdu u dalekom svodu
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:50 | |
| SUNCEV TRAGDevojko, ne trazi moje zore. Ja odlazim jer prolece kasni. Na pragu mome... Gde svio se sunca trag kao kosa tvoja.
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R. Milosevic Čet 24 Apr 2008, 15:54 | |
| SENKA TVOJAVetar je zavejao trag. Moj trag ka zvezdama. Senka tvoja put da ne nadje.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 23:02, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R. Milosevic Čet 24 Apr 2008, 16:14 | |
| OCIMA TVOJIMTi nisi pesma, a ljubav mi jesi. Devojko moja, tako bleda i daleka. Koja ocima se smeje. Ti moja rec, a i zivot zaista si mi. Iako daleka od mene, tako blizu si u meni. Sto mi se jutrom smesi. A nocu bez sna rumene zore dodirne.
Poslednji izmenio Storm_z dana Sub 26 Apr 2008, 23:02, izmenjeno ukupno 1 puta |
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 16:17 | |
| OBALEDa mi je zivot Zameniti za reku Obale bi vecito Pricale o tebi
| | | Gost Gost
| Naslov: Milan R.Milosevic Čet 24 Apr 2008, 16:25 | |
| U TVOJE IMEDuboko u noci kupismo mesecevu rosu. Do ponoci bivasmo izvori i zedan putnik. Dok nocni spokoj umirase tiho na usnama, vetar mi donese miris tvoje kose. Sapat livada i sum zaludele reke. A ja trazih u krosnjama sume tvoje ime. Tebe, zanesena vilo sto spavas na raskrscu tame. I podjoh da te trazim s pticama i zverima, s mesecinom. Da te pronadjem, uspomeno,uspomeno.
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Zavicaj-Pesnicke zore zavicajem zubore | |
| |
| | | | Zavicaj-Pesnicke zore zavicajem zubore | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |
|